- Tit vågner jeg op til et hav af beskeder, hvor folk spørger, hvad de har lavet, for de kan ikke huske det

De danske unge er europamestre i druk, men der er alligevel nogle, der fester uden forhøjet promille. Mød tre unge på 19 og 20 år, der ikke drikker.

Spisestuen er forvandlet til et festlokale, og på bordet er der gjort klar til drukspil. Side om side står dåser og flasker med indhold, der byder på tømmermænd, men i 19-årige Helena Lund Madsens hånd er et glas med cola.

For Helena Lund Madsen siger konsekvent nej til øl, vin og cider, og hun er dermed en del af en mindre gruppe af unge i Danmark, der ikke drikker alkohol.

- Jeg har en rimelig stor frygt for at miste kontrollen over mig selv, og det gør man jo, når man er fuld, siger hun til TV 2.

Og Helena Lund Madsen er ikke den eneste, der synes, at alkohol og ungdom er en dårlig cocktail. En ny megafonmåling viser nemlig, at to ud af tre danskere er enige i, at danske unge drikker for meget.

32 procent af de danske 15-årige har således været fulde inden for den seneste måned, mens gennemsnittet i Europa ligger på 13 procent. Dermed har danske unge stadig europarekord. 

Helena Lund Madsen, Marie Josiasen og Rasmus "Ralf" Skjoldager Jørgensen har helt droppet druk.

Her kan du læse, hvad det har betydet for dem.

”Man bliver nok aldrig 100 % en del af miljøet”

Marie Josiasen på 20 år besluttede i 10. klasse, at det var slut med alkohol. Inden da havde hun drukket med, da klassekammeraterne begyndte at knappe øl op i 7. klasse, men hun delte aldrig den samme begejstring for alkoholen.

Til sidst blev det et spørgsmål om prioritering, fortæller hun:

- Jeg vil gerne præstere i skolen, dyrke en del sport og arbejde. Jeg vil gerne nå en masse ting. Alt det passer bare ikke så godt sammen med at skulle ligge med tømmermænd en hel dag, siger Marie Josiasen.

Hvor ofte bliver du spurgt ind til, om du drikker?

- Det er til hver fest og gerne flere gange. Det er tit, det bare kommer op ved, at man bliver tilbudt en drink eller er med i et drukspil. Det er naturligt nok. Jeg kunne bare godt tænke mig, at det ikke var det, der fyldte. At temaet for festen ikke blev; hvem drikker, og hvem drikker ikke, men at temaet mere var, at vi skulle have det sjovt sammen – alle sammen.

Er du en del af festen, selvom du ikke drikker?

- Jeg synes, at sådan noget som fredagsbar og forfester, hvor det kun har handlet om øl, har været svært at forene med ikke at drikke. Når man så kommer til festen, hvor man mest bare skal danse og grine, synes jeg ikke, det betyder noget, om man har en øl i hånden eller ej. Men man bliver nok aldrig 100 % en del af miljøet.

”Folk spørger mig, hvad de har lavet, for de kan ikke huske det”

Rasmus ”Ralf” Skjoldager Jørgensen på 19 år har aldrig været fuld. Da alkohol blev en del af festerne i konfirmationsalderen smagte han lidt her og der, men han syntes, at sodavand smagte bedre. I dag er det også frygten for at miste kontrollen, der afholder ham fra alkoholen:

- Jeg er lidt af en kontrolfreak, så tanken om at drikke så meget, at jeg ikke ville vide, hvad jeg gik rundt og lavede, den skræmmer mig. Jeg synes selv, at jeg er en forholdsvis rar person til hverdag, og jeg er bange for, at jeg kunne blive rigtig hidsig, hvis jeg blev fuld. Eller hvis jeg snakkede med en pige og virkelig kom på tværs som en klam type, siger Rasmus ”Ralf” Skjoldager Jørgensen.

Det er ikke hver gang, han er i byen, han bliver spurgt, hvorfor han ikke drikker. Men næsten. Og tit er reaktionen voldsom, lyder det:

Hvis jeg er i byen og møder nye mennesker, så kan de faktisk godt give en passiv-aggressiv reaktion, og sige: ”Drikker du virkelig ikke? Det er da lidt underligt.” Mange er jo ikke vant til at møde unge på egen alder, der ikke drikker. Så det er fair nok, at de er lidt uforstående.

Er du en del af festen, selvom du ikke drikker?

- Mine kammerater er faktisk rigtig søde omkring det punkt og inviterer mig altid med. Det er tit, jeg vågner op efter en fest til et hav af beskeder, fordi folk skriver og spørger, hvad de har lavet, fordi de ikke kan huske det. Så skal jeg minde dem om, hvordan de har dummet sig eller ikke har dummet sig. Eller selvfølgelig bare bilde dem et eller andet ind.

”Jeg kan godt forstå, at folk synes, det er mærkeligt”

Nytårsaften i 2014 blev Helena Lund Madsens sidste fest med alkohol. Mens fyrværkeriet fyldte nattehimlen, fik hun et panikanfald, som skræmte hende fra at røre alkohol igen:

- Lige siden den nytårsaften har jeg været bange for at komme derud igen. Og fordi jeg nu har holdt mig fra alkohol i så lang tid, siger det mig ikke noget mere, siger Helena Lund Madsen.

Hun kunne godt tænke sig, at der kom mere fokus på de unge, der ikke drikker.

- Jeg kan godt forstå, at folk synes, det er mærkeligt, for jeg skiller mig jo ud fra mængden. Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvor mange unge der egentlig ikke drikker, for jeg har ikke mødt særlig mange af dem. Enten fordi de ikke tør stå frem med det, eller også fordi de ikke findes, siger hun.

Og det er ikke altid nemt at stå udenfor:

- Jeg har da følt mig udenfor ret mange gange, men sjældent med mine gode veninder. Med dem ender jeg bare ofte med at tage tidligere hjem, fordi jeg bliver træt. Det kan godt være lidt nederen, hvis de stadig er oppe og i gang og stadig synes, det er sjovt.

Det samme sker denne aften, hvor Helena Lund Madsen fester med sine veninder. Efter drukspillet, har de rykket festen fra spisestuen til Københavns natklubber. Mens veninderne kører i højeste gear på dansegulvet, kører Helena Lund Madsen hjem i bilen. Træt og ædru.