Nyheder

Mærsk vil have migrantsituation løst 'indenfor minutter og ikke timer eller dage'

Ud for Italien ligger et Mærsk-skib stille med over 100 migranter ombord. Teknisk direktør i rederiet opfordrer til en hurtig afklaring.

Sent torsdag modtog containerskibet Alexander Mærsk et nødkald i Middelhavet, og i de tidlige morgentimer kunne de redde en stor gruppe nødstedte migranter op på dæk.

Siden er skibet blevet omdrejningspunkt for en politisk strid, da de italienske myndigheder nægter at tage imod skibets uventede passagerer. Så nu ligger skibet stille godt 10 kilometer syd for Sicilien.

Containerskibet har ifølge Mærsk en maksimumkapacitet på 24 personer. Lige nu er antallet af ombordværende på langt over 100.

- Situationen er den, at vi har en besætning, der har gjort en heroisk indsats i forhold til at få reddet de mange mennesker om bord. Men de er ikke gearet til at varetage så mange menneskers velbefindende. De gør deres bedste, og situationen er for nuværende god. Men vi er nødt til at få løst situationen og gerne indenfor minutter og ikke timer eller dage, forklarer Palle Laursen, der er teknisk direktør i Mærsk.

Har samlet 2400 migranter op

Det er er langt fra første gang, at rederiet Mærsk Line har måttet redde nødstedte migranter - men det er første gang, at de ikke kan få sat dem sikkert af i land.  

I de seneste år har Mærsk Lines skibe ifølge den tekniske direktør samlet tæt ved 2400 migranter op af Middelhavet. Det omtalte containerskib Alexander Mærsk har alene samlet 600 personer op. 

- Ved de tidligere hændelser er vi, efter folkene er blevet reddet, gået til en nærmere anvist havn. Men det er så forskellen den her gang. Vi er i en situation, hvor vi ikke får lov til at sætte dem af. Det er ikke holdbart, og det er vi ikke gearet til, siger Palle Laursen, der er i tæt kontakt med skibets kaptajn.

Minister sender opfordring til italienerne

Også udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) vil have situationen afklaret. Derfor sender hun mandag et brev til den italienske regering med en opfordring til at gøre, hvad den er forpligtet til.

  - Jeg forventer, at den italienske regering bringer det her i orden, så migranterne ikke skal forblive på skibet.

 - Det her er migranter, der var på vej mod Italien, og derfor er det selvfølgelig også Italien, der skal tage imod dem, siger hun.

Inger Støjberg har ikke sat tidsfrister for italiensk handling, men siger, at "det skal gå hurtigt".

Den samme melding kommer fra Mærsk.

- Det er en uholdbar situation, hvor vores besætning står over for en opgave, der både kan være sundheds- og sikkerhedsmæssig uforsvarlig. Vi skal løst det her, så vi kan få de her stakkels mennesker i land hurtigst muligt, siger Palle Laursen.