20-årig kvinde er forælder for sine syge forældre: - Min far er ved at miste mig
Thea Bruun Jensens 61-årige far forsvinder gradvist for øjnene af hende. Samtidig har hun en mor, der også er syg.
20-årige Thea Jensen kan se, at hendes far leder efter et bestemt ord. Han kniber øjnene sammen og kigger ned på en række fotos foran sig.
På flere af billederne er både han og Thea. Et af dem er fra sommeren 2017, hvor hun lige har fået studenterhue på, og hvor hendes far står med armen rundt om hende.
Thea Jensen aer sin far kærligt på skulderen, mens han gransker sin hukommelse for at finde navnet på den pige, der er på billedet.
- Jeg hedder da Thea, siger hun og smiler overbærende til ham.
- Ah ja, det er rigtigt, siger han og nikker.
Thea Jensens far er 61 år gammel og har diagnosen Alzheimer - en uhelbredelig sygdom, der med tiden tærer hjernen op. Det er også en sygdom, som ændrer deres forhold som far og datter.
Alt for ung
Næsten 3000 børn og unge under 30 år lever med en dement forælder, viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Ofte står de unge alene med et stort ansvar og mange bekymringer for mor eller far. Alligevel er de en overset gruppe, fordi mange forbinder demens med ældre mennesker.
Det forklarer Ida Marie Lind, der er antropolog og projektleder i Alzheimerforeningen.
- Det er en enormt ensom proces, hvor man som ung har et stort ansvar og mange bekymringer om den syge forælder, som man går rundt med alene. Man har ikke nogen at spejle sig i sin omgangskreds, siger Ida Marie Lind.
TV 2 har fulgt tre unges liv med en demensramt forælder i dokumentaren 'Alt for ung' - heriblandt 20-årige Thea Bruun Jensen.
Det er fem år siden, at hendes far, Benny Bruun Nielsen, fik konstateret demenssygdommen Alzheimer. I dag bor han på plejehjem.
- Det er som om, at rollerne er blevet byttet, og det er mig, der skal hjælpe ham. Jeg er mor, og han er barnet, som jeg skal tage mig af. Samtidig oplever jeg, at jeg mister min far gradvist, siger 20-årige Thea Bruun Jensen.
For knap tre år siden, da Thea stadig gik i gymnasiet, blev hendes mor ramt af en blodprop og er i dag sygemeldt. Derfor har Thea nu overtaget ansvaret for to liv.
Det betyder, at hendes eget liv og drømme er sat på pause. Drømme om at blive skuespiller eller sangerinde, flytte hjemmefra og rejse rundt i verden som sine jævnaldrende.
20-årige Thea Bruun Jensen har valgt at dele sin historie for at hjælpe andre unge, der står i samme situation. Hun håber, at det kan skabe mere åbenhed om demens og sætte fokus på, at man skal nyde tiden med dem, man holder af.
Det ville hun selv ønske, at hun havde været bedre til.
Hvornår mister han mig?
Selvom Thea Bruun Jensens far fik diagnosen for fem år siden, mærkede hun allerede for 10 år siden, at der var noget galt.
Den kærlige, sociale og positive far, som hun kendte, ændrede sig til at være mere vred og nærtagende. Oftere og oftere glemte han at slukke for fjernsynet og komfuret. Og efter nogle år måtte han stoppe på arbejdet som maskinmester og afdelingschef.
Familien snakkede ikke om det. Måske var de bange for, at det ville gøre ham ked af det, tænker Thea Bruun Jensen, der i dag ville ønske, at de havde snakket om det.
Da lægen gav Benny Bruun Nielsen diagnosen Alzheimer, vidste han ikke, hvad det betød, fordi sygdommen var så fremskredet.
- Han blev syg, uden at vide han var syg, siger Thea Bruun Jensen.
I dag kan Benny Bruun Nielsen kun huske sin datter. Men hun ved, at det er et spørgsmål om tid, før han også glemmer hende.
- Det er svært at leve med tanken om, at min far er begyndt at miste mig. Og det er svært at snakke om med andre. Min far bliver kun dårligere - den tanke har jeg hele tiden i baghovedet, siger Thea Bruun Jensen.
Møder på plejehjemmet
Derfor besøger hun sin far minimum en gang om ugen og forsøger at få det bedste ud af tiden med ham.
Hun gør det, fordi hun kan se, at han lyser op, når hun er der. Når hun spiller musik og synger for ham i stuen på plejehjemmet, rokker han i takt til tonerne. Oftest er det Thea, der holder samtalen i gang.
Løbende holder Thea Bruun Jensen møder med plejehjemspersonalet om medicin og lægebesøg.
Det er svært for hende at komme af med ansvarsfølelsen, fordi hun har haft ansvaret for sin far i flere år. Noget, der har påvirket hende på godt og ondt.
- Mange unge tænker nok på, hvad de skal med deres liv, og der tænker jeg nok mere på livet her og nu i stedet for på fremtiden, siger Thea Bruun Jensen og tilføjer:
- Men det har også ødelagt min ungdom. Jeg har fået ansvar meget tidligere, end man burde have, fordi jeg skulle være forælder for min egen far, og man kan godt sige, at jeg sidder fast. Mine drømme er sat på pause, siger Thea Bruun Jensen.
Frygten for, at han bliver dårligere
Hun har svært ved at flytte hjemmefra som sine jævnaldrende. For flytter hun langt væk, kan hun ikke besøge sin far så tit, og flytter hun fra sin mor, kan hun ikke hjælpe hende i det daglige.
Sabbatåret efter gymnasiet ville hun gerne have brugt på at rejse rundt i Afrika i to måneder. Da det kom tættere på, kunne hun dog ikke få sig selv til det alligevel.
- Så kom den der frygt op i mig om, at han ville være rigtig dårlig, når jeg kom hjem. Eller noget, der var endnu værre. På bare få dage kan der ske rigtig meget, siger Thea Bruun Jensen.
Netop den frygt har mange unge, der har en forælder med en demenssygdom, forklarer Ida Marie Lind, der er antropolog og projektleder i Alzheimerforeningen.
- Derfor påtager de sig et alt for stort ansvar, som betyder, at de tilsidesætter deres eget liv til fordel for familien. Derfor trækker mange unge sig også fra at være sammen med jævnaldrende, der laver de ting, som ungdomslivet går ud på, siger Ida Marie Lind.
Mere plads til at være ung
For 20-årige Thea Bruun Jensen har det hjulpet meget at fortælle sin historie. Hun går i samtalegrupper hos Alzheimerforeningen, hvor hun kan snakke med andre unge, der også har en forælder med demens.
Hun ved, at før hun kan sætte sig mål for fremtiden, skal hun først blive fri af følelsen af hele tiden at skulle tage sig af et andet menneske. Men det er svært.
- Fordi jeg har haft en syg forælder, har jeg tilsidesat mig selv rigtig meget, så jeg glæder mig til i fremtiden at gøre de ting, jeg har lyst til, siger Thea Bruun Jensen.
Inden for tre år håber hun, at hun har været ude og rejse og spille nogle koncerter. Før hun kan det, skal der dog ske en forandring i hendes liv.
- Det næste step her og nu er at slippe den konstante bekymring og give mere plads til mig selv, siger Thea Bruun Jensen.
Se dokumentarfilmen 'Alt for ung' allerede nu på TV 2 PLAY, eller når dokumentaren sendes på TV 2 torsdag den 6. september klokken 20.00.