Tvunget til at dele hemmelighed med alle - nu får han det bedste ud af det

Skuespilleren har i mange år været, hvad han selv kalder kvartalsdranker. En ubehagelig konfrontation blev et vendepunkt.

Han er bedst kendt fra TV 2-julekalenderen ’Alletiders jul’, hvor han i rollen som den glade nisse Pyrus hoppede rundt i Rigsarkivet uden en bekymring i livet.

Anderledes alvorligt ser det i dag ud for manden bag, den 58-årige skuespiller Jan Linnebjerg.

Han har gennem længere tid kæmpet med sine indre dæmoner, men først for tre år siden, blev han selv opmærksom på, at han havde et problem: Han var blevet alkoholiker.

- Pludselig får jeg en trang til, at alt andet bliver slået fra. Alle følelser og fornuft bliver skubbet væk. Og det eneste, der kan give ro og fred, er alkohol, siger han i Go' morgen Danmark.

Han blev en anden person

For det var sådan, det startede. Som en midlertidig løsning og en måde at distancere sig fra det, der var træls og ikke gik den rigtige vej.

Ikke hver dag, men ofte – kvartalsdranker kalder han det selv.

- Det handlede bare om at få nogle procenter indenbords, selvom det er irrationelt at tro, at det løser noget som helst. Men der er ikke fornuft i det, en alkoholiker gør, siger Jan Linnebjerg og fortsætter:

Men det skulle ikke være nu og slet ikke på denne måde. Nu havde jeg ikke noget valg.

Jan Linnebjerg, skuespiller

- Den første drink er god, den anden bedre og så går det nedad bakke derfra. Jeg kan ikke forklare, hvordan det føles.

Men udover ikke at løse problemerne bragte alkoholen en siden frem i ham, der var både ubehagelig og negativ. Det ramte familien hårdt.

Alligevel blev han draget mod flasken gang på gang. Jan Linnebjerg sammenligner det selv med ”det kick, man får af at være ludoman”.

Hvem er Jan Linnebjerg?

Jan Linnebjerg blev uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i 1986

I 1994 fik han sit gennembrud som nissen Pyrus i TV 2-julekalenderen ’Alletiders Jul’. Han gjorde sig ligeledes som Pyrus i de tre opfølgere – ’Alletiders Nisse’, ’Alletiders Julemand’ og ’Pyrus i Alletiders Eventyr’. 

Siden da har han blandt andet haft en rolle i TV 2-julekalenderen ’Mikkel og Guldkortet’ og prøvet kræfter som instruktør.

Ved siden af skuespillet har han drevet en golfbane i Ølstykke siden 2006.

Privat er han gift med Karen Abrahamsen, som han har to børn med.

Og han gik da også i behandling. Men efter få gange flyttede behandleren, og alt vendte tilbage til det gamle.

I sin lejlighedsvise rus troede skuespilleren fejlagtigt, at pressen for længst havde mistet interessen for ham. Men han skulle snart blive klogere.

En grænseoverskridende oplevelse

For selvom det efterhånden er over 24 år siden, at Jan Linnebjerg iførte sig Pyrus’ utraditionelle nissehuse med kasketskygge for første gang, kræver det åbenbart mere at gå i glemmebogen. 

Så en dag i starten af juli stod der pludselig en journalist fra Se & Hør i indkørslen til den golfbane, skuespilleren har drevet siden 2006.

Han vidste alt, og så kunne Jan Linnebjerg selv bestemme, om han havde lyst til at medvirke - bladet ville skrive historien alligevel.

Sådan lød meldingen til skuespilleren, der beskriver oplevelsen som "meget ubehagelig og grænseoverskridende".

Han har da heller ikke mange pæne ord til overs for Se & Hør, der placerede ham i et kæmpe dilemma. For snart ville alle kende hans hemmelighed.

Derfor tog han en drastisk beslutning.

Tog magten tilbage

Hvis det ikke kunne være anderledes, så ville Jan Linnebjerg tage magten tilbage og selv bestemme, hvor folk skulle læse det først. Det blev på skuespillerens private Facebook-profil.

- Jeg er jo ikke stolt af det, men den sidste, der skulle have eneret på det, er da Se & Hør. Og så blev jeg nødt til at sige det, siger han og fortsætter:

- Det havde jeg tænkt mig at gøre på et tidspunkt - så katten var ude af sækken. Men det skulle ikke være nu og slet ikke på denne måde. Nu havde jeg ikke noget valg.

En tabubelagt sygdom

Trods den dårlige oplevelse med Se & Hør og følelsen af at blive presset ud i at dele noget af det allermest private med hele Danmark, er der også kommet noget positivt ud af det.

Siden Jan Linnebjerg delte sin hemmelighed på Facebook, er det strømmet ind med virtuelle skulderklap og opmuntrenede ord.

Det har givet den 58-årige skuespiller blod på tanden og et nyt mål: Selvom det er pinligt og skamfuldt, vil han være åben og ærlig.

- For det er en tabubelagt sygdom, og ikke noget man taler højt om. Og jeg kunne da godt mærke, at jeg listede til behandling uden at få øjenkontakt med folk, siger han.

Derfor gør den positive respons også Jan Linnebjerg ekstra glad og rørt.

- Det gør jo også, at jeg må tage mig sammen. Ikke flere afkørsler. Ikke flere chancer, siger han.

Regninger at betale

Selvom skuespilleren er klar til at se fremad, så er der stadig regninger at betale. For under sit misbrug satte han sig bag rattet og gjorde sig dermed skyldig i spirituskørsel.

Han ved ikke, hvad der gik gennem hovedet på ham, men kalder det utilgiveligt og takker de højere magter for, at der ikke skete noget.

Det er dog ikke kun kørekortet, der kan ryge, hvis han falder i igen.

De mange år med et misbrug har også tæret på familien. Og der er ikke flere chancer at gøre med, fortæller Jan Linnebjerg.

Håber, andre vil bruge historien

I dag er Jan Linnebjerg igen i behandling og drikker ikke længere. Og det er blot en af de positive konsekvenser. For som han siger, så kommer der ikke noget dårligt ud af stoppe med drikke.

Han glæder sig til at være noget mere i nuet sammen med sin familie, og så håber han, at der er nogen, der vil bruge hans historie til at kigge på sig selv.

- Det er pinligt at sige, ”jeg drikker for meget”, men det er vigtigt at gøre. For siger man det, så bakker folk faktisk op og er stolte af, at man tager hånd om det. 

Se hele interviewet med Jan Linnebjerg på TV 2 PLAY.