Mobilforbrug stresser især voksne danskere - se om du selv er afhængig

Næsten halvdelen af de 25-40-årige føler, at mobilen stresser dem i hverdagen, viser ny undersøgelse. Test, om du er afhængig af din mobiltelefon.

Mails og opkald fra dit arbejde kan nå dig, selv når du har fri. Og når den ikke ringer, kribler det i fingrene for at hive mobilen op af lommen og tjekke de sociale medier. 

Danskernes mobilforbrug stiger fortsat, og det har konsekvenser for vores helbred. 

Hver fjerde dansker mener, at det daglige mobilforbrug er med til at øge deres stressniveau. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for pensionsselskabet PFA. 

Med mobil kan du ikke gemme dig

Det gælder særligt de 25-40-årige, hvor 43 procent svarer, at deres mobilforbrug gør dem mere stressede i hverdagen. 

Og hvorfor det især kan mærkes på helbredet hos denne aldersgruppe, skyldes i høj grad arbejdsaspektet i brugen af mobiltelefonen. Det mener hjerneforsker Peter Lund Madsen: 

Du risikerer hele tiden, at chefen ringer med noget, du skal tage dig af. Så dine pausezoner er væk.

Peter Lund Madsen, hjerneforsker

- Du kan ikke gemme dig. Du risikerer hele tiden, at chefen ringer med noget, du skal tage dig af. Så dine pausezoner er væk. Før mobilen var tiden din egen, når du havde fri, siger han og understreger, at det er vigtigt at give hjernen pauser: 

- Hjerneafslapning er jo, når hjernen laver, hvad den har lyst til. Mobiltelefonen er et evigt tilbud om adspredelse. Man behøver ikke længere at kede sig – man kan bare tage mobiltelefonen op. Så hjernen er hele tiden beskæftiget med noget, der kommer udefra. Det er stressende.

Test, om du er afhængig af din mobil

Han bakkes op af Jon Sigurd Wegener, som er ekstern lektor i neuroøkonomi på CBS.

Mobiltelefonen lærer hjernen, at den hele tiden skal have et højere stressniveau, og det er jo klart, at det leder til kronisk stress.

Jon Sigurd Wegener, ekstern lektor i  neuroøkonomi, CBS

Hjernen er økonomisk indrettet til at sørge for at minimere ressourceforbruget, når den bliver forstyrret af for eksempel mobiltelefonen, siger han: 

- Når den vænner sig til hele tiden at blive forstyrret, så er det faktisk mere ressourcevenligt at have et lidt højere stressniveau. Så får den ikke et så stort et chok, næste gang den bliver forstyrret. Mobiltelefonen lærer hjernen, at den hele tiden skal have et højere stressniveau, og det er jo klart, at det leder til kronisk stress. 

Ifølge undersøgelsen bliver de ældste aldersgrupper knap så stressede. Blandt de 41-60 årige svarer 23 procent, at deres mobilforbrug er med til at øge deres stressniveau, mens det kun gælder syv procent af de 61-årige og derover. 

Herunder kan du teste, om du er afhængig af din mobiltelefon: 

  • Tager du nogle gange dig selv i at have brugt længere tid på din mobiltelefon, end du regnede med?

  • Tilbringer du ofte tid med at kigge på din telefon uden at tænke over det, på trods af at du kunne bruge tiden på bedre eller mere produktive ting?

  • Mister du tidsfornemmelsen, når du bruger din telefon?

  • Bruger du mere tid på sms, Twitter og email, end du bruger på at tale med folk i virkeligheden?

  • Tilbringer du mere og mere tid på din telefon?

  • Ville du gerne være mindre forbundet til din telefon?

  • Sover du jævnligt med din telefon tændt ved siden af din seng?

  • Tager du dig selv i at læse og besvare beskeder og mails på alle tider af døgnet - også selv om det forstyrrer det, du ellers er i gang med?

  • Sender du beskeder, mails og surfer på nettet, mens du kører bil eller udfører andre aktiviteter, der kræver dit fokus og din koncentration?

  • Føler du, at dit brug af din telefon nogle gange mindsker din produktivitet?

  • Er du tøvende i forhold til at skulle være uden din telefon selv i kort tid ad gangen?

  • Når du forlader dit hjem, har du altid din telefon med, og du føler dig utilpas, hvis du ved et uheld efterlader den derhjemme eller i bilen, hvis du ikke har dækning, eller hvis den er i stykker?

  • Når du spiser, ligger din telefon altid på bordet?

  • Når din telefon ringer, bipper eller vibrerer føler du en intens trang til at tjekke den?

  • Tjekker du din telefon uden at tænke over det - og selv om du ved, at du højst sandsynlig ikke finder noget nyt eller vigtigt på den?