Nyheder

Født og opvokset i Danmark, men soldat for Islamisk Stat - nu har han en bøn til danskerne

Han har set henrettelser og været klar til at dø for Islamisk Stat. Nu fortæller han sin historie fra sit fangenskab hos en kurdisk milits i Syrien.

- Jeg ved ikke, om han ved, han skal have en kugle i hovedet. Jeg ved det ikke.

24-årige Ömer Kücükavci, der er født og opvokset i Danmark, sætter ord på en oplevelse, der har prentet sig ind på nethinden. Han husker, at han stod i en rundkørsel, hvor op mod 1000 mennesker var samlet.

En varebil kørte ind og holdt stille i rundkørslen, fortæller han. En mand iført orange fangedragt blev ført ud af bilen. En drone hang over pladsen og filmede.

- Han indser så, at der er en helt masse folk rundt om ham, og det går op for ham, at han nu skal dø. Han prøver at løbe. At råbe og skrige.

Ifølge Ömer Kücükavci en helt almindelig hverdagssituation i Raqqa. Byen i det nordlige Syrien, der indtil sin befrielse i oktober i flere år fungerede som hovedstad for terrororganisationen Islamisk Stat (IS).

- Han får bare en kugle i hovedet. De fleste af henrettelserne fungerer sådan.

TV 2 har mødt den tidligere IS-kriger, Ömer Kücükavci. Det her er hans egen version af sin historie, og det har kun delvist været muligt for TV 2 at efterprøve hans udsagn. Han sidder ligesom andre syrienkrigere fra Danmark fængslet i et kurdisk-kontrolleret område i det krigshærgede Syrien og fortæller for første gang til et kamera om sin tid hos Islamisk Stat.

En tid med opfyldte drømme, broderskabsfølelse og vold, der nu er vendt til fortrydelse og længsel efter Danmark.

IS-kriger i et kurdisk fængsel

TV 2 møder Ömer Kükükavci i en overdækket baggård, der ligger et stykke fra fængslet, hvor han ifølge eget udsagn har siddet i 13 måneder. Han bliver ført ind igennem en rusten metaldør.

Sådan gjorde vi - Syrienkriger fra Danmark

Klik her for at læse mere om, hvordan interviewet med Ömer Kücükavci blev lavet, samt hvilke overvejelser TV 2 har haft i forbindelse med interviewet.

Er det frivilligt, du stiller op til det her interview?

- Det er frivilligt.

Det er ikke noget, de har tvunget dig til at gøre?

- De har ikke tvunget mig.

Og du er også godt klar over, at du kan sige til os nu, at du ikke ønsker at gøre det, og så kan du gå herfra, og så vil vi respektere det?

- Ja, det går jeg ud fra. Det er ikke, fordi jeg har tænkt mig at sige nej.

Han sidder i en sort plastikstol. Piller ved sine briller og kigger ned i jorden mellem sine svar. Ved siden af ham står en maskeret vagt i camouflagefarvet uniform.

- Vi er 20 i en lille celle, og der er ikke plads til at gå, siger den 24-årige tidligere IS-kriger. Video: Peter Vesterlund

Ömer Kükükavci fortæller, at han ikke har det godt i fængslet – det værste er uvisheden:

- Den ene siger, du kommer til at sidde der i 12 år. Den anden siger, du skal sidde tre år. Én siger, du måske skal sidde der hele livet. Én siger, du bliver dræbt her. Én siger, du skal tilbage til Islamisk Stat, og én siger, du ikke kommer tilbage til Danmark. Jeg ved ikke, hvad der skal ske, for de fyrer en hel masse ting af. Og jeg får ikke lov til at se min… Jeg har set min kone én gang.

Ifølge Ömer Kükükavci sidder han i en lille celle med andre tidligere IS-krigere fra Syrien og andre lande.

- Det er så proppet, og det er så fugtigt derinde. De har sådan en ventilator. Den suger dårligt nok luften ud. Der kommer dårligt nok frisk luft ind.

