Kronprins Frederik 50

Kronprins Frederik sætter ord på Marys rørende tale

Nu reagerer kronprins Frederik på den rørende tale, hans hustru holdt til gallafesten lørdag aften.

Kronprinsesse Mary stjal showet, da kronprins Frederik lørdag aften fejrede sin 50-årsfødselsdag med en stor gallamiddag på Christiansborg.

Både tilhørerne i salen og danskerne ude i stuerne, der kunne følge med i festlighederne på TV 2, blev revet med af Kronprinsessens både vittige og rørende ord til sin mand. Blandt dem Kronprinsen, der nu over for BT for første gang har sat ord på sine følelser over hustruens medrivende tale.

- Min hustrus tale gik lige i hjertekulen. Den var fantastisk. Det var hele meningen, sagde han, da avisen fangede ham på vej ind i Royal Arena, hvor sidste del af Kronprinsens fødselsdagsuge søndag aften blev markeret med en koncert.

Også prins Joachim og grevinde Alexandra udtalte sig til BT om talen, som de kaldte "smuk og bevægende" og "lige i hjertet".

Aftenens klare højdepunkt

Inden Mary indtog talerstolen, havde både dronning Margrethe og statsminister Lars Løkke Rasmussen holdt taler, som også blev rost af både kommentatorer og af danskerne på sociale medier.

Men det var Marys ord, der var aftenens ubestridte højdepunkt.

- Hele talen er fantastisk. Den er virkelig godt skrevet og et mesterstykke fra kronprins Frederiks moderne og intelligente livsledsager, som vi på forhånd vidste var dygtig. Men alligevel er jeg overrasket. For ikke et eneste ord eller sætning rammer forkert, siger Simon Bastiansen, der er direktør i kommunikationsbureauet MKTG.

Han og flere andre eksperter vurderer over for TV 2, at talen var helt uvurderlig branding for kongehuset, og at den gav et hidtil uset og positivt indblik i kronprinsparrets liv.

Kronprinsessen holdt tale til kronprins Frederiks 50 års fødseldag. Video: Nikolaj Albrectsen

Retoriker: Det er utrolig smukt

Også fra et retorisk synspunkt var der intet at udsætte på kronprinsesse Marys 13 minutter på talerstolen. Her kan du læse retoriker og taleskriver Trine Nebels detaljerede gennemgang af talen, der bød på både drillerier, ros og indforståede vittigheder:

Hun fremhæver dette afsnit som sin yndlingspassage:

”At vove er at tabe fodfæste en kort stund, ikke at vove er at tabe sig selv.”

Med de ord åbnede du døren ind til din og danskernes verden for mig, da vi kun havde kendt hinanden i kort tid. Og der var vitterlig mange usikre skridt, da vi startede vores fælles rejse, side om side og adskilt på én og samme tid.

Vi vovede at tabe den del af vores hjerte, som vi havde tilladt den anden at holde i sine hænder.

Netop det afsnit kalder Trine Nebel for "utrolig smukt".

- Det er det, alle mennesker drømmer om. Vi drømmer om at tabe en del af vores hjerte til en anden. Det er det mest sårbare at lade en anden holde en del af ens hjerte, fordi vi ved, de kan gøre med det, hvad de vil, og det er at miste kontrol. Det er det smukkeste ved talen, for det er den ultimative drøm. Det er en meget smuk sætning, siger Trine Nebel til TV 2.

Hele Kronprinsesse Marys tale kan ses på TV 2 PLAY.