Nyheder

Hver anden dansker kan ikke slippe arbejdet i ferien

Hver anden dansker læser og besvarer arbejdsmails i fritiden. Vi er blevet vant til konstant at være på, viser ny undersøgelse.

Sommerferien har for længst indfundet sig, men selv om de fleste danskere holder fri, har vi ualmindelig svært ved at droppe vores arbejde helt. 

Hver anden dansker svarer nemlig i en ny undersøgelse fra fagforeningen Business Danmark, at de læser og besvarer arbejdsmails i fritiden.

Og tre ud af ti danskere mener, at det forventes af dem, at de er til rådighed på telefon og mail i det der på papiret skulle være deres ferie og fritid.

- Der er opstået en forventning om, at vi altid står til rådighed. Men vi er altså nødt til at koble fra engang imellem og lade være med at tjekke vores mail i ferien, for vi bliver faktisk dummere af at have travlt hele tiden, siger Jens Neustrup Simonsen, der er landsformand i Business Danmark til TV 2.

Arbejdet er et klik væk

Undersøgelsen, som er foretaget af Epinion for Business Danmark, viser, at 55 procent af de adspurgte kvinder bekræfter, at de tjekker mails, når de egentlig burde holde fri. For mændene er tallet 45 procent. 

Og spørger man flere eksperter, så skyldes den tendens, at vores digitale vaner har gjort, at vores arbejdet altid blot er et klik væk.

- Vi kender det alle sammen. Det er virkelig svært at holde sig fra mailen og få lukket helt ned, så vi ikke bliver lokket hen til mailen. Vi skal lære at blive bedre til at give os selv lov til at slippe for det, der sidder og niver i baghovedet, siger Jeanett Bonnichsen, som er direktør i Center for Stress og Trivsel.

Ifølge hende betyder det, at grænsen mellem arbejdsliv og fritidsliv bliver stadig smallere. Vi er slet og ret blevet vant til, at det er muligt at få fat i alle andre - hele tiden.

- Vi skal begynde at lære at lytte til vores egne behov og lære at sige nej til vores arbejdsgiver. Har man tendens til at være lidt stresset, så anbefaler vi, at man lukker helt ned i ferien, siger Jeanett Bonnichsen. 

Erhvervspsykolog og stressekspert, Pernille Rasmussen, fortæller, at vi bliver påvirket i længere tid, end blot de minutter vi er på.

Hold mailfri på ferien

Jens Neustrup Simonsen fra Business Danmark opfordrer også til, at man i virksomheder landet rundt laver indbyrdes aftaler om, at man altså holder ferie, når man har ferie. 

- Digitaliseringen er kommet snigende, så vi skal nu vænnes til at holde ferie en gang imellem. Det er nødvendigt, at man italesætter det og siger til hinanden, "husk det nu, kære venner, at vi skal holde mailfri, når vi har ferie, siger Jens Neustrup Simonsen. 

Han pointerer, at vi efterhånden kan tage vores arbejde med overalt, hvilket medfører en risiko for, at medarbejdere helt 'glemmer' at holde fri.

- Vores mentale mind-set har altså brug for en pause en gang imellem, siger landsformanden i Business Danmark til TV 2.