Ville dø for Islamisk Stat

I august 2015 ankom Ömer Kücükavci efter to mislykkede forsøg til Syrien via Tyrkiet. Her blev han bosat i et såkaldt ventehus i Islamisk Stats territorium sammen med andre europæere, der lige som han var kommet for at kæmpe for terrororganisationen.

- Jeg gik ud fra, at jeg fik sandheden. Alle mennesker tror, de får sandheden. Alle mennesker vil have paradis. Alle vil gerne hjælpe mennesker, fortæller han kort om baggrunden for at tage af sted.

Ömer Kücükavci fortæller, at han som kriger for Islamisk Stat kæmpede mod det syriske regimes tropper. Han var i en enhed, der som de første blev sendt ud på slagmarken:

- Vores mission var at dele deres hær op i to. Så faktisk at gå ind og sørge for, at de deler sig op i to. Det var det.

Så I opererede bag fjendens linjer helt i front?

- Ja, vi var den første hær.

Hvordan var det?

- Du tænker ikke over det. Du tænker bare, det her er alt sammen, som de gjorde i gamle tider, og nu skal vi dø lige om lidt, og du får paradis in a couple of minutes.

Var du ikke bange for at dø?

- Nej.

Ville du gerne dø?

- Ja, det var faktisk min intention. Ellers havde jeg ikke accepteret det. Ellers var jeg ikke kommet her.

Det var din intention at dø?

- Ja, det var min intention at dø. Jeg ville sælge mit liv for at redde andres liv. Det var min intention.

Ömer Kücükavci fortæller, at han under en mission blev skudt i benet og efterfølgende ikke deltog i kamp.

Har du selv slået nogen ihjel?

- Altså i kampen ved du ikke, om du sådan har slået ihjel. Så du skyder, men du ved ikke, om du har slået nogen ihjel. Jeg går ikke ud fra det, og jeg håber det ikke.

Du håber, du ikke har dræbt nogen?

- Jeg håber ikke, jeg har dræbt nogen.

Men du ved det ikke?

- Nej, jeg ved det ikke. Faktisk blev hele mit hold dræbt, så jeg går ikke ud fra, vi har dræbt nogen som helst. Det vil være en katastrofe.

Fra Herlev til Raqqa: - Jeg blev hjernevasket

Ömer Kücükavci er søn af tyrkisk-kurdiske forældre, blev født på Herlev Sygehus og voksede op og gik i skole i Albertslund. Inden han tog til Syrien, færdiggjorde han gymnasiet og begyndte at arbejde som dørmand, fortæller han.

Føler du dig dansk?

- Ja, jeg føler mig ikke andet end dansk.

Hvordan er du så havnet her?

- Jeg er havnet her, fordi jeg ville prøve at gøre en forskel, den islamiske forskel, religionsmæssigt. Det var det, jeg prøvede.

Hvad mener du med, at du vil gøre en forskel for religionen?

- Fordi du hører om undertrykkelse af muslimer, og fordi muslimer altid vil have en islamisk stat, og det er løsningen på undertrykkelse. Du ser på videoer med propaganda, at de virkelig var glade for Islamisk Stat, og de råber og skriger af glæde.

Terrororganisationen Islamisk Stat er blevet slået langt tilbage på slagmarken i Syrien, siden Ömer Kücükavci ankom. Han sidder nu fanget i det kurdisk-kontrollerede område (markeret med gult i ovenstående grafik).

Når Ömer Kücükavci tænker tilbage på sit liv i Danmark, havde han et godt og normalt liv. Men under overfladen var han ikke tilfreds. De mange nyheder om drab på civile i borgerkrigen i Syrien rørte ham.

Du havde en tryg opvækst i Danmark. Du gik i gymnasiet og havde alle muligheder foran dig. Hvordan kunne du vælge at tilsidesætte alt det for at rejse ned i en krigszone?

