Prins Henrik

Nu er prins Henrik stedt til hvile

Kongehuset oplyser, at prins Henriks aske nu er blevet henholdsvis spredt i de danske farvande og begravet i Fredensborg Slotshave.

Inden prins Henrik døde i en alder af 83 år den 13. februar, havde han et sidste ønske for, hvad der skulle ske med hans jordiske rester. 

Han ville – modsat traditionen – gerne brændes, og han ønskede, at hans aske skulle deles i to, så den både kunne blive begravet i den private del af haven ved Fredensborg Slot og spredt ud over de danske farvande. 

Nu er de ønsker blevet opfyldt, oplyser kongehuset i en pressemeddelelse

Familien samlet

Kongehuset har fra begyndelsen meldt ud, at både urnenedsættelsen og askespredningen ville foregå i private rammer, og det er også tilfældet. 

Den kongelige familie har ved begge lejligheder været samlet om at opfylde Prinsens sidste ønske, men kongehuset oplyser ikke, hvornår de to ceremonier har fundet sted.

Alting tyder dog på, at det er sket inden for de seneste par uger. 

Da dronning Margrethe i midten af august inviterede til pressemøde på Château de Cayx, blev hun spurgt til, om prins Henriks sidste ønske var blevet opfyldt.

- Det kommer til at ske, men vi har ikke gjort alting, svarede hun dengang, og det har åbenbart været lige oppe over. 

Ville ikke begraves i Roskilde

Oprindeligt var det planen, at prins Henrik skulle begraves sammen med Dronningen i krypten under Sankt Birgittes Kapel i Roskilde Domkirke. 

I august sidste år meldte Prinsgemalen dog ud, at han ikke ønskede at blive begravet under den sarkofag, som Bjørn Nørgaard ellers var i fuld gang med at fremstille, og som allerede bar Prinsens ansigt. 

Det var dog først efter hans død, at kongehuset fortalte offentligheden, hvad Prinsens egentlige ønsker for efterlivet var.

Brud på traditionen

Kort efter hans død stod det klart, at han skulle kremeres og derefter have sin aske delt op i to, og det er i den grad noget, der bryder med traditionen, sagde flere kongehuseksperter dengang.

- Det er meget usædvanligt, men det ligger jo fuldstændigt i forlængelse af den protest mod hans rolle ved Dronningens side, som prægede ham de senere år, sagde Sebastian Olden-Jørgensen, der er lektor på Saxo-Instituttet ved Københavns Universitet. 

Billed-Bladets hofreporter Trine Larsen var dog ikke så overrasket over det usædvanlige ønske. 

- Alt med Prinsen er et brud på traditioner. Han har stukket snuden frem og var en farverig og spændende person - og nu er han det også i døden, sagde hun dengang. 

Dronningen har ikke selv udtalt sig meget om sin mands sidste ønsker, men til pressemødet i august, fortalte hun, hvad hun syntes om dem.

- Det var hans beslutning. Han var jo et frit menneske. Det respekterer jeg, sagde majestæten.