Nyheder

Statsministeren taler til Kronprinsen: - De valgte aldrig den lette løsning

Statsministeren kredsede om kronprins Frederiks mange valg i livet, som har gjort ham til en ukrukket og nærværende tronfølger.

Han havde ikke behøvet at løbe et maraton. Alligevel har kronprins Frederik løbet seks af slagsen.

Han havde ikke behøvet at tage en lang videregående uddannelse. Alligevel har Kronprinsen en kandidatgrad i statskundskab.

Han havde ikke behøvet at blive frømand, men også den uddannelse - en af Danmarks sværeste vel at mærke - færdiggjorde han.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) brugte sin tale under gallataffel for den 50-årige fødselar til at fremhæve, hvordan den kommende konge aldrig har hvilet på laurbærerne på trods af, at han er født ind i den kongelige familie.

-  Nogle ville måske kalde Dem for en mønsterbryder, sagde han med et glimt i øjet med henvisning til, at prinsen er den første med en akademisk uddannelse bag sig. En kommentar, som blev mødt af et grin fra både Kronprinsen og festsalen.

I det hele taget var statsministerens tale en hyldest til Kronprinsen, som han forudsiger bliver en moderne monark, når den tid kommer.   

En inspiration for mange

Statsministerens tale var én af i alt tre taler, som blev holdt under fødselsdagsfejringen på Christiansborg Slot blandt 360 særligt indbudte gæster. 

- Kronprins Frederik har frygtløst kastet sig ud i livet. Vel vidende at hele Danmark så på. Ikke kun når det gik godt, men også hvis det gik galt, lød det fra Lars Løkke Rasmussen. 

- Når man er kronprins, følger hele Danmark - alle danskere - med i både det lette og det svære.

- Det kunne få nogen til at vælge den lette løsning. Det har De aldrig gjort. 

Dermed udviser Kronprinsen et vovemod, som statsministeren mener, at mange unge kan lade sig inspirere af. 

En nærværende prins  

Det er dog ikke kun Kronprinsens mod, der blev fremhævet. Også den seneste uges fejring har vist en Kronprins, der er folkelig og nærværende. Da prinsen løb Royal Run i hele Danmark, løb mere end 70.000 danskere med. Det gør det til et af de største løb i Danmark nogensinde.  

- Så får alle del i Kronprinsen dér, hvor han er bedst - som sig selv. Autentisk. Nærværende, sagde Lars Løkke Rasmussen. 

- De taler ikke til andre mennesker. De taler med dem. Så man føler sig set. Værdsat. Troet på. For Kronprinsen har forstået at stige ned fra slottets tårne, uden at magien er gået tabt. 

Se hele talen her:

Statsministeren sluttede sin tale med at erklære sin tiltro til Kronprinsens evner som konge. 

- Kongehuset er på den ene side en gammel tradition. På den anden side må hver generation genopfinde det på ny. Det har De gjort. De er i sandhed kronprins af tiden.

Samtidig sad kronprins Frederik med et smil på læben, som blev bemærket af TV 2s kommentator, Ulla Terkelsen.

Kronprins Frederiks fødselsdag blev fejret med en tale fra Danmarks statsminister. Video: Rikke Museth Janniche

- Det var interessant at se, hvordan han reagerede. Man kan se, at han ikke er en selvhøjtidelig person. Han var bevæget, men han havde en bremsemekanisme, der gjorde, at han ikke blev selvhøjtidelig, sagde Ulla Terkelsen.