- Det er faktisk et interessant spørgsmål. Jeg har lige færdiggjort mit gymnasie, jeg er lige blevet gift, jeg har et godt job, en smuk lejlighed, ny bil. Alt kørte, som det skulle, og som folk gerne ville have. Jeg gjorde min mor stolt. Jeg gjorde min kone stolt.

- Men jeg har denne her ting med at gå på arbejde... Jeg føler, det er hykleri, når jeg ser alle de her videoer fra begyndelsen på krigen, hvor folk bliver dræbt. Du får undervisning om det her med, at muslimerne bliver testet af.

Undervisningen fik Ömer Kücükavci i Danmark, fortæller han. Her mødtes han med folk fra fundamentalistiske muslimske grupperinger, som indførte ham i deres fortolkning af islam, der lovede ham paradis, hvis han ofrede sit liv i kampen mod islams fjender i Syrien.

Mændene snakkede også om hykleriet ved at leve trygt i Danmark, mens muslimer led under krigen i Syrien, siger Ömer Kücükavci.

- Det her hykleri rammer dig i alt, og jeg følte, der var hykleri i mig, som jeg ikke kunne klare. Jeg er en person, der ikke kan lide hykleri, og jeg er en person, der ikke kan lide undertrykkelse, siger han.

Ifølge Ömer Kücükavci startede tankerne om at tage til Syrien, da en ven vendte hjem til Danmark efter et ophold hos Islamisk Stat. Vennen talte positivt om livet i kalifatet:

- Han fortæller mig om, hvordan de civile elsker Islamisk Stat og hvor meget undertrykkelse, de har bekæmpet. Det er faktisk sådan, jeg kom ind i det.

Blev du radikaliseret?

- Ja, det gjorde jeg.

Hvordan?

- Jeg tror lidt mere end radikaliseret. Jeg tror, hjernevasket er det rigtige ord.

Drømmen, der gik i opfyldelse

Foruden sin frustration over sit eget hykleri og håbet om paradis fyldte drømmen om Islamisk Stat – genrejsningen af et muslimsk kalifat – også meget for Ömer Kücükavci, inden han tog afsted.

Da han endelig stod i den selvudnævnte stat, var det som en drøm, der gik i opfyldelse, fortæller han.

Hvad var det første, der mødte dig, da du kom til Islamisk Stat?

- Du kommer til et ventehus. Der er 100 mennesker, minimum 100. Udlændinge alle sammen. De er også lige kommet. Du krammer dem alle sammen og snakker med dem og hilser, og du venter i et stykke tid. Så bliver du sendt til træningslejr.

Hvordan var det for dig at være i Islamisk Stat - det sted, du havde drømt om?

- For mig var det meget spændende, fordi jeg kommer fra Danmark. Jeg har ikke set så mange udlændinge som her. Jeg har ikke været i Mellemøsten. Jeg har ikke set Syrien og kalifatet før.

- Den tid var det ligesom en drøm, som er for real.

Så det var dejligt at være der i starten?

- Ja. Det var broderskabet, der var meget stærkt.

- De dukker bare op med en bil, varevogn, og tager en person ud med orange tøj... Video: 13152 & Peter Vesterlund

Som tiden gik, udviklede livet i Raqqa sig ikke, som Ömer Kücükavci havde forventet. Han fandt ud af, at indbyggerne i Raqqa faktisk ikke var glade for livet under Islamisk Stat, fortæller han.

Kan du prøve at beskrive for mig, hvordan dagligdagen var i Raqqa under Islamisk Stat?

- Okay. Du har en lejlighed. Du har gevær. Du har en riffel, Kalashnikov. Du har granater derhjemme. Droner 24/7. Raketter, missiler, eksplosioner er normalt i dit daglige liv. Du ser folk blive skudt i hovedet midt på vejen. De er blevet dømt. Det er en straf.

Hvad havde de gjort sig skyldige i?

- De skriver på arabisk, så jeg forstår det ikke. De snakker arabisk. Jeg forstår ikke noget.

