Nyheder

Trump kræver penge i NATO, mens toiletsæder i amerikansk fly koster 66.000 kroner

USA's præsident kræver flere penge fra sine allierede i NATO, men hvad går amerikanernes enorme forsvarsbudget egentlig til?

US Air Force, det amerikanske luftvåben, har løst et problem.

Problemet drejer sig om, hvordan man holder en kop kaffe varm i en flyvemaskine, hvis man ikke kan rejse sig fra sit sæde.

Amerikanerne er også interesserede i, hvad de får for skattepengene

Henrik Ø. Breitenbauch, Center for Militære Studier

Udfordringen rammer især besætningsmedlemmer på tankfly og andre større maskiner, der skal holde sig i luften længe under dårligt vejr og turbulens.

Løsningen er en metalkop med låg og et elektrisk stik i den ene side, så et varmeelement i koppen kan holde kaffen varm.

Koppen har en hank af plastik.

Hanken har en tendens til at knække, og det er noget skidt.

Hver kop koster nemlig 1220 dollars - eller lidt under 8000 danske kroner.

Det kunne de amerikanske medier Military.com og Defence One afsløre forleden.

Når der er penge nok

De seneste tre år har en enkelt enhed ved luftbasen Travis Air Force Base i Californien brugt næsten 56.000 dollars på nye kopper - og i år har USA's flyvevåben sammenlagt brugt 32.000 dollars på nye kopper.

Besætningsmedlemmerne på de amerikanske fly skal også af og til på toilettet. 

Hvis de flyver i et transportfly af typen C-5M Super Galaxy, skal de være ekstra forsigtige, når de slår toiletbrættet ned.

Et nyt toiletsæde koster nemlig 10.000 dollars - altså cirka 66.000 danske kroner.

Historien om toiletbrætterne kom frem i maj måned, samtidig med at USA's præsident, Donald Trump, skærpede tonen over for sine allierede i NATO.

Han vil have landene til at bruge flere penge på militæret, så USA kan bruge sine kræfter andre steder.

Helt konkret vil præsidenten have landene i alliancen til at bruge fire procent af deres bruttonationalprodukt på forsvaret. I dag er kravet to procent, men de fleste lande lever ikke op til det

USA gør.

Landet bruger 700 milliarder dollars på militæret i år.

Det er 61 milliarder dollars mere end året før.

Stigningen alene er det samme som hele Ruslands forsvarsbudget.

Faktisk er det amerikanske forsvarsbudget lige så stort som Kinas, Ruslands, Saudi-Arabiens, Indiens, Frankrigs og Storbritanniens til sammen.

Så kaffekopper til 8000 kroner stykket fylder ikke ret meget i det samlede regnskab.

Men historien om kopperne viser alligevel, at USA's militær bruger penge på andet end kampfly, krigsskibe og kanoner.

Veteraner og ulandshjælp

Faktisk er det temmelig svært at sammenligne USA's militære budget med budgettet hos et NATO-land som Danmark.

Sådan siger Niels Bjerre Poulsen fra Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

- Jeg kan ikke se, hvordan man kan sammenligne de to. USA's forsvar har for eksempel et sygesikringssystem for veteraner, der er en enorm post i sig selv, siger han til TV 2.

I alt bruger USA's militær næsten 179 milliarder dollars på krigsveteraner i år - altså næsten tre gange så meget som Ruslands samlede udgifter til militæret.

USA's forsvarsministerium bruger også over 32 milliarder dollars på økonomisk hjælp til andre lande.

For at gøre det nemmere at sammenligne de forskellige NATO-landes udgifter til militæret har alliancen selv lavet en nøgle til, hvordan det skal gøres.

Derfor tæller udgifter til tjenestemandspensioner til tidligere ansatte i Forsvaret, Geodatastyrelsen og Danmarks Meteorologiske Institut med i Danmarks bidrag.

Vi ligger lige nu på 1,21 procent af bruttonationalproduktet.

USA ligger helt oppe på 3,57 procent - så selv når man sorterer udgifter til veteraner fra, opfylder USA det nuværende krav fra NATO på to procent.

Og det er ikke kun dyre kopper og toiletsæder amerikanerne bruger deres penge på.

Indkøbssedlen fra Pentagon

Da Donald Trump underskrev USA's budget i marts i år, sagde han samtidig ja til en enorm indkøbsseddel fra forsvarsministeriet i Pentagon. Faktisk endte han med at sætte flere penge af, end militæret bad om at få.

Blandt andet køber USA 90 nye F-35 jagerfly, et hangarskib, 80 kamphelikoptere og meget mere. 

Men de amerikanske styrker skal operere over hele verden.

Det kan ifølge Henrik Ø. Breitenbauch, der er leder hos Center for Militære Studier ved Københavns Universitet, bruges som argument mod USA's præsident, når han kræver flere penge fra NATO-landene.

- USA er en verdensmagt, og deres forsvarsbudget går ikke på Europa alene. De har globale interesser, og man kan jo spørge sig selv, hvor stor en del af budgettet der går mod Europa. Jeg mener, at et godt bud vil være mellem halvdelen og en tredjedel. De varetager jo også deres egne interesser i Stillehavsregionen, Asien, Mellemøsten, Sydamerika og Afrika, siger han til TV 2.

- ​Hvis man laver den sammenligning, er de europæiske NATO-lande faktisk ret godt med, når det kommer til forsvarsbudgetterne. Forskellen er der stadig, men den er mindre dramatisk, siger han.

At USA's militær er gode til at bruge penge i en fart er ikke nogen hemmelighed i USA.

Løsningen på problemet med kopperne

Der bliver ofte sat spørgsmålstegn ved udgifterne. Især når der dukker sager op, som dem med kopperne og toiletsæderne.

Eller som sidste år, da militæret købte nye uniformer til Afghanistans hær for 28 millioner dollars.

Uniformerne var grønne og beregnet til kamp i skov.

Kun to procent af Afghanistans areal er dækket af træer, men Afghanistans forsvarsminister var begejstret for deres udseende, og USA's militær leverede dem uden at stille spørgsmål.

- ​Mismanagement er under stor bevågenhed i USA. Amerikanerne er også interesserede i, hvad de får for skattepengene, siger Henrik Ø. Breitenbauch.

Han fortæller, at sagerne kan være svære at undgå i en så enorm maskine som USA's forsvar.

- USA’s militær er et monopol, og forsvaret er svært at sammenligne med den private sektor. I den private sektor kan man for eksempel tillade sig at gå konkurs, det kan USA’s forsvar ikke.

Problemet med de dyre kopper og toiletsæder er det lykkedes at løse, efter sagen blev taget op af medierne.

Militæret har simpelthen anskaffet sig nogle 3D-printere, så de kan "udskrive" toiletsæder og nye hanke til kaffekopperne i stedet for at få dem specialfremstillet hos en ekstern leverandør. 

Ifølge military.com koster det 50 cent at udskrive en hank til en kaffekop, mens toiletsæderne er kommet ned på 300 dollars.