GO'

Det skal du gøre, hvis du bliver fanget i en skovbrand

Et af rådene fra Beredskabsstyrelsen lyder, at man skal søge ned, hvis det er muligt. Se listen med rådene nede i artiklen.

En tørke hærger i Europa, hvor skovbrande i løbet af få dage har kostet 82 mennesker livet i Grækenland.

Den danske pilot Lasse Birch befandt sig i landet, da brandene for alvor bredte sig. Han blev sammen med adskillige andre evakueret fra sit hotel.

- Det var voldsomt. Det spredte sig hurtigere, end man kan nå at give nogen besked. Vi stod og kiggede, og fem minutter efter var der kaos, fortæller han til TV 2. 

Ekspert fra Beredsskabsstyrelsen giver gode råd til, hvordan man skal agere, hvis man bliver fanget i en skovbrand. Video: Frederik Svaneborg

Hold dig orienteret

Der findes råd til, hvordan man bør forholde sig for at øge sine chancer for at overleve, hvis man befinder sig i en situation som den, Lasse Birch oplevede på tætteste hold.

Mads Dalgaard er forebyggelsesekspert hos Beredskabsstyrelsen. Han beder danskerne om at holde sig orienteret via Udenrigsministeriets hjemmeside eller deres app, Rejseklar, hvis de er på vej til udlandet eller allerede befinder sig der. 

Og når først du befinder dig i landet, er der også en række ting, du kan gøre for at holde dig ajour.

- Tag en snak med de lokale eller din rejseguide, hvis du har sådan en. I det hele taget bør du holde dig orienteret hos dem, der kender området, siger Mads Dalgaard i 'Go' Morgen Danmark'.

Hvad gør jeg, hvis der opstår skovbrand?

 1. Kom væk så hurtigt som muligt

  En brand breder sig voldsomt og hurtigt, så man kan ikke nødvendigvis løbe fra den. Derfor er det vigtigt, at man forsøger at komme væk fra branden, så snart man er blevet opmærksom på, at den er der. 

 2. Løb med vinden - ikke mod den

  Branden breder sig med vindretningen, og det samme gør varme og røg fra branden. Derfor bør du som udgangspunkt også løbe med vindretningen for at komme væk fra branden.

  Har man et overblik over, hvor bred en brand der er tale om, kan man med fordel søge ud mod siderne, men man bør aldrig løbe direkte mod vinden.

 3. Løb mod et løvområde frem for et nåleområde

  Branden breder sig voldsommere i nåletræer, så hvis man er kendt i det område, man befinder sig i og ved, at der er et område med løvtræer i området, bør man søge i den retning. 

 4. Løb ned ad bakke – ikke op

  En brand breder sig meget hurtigt opad, men det går lidt langsommere ned. Så hvis det er muligt, bør man søge ned.

 5. Søg efter et naturligt brandbælte

  Et naturligt brandbælte kan eksempelvis være en å, en sø eller en flod. Det kan også være et område af skoven, som allerede er brændt ned. Det vil virke som en naturligt brandbælte og bremse skovbranden.

Kilde: Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert hos Beredskabsstyrelsen

Køb et gammeldags kort

Når du begiver dig ud i naturen, er der enkelte ting, der er særlig vigtige at have styr på under tørketilstanden. 

- Vand er en god idé. Om ikke andet fordi du bliver tørstig i det varme vejr. Derudover skal du have din mobiltelefon med. Køb også gerne en powerbank, siger forebyggelseseksperten. 

For at være bedst beredt, anbefaler han, at man investerer i et godt, gammeldags kort. 

- Hvis man kommer ud et sted, hvor der ikke er mobildækning, vil det være en rigtig god idé med et gammeldags kort. 

Hvis du befinder dig i en situation, hvor det er direkte umuligt at komme væk, gælder det ifølge Mads Dalgaard om at finde et hul eller en lavning, hvor man kan søge beskyttelse. Hvis det er muligt, bør man dække sig med jord, væde et stykke stof og trække vejret gennem det. 

Se hele interviewet med forebyggelseseksperten på TV 2 PLAY.