Men du var vidne til det?

- Ja.

Hvordan var det at se?

- Menneskeligt kan jeg ikke lide det. Jeg ville faktisk helst kigge væk. Men din islamiske moral blev nødt til at acceptere det og ignorere al den menneskelige moral, du har.

- Hun har intet med situationen at gøre. Intet, intet, intet

Efter at Ömer Kücükavci havde levet i Islamisk Stat i en periode, ankom hans kone i 2016 til Syrien. En 23-årig kvinde, der i dag også sidder fanget hos kurderne i Nordsyrien, men som ikke ønsker at stille op til interview med TV 2.

På sin rejse ned til Syrien blev hun ifølge Ömer Kücükavci taget til fange af en anden islamistisk gruppe, inden ægteparret blev genforenet hos Islamisk Stat.

I 2017 besluttede de to sammen at forsøge at flygte fra Islamisk Stat til Tyrkiet. Men undervejs blev de fanget af den kurdiske milits YPG, der i flere år har bekæmpet Islamisk Stat.

Ifølge Ömer Kücükavci har hans kone ikke gjort noget forkert – hun kom kun til Syrien for at være sammen med ham, forklarer han.

Hvordan har du det med det i dag? Hun sidder også i fængsel hernede.

- Hun har nu siddet i fængsel to gange på grund af mig, og hun har intet med situationen at gøre. Intet, intet, intet.

Hvordan har du det med det?

- Det ødelægger mig. Psykisk, det dræber mig, at jeg altid skal tænke over, at hun er uskyldig, og hun sidder det her sted, sidder fængslet her.

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige. Jeg har ødelagt alt

På det tidspunkt, hvor du rejste, var der ret mange informationer omkring, hvad Islamisk Stat var for en størrelse og hvilke uhyrlige terrorhandlinger, de havde begået. Det valgte du vel at ignorere?

- Ja, jeg er faktisk blevet nødt til at ignorere det, hvis jeg gerne vil have paradis. Jeg troede virkelig, at sandheden var sådan. Så jeg blev nødt til at acceptere det, selvom jeg ikke kunne lide det. Selvom jeg så folk blive dræbt -  jeg kunne ikke lide det - men jeg blev nødt til at tage det i mig.

På spørgsmålet om, hvad Ömer Kücükavci tænker om sine handlinger i dag, er han ikke i tvivl:

- Jeg har det ikke godt. Jeg har virkelig lavet lort i den. Ødelagt det for min mor, min bror og min kone, og jeg ved ikke, hvad jeg skal sige. Tilgiv mig. Hvis jeg siger ”tilgiv mig”, vil ingen tage det seriøst alligevel. Hvis jeg sagde "giv mig en chance, så jeg kan bevise det".. Jeg tror, ingen vil tage det seriøst. Det eneste de vil tage seriøst, det er, at jeg er et dyr. Det er det eneste, de kan tage seriøst. "Du er et dyr." Det er det eneste, de vil sige.

Én ting er din familie, som du siger, du har svigtet. Noget andet er, at du aktivt har kæmpet for den mest frygtede terrorbevægelse i hele verden. Hvordan har du det med det?

- Jeg har ødelagt alt. Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige. Jeg har ødelagt alt.

Har du fortrudt det?

- Jeg har mere end fortrudt det. Det er derfor, jeg beder om, at I giver mig en chance og tilgiver mig, og jeg vil komme tilbage til mit land, mit liv, mit hjem.

Der er nok mange, der vil sige, at du ligger, som du har redt. Det er din egen skyld det her. Hvorfor skal Danmark hjælpe dig, nu hvor du sidder her?

- Hvad skal jeg sige? Jeg kan sige, de taler sandt. Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige.

