Mobilforbrug stresser især voksne danskere - se om du selv er afhængig

Næsten halvdelen af de 25-40-årige føler, at mobilen stresser dem i hverdagen, viser ny undersøgelse. Test, om du er afhængig af din mobiltelefon.

Mails og opkald fra dit arbejde kan nå dig, selv når du har fri. Og når den ikke ringer, kribler det i fingrene for at hive mobilen op af lommen og tjekke de sociale medier. 

Danskernes mobilforbrug stiger fortsat, og det har konsekvenser for vores helbred. 

Hver fjerde dansker mener, at det daglige mobilforbrug er med til at øge deres stressniveau. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for pensionsselskabet PFA. 

Med mobil kan du ikke gemme dig

Det gælder særligt de 25-40-årige, hvor 43 procent svarer, at deres mobilforbrug gør dem mere stressede i hverdagen. 

Og hvorfor det især kan mærkes på helbredet hos denne aldersgruppe, skyldes i høj grad arbejdsaspektet i brugen af mobiltelefonen. Det mener hjerneforsker Peter Lund Madsen: 

Du risikerer hele tiden, at chefen ringer med noget, du skal tage dig af. Så dine pausezoner er væk.

Peter Lund Madsen, hjerneforsker

- Du kan ikke gemme dig. Du risikerer hele tiden, at chefen ringer med noget, du skal tage dig af. Så dine pausezoner er væk. Før mobilen var tiden din egen, når du havde fri, siger han og understreger, at det er vigtigt at give hjernen pauser: 

- Hjerneafslapning er jo, når hjernen laver, hvad den har lyst til. Mobiltelefonen er et evigt tilbud om adspredelse. Man behøver ikke længere at kede sig – man kan bare tage mobiltelefonen op. Så hjernen er hele tiden beskæftiget med noget, der kommer udefra. Det er stressende.

Test, om du er afhængig af din mobil

Han bakkes op af Jon Sigurd Wegener, som er ekstern lektor i neuroøkonomi på CBS.

Mobiltelefonen lærer hjernen, at den hele tiden skal have et højere stressniveau, og det er jo klart, at det leder til kronisk stress.

Jon Sigurd Wegener, ekstern lektor i  neuroøkonomi, CBS

Hjernen er økonomisk indrettet til at sørge for at minimere ressourceforbruget, når den bliver forstyrret af for eksempel mobiltelefonen, siger han: 

- Når den vænner sig til hele tiden at blive forstyrret, så er det faktisk mere ressourcevenligt at have et lidt højere stressniveau. Så får den ikke et så stort et chok, næste gang den bliver forstyrret. Mobiltelefonen lærer hjernen, at den hele tiden skal have et højere stressniveau, og det er jo klart, at det leder til kronisk stress. 

Jo mere, vi forstyrrer vores hjerne med mobiltelefonen, jo større risiko er der for, at vi udvikler et permanent forhøjet stressniveau. Det mener Jon Sigurd Wegener, ekstern lektor i neuroøkonomi. Video: Maria Runøe Møller

Ifølge undersøgelsen bliver de ældste aldersgrupper knap så stressede. Blandt de 41-60 årige svarer 23 procent, at deres mobilforbrug er med til at øge deres stressniveau, mens det kun gælder syv procent af de 61-årige og derover. 

Herunder kan du teste, om du er afhængig af din mobiltelefon: 

TEST: Er du afhængig af din mobiltelefon?