Nyheder

Dansker fanger forhistorisk fisk på 2,5 meter

Alligatorpansergedden er en ældgammel art, der har levet siden forhistorisk tid.

Nogle mennesker har den mission, at de vil ud at bestige et bjerg, mens andre vil sejle jorden rundt.

For 51-årige Jan Larsen var målet at tage ud og fange en forhistorisk fisk.

- Jeg har fisket i snart 40 år, og det kunne være interessant at jagte nogle af de urfisk, vi har i verden, siger Jan Larsen til TV 2.

Derfor tog han sammen med sin fiskekammerat Rene Nielsen til den amerikanske stat Texas, hvor der bliver udbudt guidede ture, hvor man kan være heldig at fange en af de uhyre sjældne alligatorpansergedder, som kan spores helt tilbage til forhistorisk tid. 

Usædvanlig stor fangst

De to venner skulle fiske i en uges tid på floderne i Texas, men allerede på andendagen var der bid, og Jan Larsen hev en alligatorpansergedde i land på 2,5 meter og en vægt på 113 kilo.

Deres guide havde ikke officielt måleudstyr med på båden den dag, da han ikke havde forventet en fangst i den kaliber, men Jan Larsen kalder det selv for en uofficiel verdensrekord.

- Det er ikke normalt. Vi skriver historie, og samtlige biologer derovre tager kontakt til os. Det er en fantastisk fisk, vi har fanget, og det er ikke set i nyere tid, siger Jan Larsen.

Dyrepasser: Ikke normal størrelse

Og selvom det måske ikke er den allerstørste alligatorpansergedde, der er blevet fanget, hører Jan Larsens fangst i hvert fald til blandt de største. 

- 2,5 meter? Det er ikke normal størrelse. Dem, vi har her hos os, er omkring en meter, siger dyrepasser i Den Blå Planet Peter Petersen. 

Han fortæller dog også, at de store fisk kan blive op til tre meter i længden og veje helt op til 137 kilo. 

Går verden rundt

Guiden på Jans Larsens fisketur, Bubba Bedre, lagde efter fangsten billeder af alligatorpansergedden på Facebook. 

Lynhurtigt er opslaget blevet delt flere tusinde gange. I skrivende stund er det delt 9800 gange og har fået 3500 likes.

En video, der følger med, er set mere end 1.3 millioner gange.

Den voldsomme respons betyder, at tv-kanalen Fox News' lokale afdeling i den texanske storby Dallas har fået nys om fangsten af den enorme alligatorpansergedde.

Hovedkanalen Fox News i New York har også bragt historien, hvorefter den er blevet global.

- Biologerne i USA anser det for at være noget af det største, man har set i nyere tid, siger Jan Larsen.

Haft den på krogen før

Det var dog ikke første gang, de to danskeres guide Bubba Bedre mødte den store alligatorpansergedde.

For seks år siden havde han nemlig en stor alligatorpansergedde på krogen i selv samme område, hvor han endte med at tabe fisken igen. 

- Han mente, at det var den samme, vi havde på krogen denne gang. Så var det bare os, der landede den for ham, griner Jan Larsen.

Denne fangst blev dog heller ikke den enorme alligatorpansergeddes endeligt. 

Fisken blev sluppet løs igen, så den kunne leve videre i de texanske floder efter ordsproget "catch & release" – fang og sæt fri.

- Vi skal passe på de her forhistoriske dyr, og vi skal vise verden, at vi er nødt til at beskytte dem, siger Jan Larsen.