- Jeg har virkelig lavet lort i den, siger han til TV 2. Video: Peter Vesterlund

Ömer Kücükavci håber, at de danske myndigheder vil samarbejde med kurderne om at få ham udleveret. Og han har en bøn til danskerne:

- Det er ikke bare en bøn. Større end en bøn. Jeg beder til, at I tilgiver mig. Hvad skal jeg sige? Giv mig en chance, så jeg kan bevise, at jeg ikke er det menneske ... Jeg kom for at hjælpe muslimer.

- En intention om at gøre en forskel. Og fjerne det hykleri jeg har i mig. Jeg følte mig skyldig, hvis jeg ikke tog til Syrien. Min samvittighed var på det laveste plan.

Den danske efterretningstjeneste siger, at en af de største trusler mod Danmark lige nu, det er, hvis folk som dig vender tilbage. Hvad siger du til det?

- Hvad skal jeg sige til dem. Jeg er én person. Hvor mange danskere er vi her af mænd? En person. Hvordan skal jeg være en trussel?

Du kunne jo tage tilbage og begå et terrorangreb, tage en lastbil og køre ind i en folkemængde for eksempel. Det ville jo ikke være særlig svært. Hvordan vil du overbevise...

- Hvis du siger det på den måde, så ja, det er rigtigt nok. Men jeg er klar til at gøre hvad som helst for at overbevise Danmark og PET, og hvem end jeg skal overbevise om, at jeg ikke er den person. Det er ikke en del af mit hjerte det her.

- Jeg tror ikke på islam længere

Ömer Kücükavci og hans kone er tyrkiske statsborgere. Men da der i øjeblikket er krig mellem kurdiske militser og Tyrkiet, er der ingen diplomatiske forbindelser mellem parterne. Derfor kan Ömer Kücükavci og hans kone heller ikke udleveres til Tyrkiet.

Faktaboks 1: Syrienkriger fra Danmark fanget hos kurdere

Hverken Ömer Kücükavci eller hans kone er danske statsborgere, men er begge født og opvokset i Danmark.

Hidtil har meldingen fra et flertal af de danske politikere lydt, at Danmark ikke skal tage imod ikke-danske statsborgere, der har kæmpet for Islamisk Stat.

Da du rejste til Syrien, valgte du så ikke, at Danmark ikke var dit land længere?

- Selvfølgelig følte jeg, at Islamisk Stat var min stat, men efterfølgende ser jeg, hvordan Islamisk Stat fungerer, så finder jeg ud af, at det ikke er min stat. Du er gået fra dit land til et andet land, som du troede, der var dit land, men det er ikke dit land…

Hvad mener du? Du fandt ud af, at Islamisk Stat ikke var det, du troede, det var? Hvordan var det anderledes end det, du havde forventet?

- Når du siger det sådan.. Jeg tror ikke.. Jeg tror ikke på islam længere for at gøre det meget kort for dig. Jeg kan ikke sige, jeg støtter dem. Jeg kan ikke støtte dem længere. Så jeg ved ikke, hvad jeg skal sige til dig.

Hvis Danmark ikke vil have ham tilbage, beder Ömer Kücükavci om, at hans kone i det mindste får lov at vende hjem.

- Min kone er uskyldig. Hun har intet med sagen at gøre.

Du mener, hun skal tilbage til Danmark, også selvom hun ikke er dansk statsborger?

- Ja, det er hendes land. Hun er født og opvokset i Danmark. Hun taler dansk derhjemme. Hun taler ikke kurdisk.

- Hvad er forskellen på én, der er født og opvokset i Danmark og er dansk statsborger og én, der er født og opvokset i Danmark, men har ikke dansk statsborgerskab, fordi familien ikke har lavet papir på hende eller ham?

Efter cirka halvanden times interview er tiden sluppet op. Ömer Kücükavci rejser sig fra stolen.

- Tak.

Han giver hånd til TV 2s journalist, og den maskerede vagt fører ham tilbage ud gennem metaldøren.

Se dokumentaren 'Fanget i Syrien' onsdag aften kl. 21.20 på TV 2 eller på TV 2 Play.