VM fodbold

Manden bag berømt vodka-sang er kommet til Rusland: - Hvor finder jeg det nærmeste værtshus?

DBU regner med omkring 1000 danske tilskuere til kampen på torsdag.

- Vodka i Rusland, vi skal have vodka i Rusland.

Med de ord sang Claus Steffensen sig ind i mange danskeres Facebook-feed tilbage i november 2017. Det var lige efter, Danmark havde besejret Irland 5-1 i Dublin og dermed kvalificeret sig til VM.

Cirka syv måneder senere er han nu ankommet til den russiske by Samara, hvor Danmark torsdag møder Australien.

- Så er det nu. Så er vi i Rusland. Fuck, det er stort, mand. Det er fedt, og det kribler, siger han til TV 2, da vi møder ham, lige efter han er landet i Samara, der ligger cirka 1000 kilometer øst for hovedstaden Moskva.

Som noget af det første opsøger han to af de mange tusinde russiske frivillige, som værtslandet har fået til at stå i de russiske gader for at hjælpe de mange udenlandske fodboldfans under VM.

- Hvor finder jeg det nærmeste værtshus, læser han op i en oversættelses-app på sin telefon. Spørgsmålet bliver så gentaget på russisk af en mekanisk computerstemme. De to guider får ham og hans rejsekammerat hjemme fra Stevns, Thomas Hansen, peget i retning af en bar.

Missionen med at finde en bar bliver dog sat på pause, da de to danskere vil se nærmere på et lokalt supermarked.

Klippet fra november med Claus Steffensen som syngende roligan blev set flere millioner gange på sociale medier og kåret til årets sjoveste tv-klip 2017 i TV 2-programmet 'De Største Øjeblikke'. Derfor vandt han en billet til en af Danmarks VM-kampe. Men det er hans første besøg i Rusland, og forventningerne er mikset med bekymringer over mødet med de lokale.

- De er jo desværre kendt for ikke at være så venlige over for udefrakommende, hvis man er lidt for bombastisk eller sådan noget, ikke, siger han efter at have bestilt to fadøl på en bar i den trykkende russiske middagsvarme til sig selv og sin rejsekammerat hjemme fra Stevns, Thomas.

Lokale russere: De skaber stemning

Kort efter ankomsten til baren kommer den første russer over for at hilse på de to nyankomne danskere.

- Vi er… Vi ønsker, at det danske hold vinder, siger han tøvende på engelsk, mens han giver hånd til de to roligans. Manden hedder Alexander Kirin og er forretningsmand i Samara, fortæller han, da TV 2 spørger om han har lyst til at give os et interview.

- For os er det en sjældenhed, når der er så mange gæster fra andre lande. 

Så det er ok med så mange udlændinge, så mange fodboldfans i byen?

- Ja, selvfølgelig. Helt klart, siger Alexander Kirin.

Heller ikke servitricen på baren har noget at udsætte på de mange fodboldfans, der for tiden er i den ellers ret ukendte russiske by, der har omkring 1,2 millioner indbyggere. Udover Danmarks kamp mod Australien foregår Serbien-Costa Rica, Uruguay-Rusland og Senegal-Columbia også i byen.

- Det er skønt, for udlændingene er meget positive og seje. De har en masse energi, siger servitricen Katrin Demyumyuk, der bor i Samara.

Vodka i Rusland

Claus Steffensen og Thomas Hansen er langt fra de eneste danskere i Samara. DBU regner med omkring 1000 danske tilskuere til kampen på torsdag. Da de to danskere går ind i den såkaldte Fifa Fanzone i det centrale Samara efter barbesøget, bliver de hilst på af omkring 20 roligans, der genkender Claus Steffensen fra tv-klippet fra november.

- Vodka i Rusland. Vi skal have vodka i Rusland, synger de i kor på melodien fra den cubanske evergreen Guantanamera ved synet af de to danskere.

Flere af dem har været i Rusland i dagevis og er rejst til Samara fra Saransk, hvor Danmark spillede sin første kamp mod Peru. De har ikke noget dårligt at sige om værtslandet.

- Der er ikke noget at være bange for i Rusland. Overhovedet ikke. Alle er venlige. Vi kom til at tage en bus fem kilometer den forkerte vej i går, og så kom der to damer og spurgte, om ikke de måtte køre os. Så kørte de os hen til en restaurant. De skulle ikke have penge, siger Søren Egelund Viktor fra Mårslet uden for Århus.

For Claus Steffensen er den første dag da også godkendt, fortæller han omgivet af andre roligans.

- Med de her dejlige mennesker kan det her kun blive godt. Vi har det godt, siger han inden han bliver afbrudt af hoppende og dansende roligans, der råber: "Vi er danskerne".