Presselogen

Politisk flertal vil femdoble bøder til medier

Det skal straffes hårdere, hvis medierne krænker privatlivets fred eller bryder et navneforbud. Det mener et politisk flertal.

Bøderne til medier, der overtræder straffelovens bestemmelser om privatlivets fred eller navneforbud, skal både tre- og femdobles.

Det er nogle af forslagene i et nyt udspil, som justitsminister Søren Pape Poulsen har præsenteret, og der begynder at tegne sig et politisk flertal for. Socialdemokratiets retsordfører, Morten Bødskov, er nemlig parat til bakke op om forslaget, der ventes vedtaget efter sommerferien.

- Jeg håber, at særligt ledelsen i medierne vil være opmærksomme på det her. For de ansvarshavende kan nu også pådrages ansvar for det. Derfor er der behov for at sætte fokus på det, og jeg synes faktisk ikke, at det er så urimeligt, siger Morten Bødskov.

I udspillet vil regeringen tredoble bødestraffen i sager om freds- og ærekrænkelser. I sager om krænkelser af privatlivets fred skal bødestraffen til chefredaktørerne femdobles, og i sager, hvor et navneforbud i straffesager overtrædes, skal bødestraffen også femdobles. Samtidig vil regeringen styrke ofrene for mediernes krænkelser ved blandt andet at tredoble niveauet på den godtgørelse, som ofre for freds- og ærekrænkelser bliver tilkendt.

Hvor er behovet?

I medieprogrammet ’Presselogen’ på TV 2 News var udspillet til debat, og selv om flere af chefredaktørerne ikke i sig selv finder det problematisk, at bøderne bliver hævet, så har Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen svært ved at se behovet for de skærpede straffe.

- Det virker som om, at politikerne vil banke en stemning op blandt befolkningen om, at medierne er nogle slemme nogle, der overtræder navneforbud og hænger uskyldige mennesker ud på forsiden. Men det er jo ikke virkeligheden. Virkeligheden er, at danske medier opfører sig ekstremt pænt, og jeg kender ikke nogen redaktører, der siger, at "nu bryder jeg bare et navneforbud", siger Poul Madsen.

Måtte betale stor erstatning

Ekstra Bladet har ellers spillet en rolle i en sag, hvor der blev udbetalt en stor erstatning.

Det er sagen om de to sømænd, Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez, der blev holdt som gidsler af somaliske pirater i i alt 838 dage. Ekstra Bladet kørte i 10 måneder en kampagne med artikler, der havde som mål at få de to sømænd frigivet. Efter deres frigivelse lagde sømændene via deres fagforening sag an mod Ekstra Bladet, der blev dømt til at betale 300.000 kroner til både Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez for at have krænket deres privatliv. Avisen skulle også betale sagens omkostninger på 315.000 kroner.

Erstatningerne er dog sjældent så høje som i den sag, og det har været en del af drivkraften for Venstres offentlighedsordfører, Jan E. Jørgensen, der længe har arbejdet på at få øget straffene, som ifølge ham skal virke afskrækkende på mediernes lyst til at overtræde reglerne.

Han medgiver, at det ikke er aktuelle sager, der ligger bag ønsket om den nye lovgivning, men han vil gerne hjælpe de mennesker, der uretmæssigt ender i medierne og ikke mindst på de sociale medier. 

- Jeg har en dagsorden om at hjælpe de mennesker, der for eksempel kommer i kløerne på Ekstra Bladet og bliver hængt ud for noget, de ikke har gjort. Dem har jeg ondt af, og jeg mener ikke, at de skal være overladt til selv at gå ud og antage en advokat og selv løbe risikoen for ikke kunne betale regningen, siger Jan E. Jørgensen.

Dårligt forhold mellem medier og politikere

Regeringens ønske om hårdere straffe til medierne kommer kort efter, at Socialdemokraternes gruppeformand Henrik Sass Larsen i en ny debatbog ’Exodus – vejen frem for centrum-venstre’ også slår på tromme for hårdere straffe og kommer med en bred kritik af de danske medier.

I bogen beskylder han medierne for ”at lyve og bedrage”, og så mener han, at ”den tabloide presses løgne og metoder forpester det offentlige rum".

Ifølge politisk kommentator Hans Engell, der har en fortid som både politiker og chefredaktør, så vidner politikernes anklager mod medierne om et markant dårligt forhold mellem medier og politikere.

- Politikerne har ikke på noget andet tidspunkt i mange år været så kritiske over for medierne, som de er i dag, lød det blandt andet fra Hans Engell i en klumme for en uge siden i Ekstra Bladet.

Også Jan E. Jørgensen mener, at der for tiden hersker et dårligt forhold mellem medier og politikere.

- Jeg kan godt genkende billedet, og jeg tror, at vi skal blive meget bedre til at kigge indad. I stedet for den her tanke om, at et angreb på en journalist er et angreb på alle journalister, og at et angreb på en politiker er et angreb på alle politikere, så skal vi være bedre til at tage fat i de brodne kar og sige, at det her var ikke i orden. Vi lever af hinanden og har en afhængighed af hinanden, og befolkningen har et krav på at få at vide, hvad der rører sig politisk, og det skal ikke bare være ufiltreret, for der skal være nogen, der stiller os de kritiske spørgsmål, siger Jan E. Jørgensen.

Se hele debatten på TV 2 PLAY: