Uffe Elbæk vil selv være statsminister - vil ikke pege på Mette Frederiksen

Alternativet vil hverken pege på Mette Frederiksen eller Lars Løkke Rasmussen. Men vil ikke give garantier. 

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, erklærer sig nu som statsministerkandidat i det folketingsvalg, der skal være afholdt om under et år. Det fremgår af en pressemeddelelse tirsdag aften. 

Han vil hverken pege på Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, eller statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Uffe Elbæk afviser dog at give garantier, for "tingene kan ændre sig i politik". 

- Den galopperende klimakrise kalder på ægte realisme og ægte ansvarlighed, og det ser vi desværre ikke hos de to nuværende statsministerkandidater. Derfor tilbyder vi os som et alternativ til status quo, som et alternativ, der ikke bare vil gøre noget for at bremse klimaforandringerne, men vil gøre nok og gøre det hurtigt nok.

- Forskerne fastslår, at den kommende valgperiode er sidste chance for at vende udviklingen for klimaet og den mulighed må og vil vi ikke forpasse, siger Uffe Elbæk i en pressemeddelelse fra Alternativet.

Alternativets Uffe Elbæk vil selv være statsminister og afviser at pege på Mette Frederiksen eller Lars Løkke efter kommende valg.

Grundig drøftelse

Overfor TV 2 uddyber han.

- Vi har haft en meget grundig drøftelse i Folketingsgruppen. Vi ønsker en regering, som tager udfodringerne med klimaproblemerne mere alvorligt. Det er vores analyse, at man diskuterer farverne på gardinerne mens huset brænder, siger Uffe Elbæk til TV 2.

Meningsmålingerne peger ikke i retning af, at Alternativet er tæt på at kunne vriste statsministerposten fra Lars Løkke Rasmussen eller Mette Frederiksen.

- Har du fået solstik?

- Intet er afgjort før danskerne har sat deres kryds på stemmesedlen ved det kommende valg, siger Uffe Elbæk.

Elbæk siger også til TV 2, at drøftelserne i partiet betyder, at han har fået mandat til at fortsætte som leder af Alternativet efter et kommende folketingsvalg. På sit sommergruppemøde vil Alternativet fremlægge et valgprogram med konkrete bud på regeringsdannelse.

De Radikale peger stadig på Mette Frederiksen - ikke på Uffe Elbæk.

Radikale: Peger stadig på Mette Frederiksen

Sofie Carsten Nielsen, næstformand i den Radikale Folketingsgruppe, siger til TV 2, at hun "kvitterer" for Uffe Elbæks melding, men at partiet stadig vil pege på den socialdemokratiske formand Mette Frederiksen.

- Jeg hører, at Alternativet ønsker forandring. Det vil jeg gerne kvittere for. Så er vi flere, der vil have en ny retning for Danmark. Men vi siger stadig, at vi gerne vil give Mette Frederiksen chancen. Men vi giver hende ikke nøglerne til statsministeriet, hvis hun tæller vores politik fra, siger Sofie Carsten Nielsen.

Langballe: Totalt opbrud

TV 2's politiske redaktør Anders Langballe siger, at det er svært at tyde Uffe Elbæks melding.

- Det er mildt sagt ikke til at sige, hvad Alternativets melding betyder. For nok siger Elbæk, at "han vil trække sine mandater ud", når der skal dannes regering. Men på den anden side siger han, at Alternativet ved først givne lejlighed vil vælte en ny regering, siger Anders Langballe.

Han siger at meldingen fra Elbæk er et udtryk for, at der netop nu er totalt opbrud i dansk politik.

- Opbrudddet i dansk politik er efterhånden totalt. Næste valg og den følgende regeringsdannelse bliver virkelig en spændende omgang, siger han.

- Alt kan ske. Et flertal af de partier, der engang udgjorde rød blok, kan ende med en blå regering, og et blåt flertal kan ende med Mette Frederiksen i statsministeriet, siger Anders Langalle.