Nyheder

Børn kan blive syge af hjemmelavet slim

Opskriften på den populære slim kan også være opskriften på allergi, eksem og sår.

I sommeren 2017 var det fidgetspinneren, der snurrede rundt på alles fingerspidser, og indtil denne uge så det ud til, at de populære squishies ville være sommerens største legetøjstrend.

Det har dog vist sig, at de bløde figurerer indeholder giftstoffer, og børn er derfor blevet tvunget til at smide deres legetøj ud eller returnere det i butikkerne. 

En anden populær dille er dog også værd at rette søgelyset mod. Det er nemlig enormt populært at lave sin egen slimede masse, som kan formes, strækkes og leges med. Men opskriften på slim kan også være opskriften på allergi og eksem, der kan udvikle sig til sår.

- Hold jer fra det

I 2017 var spørgsmålet ”Hvordan laver man slim?” det tredje mest søgte på Google, og Astma-Allergi Danmark oplever, at trenden med slim bliver ved med at dukke op.

Vicedirektør Anne Holm Hansen fortæller, at de har modtaget flere henvendelser fra bekymrede forældre, og meldingen er klar:

- Man skal holde sig helt og aldeles fra det.

Børn er særligt udsatte

Børn som voksne laver slimen derhjemme og begraver deres hænder i den sjove konsistens, som er lavet på ingredienser, der ikke er egnet til sådan en form for kontakt med huden.

Opskriften på den populære dille indeholder nemlig både lim, barberskum, bagepulver og kontaktlinsevæske, og særligt de to førstnævnte ingredienser er ikke beregnet til at være i kontakt med huden på den måde.

Ifølge Miljø- og Fødevarestyrelsens hjemmeside er det særligt børn, der er udsatte, da de er mere følsomme over for påvirkningen af kemikalier.

Advarer mod gør-det-selv-løsningen

Faktisk advarer Miljø- og Fødevarestyrelsen om at ty til gør-det-selv-løsningen for at lave slim.

De anbefaler, at man holder sig til at bruge ingredienser til de formål, de er tiltænkt. Alle ingredienserne er naturligvis godkendt til salg i Danmark, men de er kun testet indenfor deres tiltænkte rammer.

Barberskum er eksempelvis ikke beregnet til at være i kontakt med huden i længere tid, mens lim forventes maksimalt at komme på et lille areal af huden ved et uheld.

Afstemning

Har du eller dine børn lavet slim derhjemme?

Køb færdige produkter

Der findes alternativer til at lave slim selv. Man kan for eksempel købe et færdigt sæt med ingredienser, der bliver til slim, når man tilføjer vand. 

Modsat ingredienserne i gør-det-selv-blandingen er det et krav, at de færdige sæt skal være vurderet egnet som legetøj og være markeret med et CE-mærke, men det er ikke ensbetydende med, at det ikke kan fremkalde allergi.

Vicedirektøren for Astma-Allergi Danmark påpeger, at legetøj med CE-mærket ikke er allergitestet. 

Hvis ens barn har sart hud og eksempelvis lider af børneeksem, råder Anne Holm Hansen til, at man dropper slim helt. 

Allergi resten af livet

De, der selv blander deres slim, løber ifølge Anne Holm Hansen en unødvendig risiko. Hun forklarer, at eksempelvis lim kan indeholde konserveringsmidlet MI, som er stærkt allergifremkaldende.

Hvis først man udvikler allergi for MI, vil man fremover få en allergisk reaktion, hver gang man kommer i kontakt med et produkt, der indeholder det.

- Man vil have den allergi med sig gennem hele livet, siger Anne Holm Hansen til TV 2.

En EU-lov har afgjort, at konserveringsmidlet ikke må være i stay-on produkter som eksempelvis bodylotion, men i maling, shampoo og kosmetiske produkter vil man typisk kunne støde på det.

Har ens barn lavet slim ved gør-det-selv-metoden, anbefaler Astma-Allergi Danmark, at man holder øje med rød hud, kløe, eksem og i værste fald sår.