Udland

Mens Putin er presset derhjemme, er Europas højrefløj klar til dans

Vladimir Putin optrådte som helt særlig æresgæst til et bryllup i Østrig.

Scenen kunne næsten ikke være mere alpe-idyllisk. Bruden var i beige dirndl (traditionel østrigsk kjole), brudgommen i traditionel vest og fra terrassen var der udsigt over de solklædte vinskråninger.

Den østrigske kansler og vicekansler var tilstede, det samme var trafikministeren og af indlysende grunde udenrigsministeren sammen med 100 særligt indbudte.

Pludselig dukkede æresgæsten op i skudsikker limousine. Han havde en buket med til bruden, han kindkyssede, han griflede en hilsen med spritpen på brudekareten, en sponsorbetalt VW Boble, og sørme om han ikke også fik den første dans med bruden efter brudgommen. Ikke så sært han ser ganske fornøjet ud, æresgæsten, der var kommet hele den lange vej fra Moskva for at kigge forbi.

For det var selvfølgelig Vladimir Putin, der aflagde visit i anledning af den østrigske udenrigsminister Karin Kneissls bryllup. Ikke nok med at han sad til højbords, han holdt også en veloplagt skåltale på tysk.

Den russiske præsident var i weekenden til bryllup hos Østrigs udenrigsminister. Video: Celina Liv Danielsen

Det er muligt, at bruden lignede en drøm i sin dirndl, den traditionelle kjole, ”men det var Putin, der stjal billedet”, som New York Times tørt kommenterede. Andre nøjedes med at konstatere, at den russiske præsident havde indkasseret en PR-sejr.

Den russiske journalist Dmitrij Smirnov sammenfattede det nærmest Sound of Music-agtige sceneri således: ”Sanktionsramt tyran danser med østrigsk nøgleminister i hjertet af Europa”.

Tætte bånd til Moskva

Det hører med til historien, at Vladimir Putin ellers var på vej til et møde med den tyske forbundskansler Angela Merkel, det første på tomandshånd i hele fire år, da han i lørdags valgte at slå et smut forbi bryllupsfesten i den maleriske østrigske region Steiermark.

Omvejen kostede ham en forsinkelse på 33 minutter, men den var alle minutter værd. For her i ”Østrigs Toscana” var han blandt venner. Den partiløse Karin Kneissl er hentet til udenrigsministerposten af det højrenationale ”Frihedsparti”, FPÖ, Jörg Haiders gamle parti.

Under den nuværende leder Heinz-Christian Strache har partiet valgt at knytte sig tæt til Vladimir Putins Rusland og har endda indgået en omstridt ”venskabsaftale” med ”Forenet Rusland”, magtens og systemets parti i Moskva.

Strache & Co har ført kampagne for en ophævelse af de vestlige sanktioner mod Rusland. Det er et synspunkt, der er bred opbakning til, ikke bare i den østrigske regering men i store dele af det politiske establishment i landet, der gerne ser sig som en brobygger mellem Øst og Vest.

Efter nervegift-attentatet mod Sergej Skripal i Salisbury udviste Østrig ikke én eneste russisk diplomat. Blandt de europæiske højrenationalister er FPÖ i øvrigt ikke alene om at udvise sympati til Vladimir Putins Rusland.

Også Italiens højreradikale Lega Nord har indgået en venskabsaftale med det russiske regeringsparti, mens Frankrigs Front National med Marine Le Pen i spidsen har modtaget millionlån fra russiske banker.

Europas højreradikale står altså ikke tilbage for at byde op til dans med styret i Moskva, og det netop i en tid, hvor Vesten har forsøgt at nedkøle forholdet til det Rusland, der har vist, at man ikke viger tilbage for at bruge militær magt, sådan som det skete på Krim og senere i Østukraine.

