Nyheder

Pia Kjærsgaard får undskyldning efter politisk boykot

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, taler i Folketingssalen.  Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Folketingets formand blev mødt af kritik og boykot, da hun holdt tale i det islandske parlament. Nu får hun en undskyldning.

Anledningen var 100-året for Islands selvstændighed, da Pia Kjærsgaard onsdag holdt tale i det islandske parlament, Altinget.

Men modtagelsen af den danske politiker var langt fra imødekommende fra alle kanter, og hun blev mødt af kritik og politisk boykot.

For det får hun nu en uforbeholden undskyldning fra Altingets præsident, Steingrimur Sigfússen. Det skriver DR Nyheder.

- Jeg beklager det dybt. Jeg er dybt uenig med dem, der benyttede festlighederne til at kaste en lille skygge over et ellers meget vellykket arrangement, siger Steingrimur Sigfússon til mediet. 

Protesterede over tidligere udtalelser

De islandske politikere protesterede over Pia Kjærsgaards tidligere udtalelser om muslimer og indvandrere. Et medlem af det Socialdemokratiske parti, Samfylkingin, udvandrede, mens medlemmer fra partiet Piraterne blev væk.

Overfor TV 2 bekræftede Helga Vala Helgadóttir fra partiet Samfylkingin efterfølgende, at hun forlod samlingen, da Danmarks repræsentant gik på talerstolen.

- Jeg protesterede selvfølgelig ikke imod det danske parlament, den danske regering eller den danske nation. Jeg viste bare, hvad jeg synes om den måde, hun har ændret synet på indvandrer og flygtninge i det danske parlament. Jeg forstår bare ikke, hvorfor hun skulle være en hovedtaler ved denne begivenheder, udtalte hun.

Også Piraternes parlamentariske formand, Thórhildur Sunna Ævarsdóttir Piraterne forklarede deres boykot over for islandsk presse med de værdier, Pia Kjærsgaard i deres optik repræsenterer.

- Vi ser lige nu over hele verden, at fascisme, racisme, fremmedhad, antidemokratiske værdier er på forskellige måder. Vi ser det i USA, vi ser det i forskellige europæiske lande, og vi har set det udvikle sig i vores nabolande som i Danmark, lød det.

Kjærsgaard: Uacceptabelt

Pia Kjærsgaard fortalte efter talen TV 2, at hun ikke bemærkede protesterne, men at hun fandt det uacceptabelt. Især fordi hun var til stede som Folketingets formand.

Noget som Sigfússon nu erklærer sig enig i.

- Jeg er meget uenig i, at man blander hendes (Pia Kjærsgaard, red.) tidligere arbejde som politiker ind i det, når hun kommer som Folketingets formand for at mindes en 100 år gammel aftale, hvor vore to parlamenter spillede en stor rolle, siger Steingrimur Sigfússon til DR Nyheder.