Rufus Gifford fører dansk valgkamp i USA

I dag er det skæbnedag for USA’s tidligere ambassadør i Danmark, der kæmper for at indføre danske værdier i amerikansk politik.

- Kom så. Kom så. Når jeg siger Rufus, siger I: KONGRESSEN!

Man kan ikke se og høre på de dedikerede græsrødder, at de har været i gang med at kæmpe for deres kandidat i månedsvis. For her i den lille by Marlborough i staten Massachuchetts er de i den grad fired up for, at deres mand skal vinde i dag.

Jeg taler om Danmark hver dag

Rufus Gifford

Deres mand er også 'vores' mand. Nemlig USA’s tidligere ambassadør Rufus Gifford, som de fleste danskere tog til sig i de næsten fire år, han var Barack Obamas mand i Danmark.

Netop tiden i Danmark spiller en stor rolle for Rufus Giffords bestræbelser på at blive valgt til den amerikanske kongres ved midtvejsvalget.

- Jeg taler om Danmark hver dag. Hvad jeg har lært, hvad jeg lærte af jeres land. Det har været en meget vigtig del af min kampagne, siger han til TV 2.

Selvom valget først afholdes den 6. november, bliver Giffords skæbne reelt afgjort i aften. For her skal han vinde over ni andre demokratiske kandidater, der ligesom han selv bejler til Kongressen. Kun en af dem kan blive kandidat, så der er meget på spil for ham.

Ifølge en måling fra august vil det dog være en lille overraskelse, hvis han vinder. I målingen fik han opbakning fra 13 procent af de adspurgte, hvilket placerede ham på en delt andenplads i feltet. Favorit er Daniel Koh, der er tidligere stabschef for Bostons borgmester. Daniel Koh fik i målingen opbakning fra 19 procent af vælgerne.

Det amerikanske skattesystem skal ændres, så det bliver mere fair

Rufus Gifford

Valgprogrammet er dansk

På denne sensommerdag i Marlborough med temperaturer på 33 grader i skyggen deltager langt de fleste af de 10 demokratiske kandidater i paraden gennem byens gader i anledning af den traditionsrige Labor Day - en national fridag i USA.

Rufus Gifford ikke bare vinker og smiler. Han løber fra højre til venstre side af vejen, giver hånd og krammer alle de vælgere, han kan komme til.

Når han sælger sig selv som kandidat til Kongressen, taler han hele tiden om Danmark og velfærdssamfundets mange fordele.

- Jeg er meget inspireret af Danmarks mange vindmøller. Sådan nogle vil jeg også gerne se flere af i USA. Og jeg ønsker at skabe flere grønne arbejdspladser i Massachuchetts på samme måde, som I har gjort i Danmark, fortæller han.

Jeg tror stadig, vi kan gøre det meget bedre, og Danmark bør være inspirationskilden

Rufus Gifford

Han kæmper også for, at flere amerikanere skal have bedre og billigere adgang til videregående uddannelse og til sundhedsbehandling. Og så lægger han heller ikke skjul på, at hvis han bliver valgt til Kongressen, bliver skatterne sat op.

- Det amerikanske skattesystem skal ændres, så det bliver mere fair, så det ikke tilgodeser de mennesker, der i forvejen sidder på værdierne. Skatterne skal være mere ligeligt fordelt.

Danskere kæmper for en sejr til Rufus

- Hej. Jeg hedder Anders. Jeg kommer fra Danmark og er frivillig for Rufus Gifford, der kæmper for en plads i Kongressen. Kender I ham? 

Eks-ambassadøren har i de seneste måneder fået hjælp fra mange frivillige, der tror på hans sag - heriblandt flere danskere.

Én af dem er 22-årige Anders Oxlund. Han har brugt det meste af sommeren på at stemme flere hundrede dørklokker og sprede budskabet om Gifford og hans danske ambitioner for USA.

- Rufus har været så åben over for alle mennesker i Danmark. Han mødte os i øjenhøjde. Det har været så inspirerende, og nu synes jeg, at det var på tide at give noget tilbage for alt det gode, han har gjort som ambassadør i Danmark, fortæller Anders Oxlund til TV 2.

Flere andre frivillige har sagt deres job op, solgt deres bolig og flyttet til staten Massachuchetts, fordi de tror så meget på Rufus Gifford.

USA skal ikke forvandles til Danmark

Selvom det er utopisk at forestille sig, at USA nogensinde bliver som Danmark, mener Gifford alligevel, at hans landsmænd kan lære meget af os.

- Jeg siger ikke, at vi skal forvandle os til Danmark her og nu, det mener jeg ville være en stor fejl. USA er meget mere liberalt. Men jeg tror stadig, vi kan gøre det meget bedre, og Danmark bør være inspirationskilden, konstaterer Gifford.

Han er indstillet på at kæmpe hårdt for at få amerikanerne til at omfavne de danske værdier, men det kræver hjælp, tro og tillid fra en stor del vælgere.

Om mindre end 12 timer ved vi, om eks-ambassadørens danske drøm går i opfyldelse.