På vej ud af kulden

Der var hverken kindkys eller blomsterbuketter, da den russiske præsident lørdag aften nåede frem til sit møde med den ventende tyske forbundskansler på gæsteslottet Meseberg nord for Berlin. Selv om Angela Merkel nu som før står fast på sanktionskursen, så var også dette møde et eksempel på, at den tidligere KGB-agent er på vej ud af kulden.

Hvad enten det gælder borgerkrigen i Syrien, atomaftalen med Iran eller de fortsatte kampe i Østukraine, så indtager Rusland ganske enkelt en nøglerolle, som gør en dialog nødvendig, lyder erkendelsen i Berlin.

På mødet lørdag aften skulle de to også drøfte den omstridte gasrørledning Nord Stream 2, som konsortiet bag gerne vil have til at skære gennem dansk farvand. For at imødegå den internationale kritik forsøger den tyske forbundskansler at få garantier for, at Rusland også fremover vil sende gas gennem Ukraine, der ellers risikerer at miste milliardsummer i transitafgifter.

Den russiske præsident ville dog ikke love noget, lod han forstå, ”der er jo tale om et rent kommercielt projekt”.

Mødet i lørdags sluttede som forventet uden nogen konkrete aftaler. Men alene den omstændighed, at det fandt sted, var i sig selv en succes, hed det sig i den tyske presse. Efter fire år, hvor forholdet mellem de to har været skruet ned på lavt blus, har Angela Merkel og Vladimir Putin igen fået brug for hinanden.

Putin presset på hjemmefronten

For bare en måneds tid siden, lignede han ellers en mand, der kunne gå på vandet. Den russiske præsident kunne glæde sig over den goodwill, som landet havde indkasseret takket være det veloverståede fodbold-VM.

Men selv om det ikke så sådan ud under bryllupsfesten i lørdags, så er Vladimir Putin en presset mand på hjemmefronten. Rubelkursen har vaklet på grund af nye truende amerikanske sanktioner, og ikke mindst så er hans popularitet gået drastisk tilbage.

Tilbage i maj i år mente 82 procent af russerne, at Putin gjorde det godt. Tallet faldt til 67 i juli måned. Det fremgår af målinger fra det uafhængige meningsmålingsinstitut Levada.

Forklaringen på det dramatiske fald er der ingen tvivl om. Det er regeringens forslag om at hæve pensionsalderen op fra 60 til 65 år for mænd og fra 55 til 60 år for kvinder. I et land, hvor de fleste mænd dør, inden de når 65-års alderen, har det ført til omfattende protester.

Fodbold-VM forandrede Rusland

En anden faktor vækker uden tvivl lige så stor bekymring i Kreml. Nemlig den omstændighed, at den anti-vestlige stemning i landet er aftaget og det også ganske dramatisk.

I årevis har de statslige medier berettet om de Rusland-hadende udlændinge, som belejrer Fæstning Rusland og blot higer efter at tvinge landet i knæ, konstaterer den kendte analytiker Lilja Sjevtsova.

- Verdensmesterskabet med dets glade og venlige fans har fået det billede til at krakelere, lyder det fra hende. 

68 procent af russerne siger, at de går ind for en tilnærmelse til Vesten. Tilbage i maj svarede 69 procent, at de havde en negativ holdning over for USA. I juli var det tal faldet til 40 procent.

Forestillingen om, at Rusland er omgivet af fjender, og at der er behov for en stærk mand, har ellers været en af de bærende søjler i ”Putin-systemet”.

Vladimir Putin er altså ikke så usårlig, som han ser ud til, lyder konklusionen fra iagttagere i Moskva.

På den baggrund har den russiske præsident uden tvivl nydt at være blandt rigtige venner i Østrig.

Hos flere østrigske medier har weekendens billeder af den nygifte Karin Kneissl i armene på Vladimir Putin i øvrigt efterladt en dårlig smag. På trods af den alpe-idylliske scene, så risikerer Østrig nu ”at blive mistænkt for at være en slags femte kolonne for russerne i EU”, lyder det beklagende fra avisen Der Standard.