Udland

Dansk dokumentar brugt i smædekampagne mod Rufus Gifford

Den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark er blevet offer for en smædekampagne kort før det afgøres om han bliver kandidat til Kongressen.

- Gider vi virkelig se på endnu en falsk reality stjerne, der ingenting kan udrette i Washington D.C.?

Det er hårde ord, der lyder i angrebs-vidoen mod hele Danmarks Rufus Gifford.

Få timer før han får sin politiske fremtid afgjort, mærker han nu amerikansk politik fra den mest beskidte side. 

- Det her er amerikansk politik i en nøddeskal, hvor man ofte i slutspurten ser kandidater indlede smædekampagner mod deres modstandere, især hvis de er pressede, siger TV 2s USA korrespondent Jesper Steinmetz. 

En rich kid fra Hollywood 

I sidste uge begyndte en video at florere på de sociale medier, hvor Rufus Gifford, der i disse timer kæmper om en plads i Kongressen, bliver udsat for grov tilsvining. 

Videoen udnytter nogle klip fra DR-dokumentaren "Jeg er ambassadøren", produceret i 2014 og 2015, hvor han var amerikansk ambassadør i Danmark. 

Der bliver fremhævet et særligt klip, hvor Gifford taler om, at han måske kender flere mennesker i Los Angeles og Washington D.C. end i hans hjemstat Massachusetts, hvor han lige nu  kæmper om vælgernes tillid og tro. I videoen bliver eks-ambassadøren også portrætteret som en rich kid fra Hollywood, der gennem sin rige far, bankdirektøren Chad Gifford, har fået finansieret store dele af sin kampagne. 

Det er skuffende at se, hvad der er sket i løbet af de sidste par dage

Rufus Gifford

- Dem, der har lavet den her video rammer et ømt punkt hos Rufus Gifford. Det kan godt være han er meget berømt i Danmark, men det er de færreste i hans hjemland, der aner hvem han er. Og netop det svækker hans troværdighed, for det er aldrig godt, når man kan beskylde en kandidat for blot at flyve ind med en masse kampagnepenge i ryggen, i et valgdistrikt han stort set aldrig har haft noget at gøre med, konstaterer TV 2s USA korrespondent Jesper Steinmetz. 

En eks-ambassadør, der ifølge vidoen har brugt sin tid i udlandet på at lave "reality TV", er derfor ikke en værdig kongresmand. 

Nægter at svine sine modstandere til 

Videoen, der især blev delt på på Twitter forsvandt og blev lagt op igen, før den endelig blev taget ned for få dage siden. 

Giffords kampagne har nemlig sørget for, at den er blevet fjernet fra nettet.

- Som jeg har sagt før, er der nok negativitet og splittelse i vores politik, og jeg vil ikke bidrage til det. Det er skuffende at se, hvad der er sket i løbet af de sidste par dage. Som jeg altid har lovet, vil jeg fortsætte med at forblive positiv indtil Primary Day, ligesom jeg har gjort de sidste 10 måneder under valgkampen. Det er det, vælgerne fortjener, svarede Gifford i en udtalelse som hans kampagne har sendt ud

Gifford har bevidst anlagt en positiv valgkampagne, hvor han ikke ønsker at kaste smuds på sine modstandere ud fra filosofien: Lad den bedste mand eller kvinde vinde.

Det oplevede TV 2s USA  korrespondent Jesper Steinmetz også i går, da han mødte Rufus Gifford til en parade igennem byen Marlborough, hvor hans ni andre demokratiske konkurrenter også deltog. Han gik bevidst hen til sine modstandere, gav dem et knus og ønskede dem held og lykke. 

- Det er selvfølgelig meget sympatisk, men det er bare ikke noget der giver pote. Amerikansk politik er beskidt. Hvor sørgeligt det end er at konstatere, så betaler det sig ofte at svine hinanden til, siger Jesper Steinmetz.

Den kandidat, der i aften (tidligt onsdag morgen dansk tid, red) vinder, er så godt som sikker på også at blive valgt til Kongressen i november. For det er et bundsolidt demokratisk valgdistrikt, hvor republikanerne ikke har en chance. Gifford ønsker også at blive valgt på sin politik fremfor på modstanden mod USA’s - i demokratiske kredse - forhadte republikanske præsident Donald Trump.