Nyheder

Dan Uzans far mødte Macron : Han viste, at min søn ikke døde forgæves

Tirsdag besøgte den franske præsident Krudttønden i København, hvor terrorangrebet i februar 2015 startede. Sergeot Uzans søn blev dræbt den nat.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, havde selv bedt om et ekstra programpunkt på sit besøg i Danmark.

Han ville gerne besøge Krudttønden i København, hvor terrorangrebet i februar 2015, som kostede to mennesker livet, startede.

Her mødtes han med pårørende til filminstruktøren Finn Nørgaard, der blev skudt og dræbt under angrebet mod Krudttønden. Han mødte også Sergeot Uzan, far til Dan Uzan, der stod vagt ved Synagogen i Krystalgade i det indre København. Dan Uzan blev natten til den 15. februar 2015 det andet dødsoffer for terrorangrebet, da han blev ramt i hovedet af skuddene fra den 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein. Han blev 37 år.

For Sergeot Uzan blev mødet med den franske præsident bevæget, og han var tydeligt berørt, da han skulle svare på TV 2s spørgsmål om, hvad de to havde talt om.

- Vi talte om, at jeg er far til Dan, som har givet sit liv - ikke kun den dag - ved at beskytte andre mennesker uden våben mellem hænderne. Han har gjort det for de samme værdier, vi har som mennesker - at vi skal beskytte hinanden, at vi skal støtte hinanden, at vi er for hinanden og skal være solidariske. Han (Macron, red.) har givet mig den fornemmelse, at det er den rigtige ting at gøre. Det giver mit liv håb, at min søn ikke er død forgæves, siger Sergeot Uzan.

- Han er solidarisk

For Dan Uzans familie var det vigtigt, at Emmanuel Macron besluttede sig for at besøge Krudttønden og møde familierne til de to, der mistede livet.

- Det betyder først og fremmest, at han er menneskelig og vil hjælpe alle, som har brug for hjælp. Jeg er stolt af, at der er mennesker som ham, siger Sergeot Uzan.

Dan Uzans mor Bodil og hans søster Andrea var også til arrangementet ved Krudttønden.

Den franske ambassadør i Danmark, Francois Zimeray, var også til stede ved besøget, og han og Sergeot Uzan gav hinanden et hjerteligt kram. Francois Zimeray var til stede ved angrebet på Krudttønden den 14. februar 2015, men han overlevede angrebet.

Emmanuel Macron lagde en rose dekorereret med et bånd med det franske flags farver, rød, hvid og blå ved Krudttønden.

Et stort opbud af politifolk var også til stede ved arrangementet for at beskytte deltagerne.