Kronprins Frederik 50

Enige eksperter om Marys tale: - Det er den ultimative blåstempling af Kronprinsen

Efter kronprinsesse Marys tale lørdag aften er eksperterne enige om, at kronprinsparrets brandværdi er steget betragteligt.

Kronprinsesse Mary tog i aftes befolkningen med storm og gav et helt nyt indblik i kongehuset med sin tale til kronprins Frederik i anledning af hans 50-års fødselsdagsfest.

Ved aftenens gallataffel på Christiansborg fik kronprinsessen gæsterne til både at grine og græde, da hun satte ord på, hvordan hun ser Danmarks kommende konge, kronprins Frederik.

Jeg kunne ikke have lavet en bedre branding af kongehuset - selv ikke hvis jeg havde fået flere millioner kroner til opgaven

Frederik Preisler, brandingsekspert Mensch

Og talen imponerer flere brandingeksperter, som TV 2 har talt med.

- Det er første gang, befolkningen for alvor får ’behind the scenes’-historier fra kronprinsesse Mary om, hvordan det er at leve sammen med Frederik, siger Simon Bastiansen, der er direktør i bureauet MKTG og forklarer, hvorfor danskerne over en bred kam er faldet pladask for talen:

- Hun gør det på en meget dansk måde, for talen bliver leveret med både et glimt i øjet og med humoristisk sans. Det er en kærlighedserklæring af de helt store, og det kan vi som befolkning godt lide. Vi er i bund og grund et positivt folkefærd, og derfor må en tale som denne ikke blive hverken for stiv eller snobbet, hvilket den da heller ikke er, fastslår Simon Bastiansen.

Kronprinsessen var den sidste af i alt tre talere ved aftenens officielle fejring af kronprins Frederik. Video: Ida Brodtkorb

En blåstempling af kronprinsen

Han mener, at kronprinsesse Marys tale er meget kendetegnende for den nye generation i kongehuset, da ordene falder helt i øjenhøjde med den danske befolkning. Og da den samtidig er krydret med anekdoter, som ikke står i de kulkørte blade, så pirrer talen ved vores nysgerrighed.

- Danskerne kan godt lide at høre disse 'behind the scenes’-historier, hvor vi får viden fra de inderste gemakker om kronprins Frederik, og derfor rammer talen spot on. Mosaikken om Frederik kender vi fra tidligere, men nu er det hans egen hustru, der siger det højt. Og når det kommer fra hende, hans fortrolige og mor til hans børn, så er det den ægte vare, siger Simon Bastiansen og tilføjer:

- Talen er den ultimative blåstempling af kronprins Frederik, for den er skrevet på en forfinet og meget elegant måde, så kan man næsten kun overgive sig, mener brandingeksperten.

Denne tale er der ingen spindoktoterer, eller presserådgivere, der kunne fortælle bedre

Frederik Preisler, brandingekspert Mensch
Kronprinsessen holdt tale til kronprins Frederiks 50 års fødseldag. Video: Nikolaj Albrectsen

Fantastisk gennemslagskraft

Helt på linje med denne opfattelse ligger Frederik Preisler, der ligeledes er brandingekspert hos Mensch.

Han er ud fra et brandingsynspunkt fuld af beundring over kronprinsesse Marys tale.

- Talen er ægte, og den har virkelig autenticitet. Jeg kunne ikke have lavet en bedre branding af kongehuset - selv ikke hvis jeg havde fået flere millioner kroner til opgaven, fastslår Frederik Preisler og fortsætter:

- Den er menneskelig og kommer fra hjertet. Derfor bliver den voldsomt rørende, og alle bliver påvirket af talen. Jeg sidder ikke med en fornemmelse af, at talen er skrevet af andre end Mary selv, og derfor giver den en gennemslagskraft, der er helt fantastisk, siger Frederik Preisler.

Eksperterne er desuden enige om, at det er umuligt helt konkret at opgøre i kroner og ører, hvor meget sådan en tale er værd for Kongehuset. Men de mener begge, at kronprinsparrets brandingværdi nu er steget betragteligt.

- Talen er nærmest uvurderlig, og den fremstår som en grundfortælling i hele fejringen af kronprins Frederiks 50-års fødselsdag. Det er så at sige 'kronen på værket', hvis man ser på fejringen af kronprinsen som en kampagne i reklamemæssig sammenhæng. Kronprinsessens tale og ordvalg tilfører forestillingen om kongehuset både ægthed og nærvær, hvilket styrker kronprinsparrets brand, mener Frederik Preisler.

Talen var både personlig og underholdene. Se højdepunkterne i videoen her. Video: Ida Brodtkorb
Brandingekspert: Kronprinsesse Marys tale var charmerende og begavet Video: Hans-Henrik Busk Stie

Uvurderlig for Frederiks' brand

Simon Bastiansen er også fuld af lovord over for talen.

- Hele talen er fantastisk. Den er virkelig godt skrevet og et mesterstykke fra kronprins Frederiks moderne og intelligente livsledsager, som vi på forhånd vidste var dygtig. Men alligevel er jeg overrasket. For ikke et eneste ord eller sætning rammer forkert. Det er første gang, vi i en officiel tale går meget tæt på Kronprinsparret og er i øjenhøjde. Men samtidig tangerer det ikke dyneløfteri, påpeger Simon Bastiansen.

Han mener, at talen er 'uvurderlig' for kronprins Frederiks' brand.

Kritikere må overgive sig

Brandingeksperterne er enige om, at talen får stor betydning for særligt én befolkningsgruppe.

- Kronprins Frederiks skeptikere må overgive sig, og selv de hårdeste kritikere må stikke piben ind - for der er kommet en endnu større folkelighed over Kongehuset med denne tale, siger Frederik Preisler og påpeger:

- Denne tale er der ingen spindoktoterer, eller presserådgivere, der kunne fortælle bedre.

Han mener samtidig, at også kronprinsesse Mary er vokset som brand.

- Hun overstråler ham ikke i talen og taler næsten udelukkende om kronprins Frederik - og det er lidt af en bedrift i en så lang tale, siger Frederik Preisler.

Hele Kronprinsessens tale til Kronprinsen kan ses på TV 2 PLAY og læses her på Kongehusets hjemmeside.