Presselogen

Skal man altid have en ny chance? - Jeg ville ikke ansætte ham igen

Henrik Qvortrup, der blev dømt i Danmarks største medieskandale, skal arbejde for Ekstra Bladet som politisk kommentator.

Fredag kom det frem, at den tidligere chefredaktør for Se & Hør, Henrik Qvortrup, bliver igen politisk analytiker, nemlig på Ekstra Bladet. Han bliver ikke fastansat på Ekstra Bladet, men kommer til at optræde løbende i spalterne og på Ekstra Bladet TV.

- Han har udstået sin straf, og så må det være sådan i det her samfund, at man kan komme videre. Jeg synes, det er godt for vores læsere, at de får en meget klar stemme, der kan analysere politik. Han er sammen med Hans Engell Danmarks bedste politiske kommentator, siger Poul Madsen, chefredaktør på Ekstra Bladet i TV 2 NEWS’ program Presselogen.

Bandlyst i flere medier

Henrik Qvortrup blev bandlyst i flere medier, efter Se og Hør-skandalen blev kendt. Han har nu afsonet sin straf, men hos Politiken mener man alligevel ikke, at Henrik Qvortrup er klar til et comeback.

- Jeg kan godt forstå, hvis der er nogen, der sidder derude og tænker, at I mediebranchen er der ikke nogle grænser for, hvad man kan lave, og hvor rådden moral man kan have. Man kan altid få en second chance. Der er tale om Danmarkshistoriens største medieskandale. Hvor står Qvortrup så på troværdighedsskalaen? spørger Anne Mette Svane, chefredaktør for Politiken.

Danmarks største medieskandale

Se og Hør-skandalen begyndte at rulle i foråret 2014, da det kom frem, at en hemmelig kilde - den såkaldte tys tys-kilde - gennem sit job som systemoperatør hos IBM og Nets havde erhvervet sig fortrolige kreditkortsoplysninger om kendte og kongelige, som han solgte til Se og Hør, og som hjalp ugebladet til at lave afslørende historier.

Sagen førte til, at Henrik Qvortrup i 2016 fik en dom på et år og tre måneders fængsel for sin rolle i sagen. Han erkendte efter dommen, at han handlede "presseetisk og moralsk forkert”.

Allerede da sagen blev kendt, stoppede Henrik Qvortrup i sit daværende job som politisk redaktør og analytiker på TV 2. Dengang var Michael Dyrby nyhedsdirektør på TV 2. I dag er han chefredaktør på BT og mener ikke, at Henrik Qvortrup er klar til hans avis.

- Jeg ville ikke ansætte ham igen. Han deler vandene. Han er meget velformuleret og dygtig som kommentator, men hans form passer ikke til det, vi laver på BT. Men i forhold til dommen, så har han jo taget sin straf, og så er han klar til at fortsætte sin karriere hos dem, der er parat til at tage imod ham, siger Michael Dyrby i TV 2 NEWS’ Presselogen.

Til trods for at Henrik Qvortrup har fået den kolde skulder af flere medier, mens sagen har rullet, har han blandt andet arbejdet på TV 3 i programmet 'Børnelokkerne'. Desuden har Henrik Qvortrup selv udgivet podcasten 'Borgen Unplugged' som digital iværksætter og 'Borgen Late Night' for Jyske Bank.

Da straffen var afsonet, begyndte Henrik Qvortrup også som vært i det mediekritiske magasinprogram 'Q&A' på Radio24syv.

- Man kan diskutere, om han kan have en ledende rolle igen, men at kommentere på ting, det kan jeg ikke se, at der er noget problem i, siger Jørgen Ramskov, chefredaktør for Radio24syv.

Henrik Qvortrup siger til TV 2, at han ikke har set sig selv som værende en marginaliseret persona non grata på kommentatorfronten i dansk politik. 

- Jeg har lavet politisk journalistik, siden jeg blev uddannet, og jeg har aldrig været væk fra den politiske scene som sådan. Det er da rigtigt, at nogle af de store medier har været tilbageholdende med at engagere mig i det regi, men så kan man da heldigvis tage sagen i egen hånd, siger Henrik Qvortrup med henvisning til blandt andet podcasten 'Borgen Unplugged', der har rundet de første 150 udgivelser.  

Alligevel har Henrik Qvortrup altså valgt at vende tilbage til den mediemæssige mainstream og takke ja til tjansen på Ekstra Bladet, hvor han kan nå ud til et bredere publikum.

- Man skulle da være et skarn, hvis man ikke sagde ja til et tilbud om at skrive på så stort og slagkraftigt et medie som Ekstra Bladet er. Det ser jeg som en super mulighed, men jeg fortsætter skam med at lave 'Borgen Unplugged', understreger Qvortrup.

Se eller gense hele Presselogen på TV 2 Play