Mange tusinde fejrede Kronprinsen med flag og sang på Amalienborg

Den royale fødselar skød sin 50 års-dag i gang foran danskerne.

Kronprins Frederik gik forrest, da den royale familie klokken 12 trådte ud på balkonen til et jubelråb fra de mange fremmødte på Amalienborg Slotsplads.

Fødselaren havde et stort smil på munden, og efter ham kom hele hans familie: Hans mor, dronning Margrethe, kronprinsesse Mary og parrets børn, prins Christian, prinsesse Isabella og de to yngste, tvillingeparret Josephine og Vincent. 

Fra sit hjem på Frederik den VIII's palæ blev de modtaget med sang, klapsalver og et hav af flagrende dannebrogsflag fra de mange tusinde danskere, som var mødt op i anledning af kronprinsens 50 års fødselsdag denne lørdag.

Dronning Margrethe førte an, da der lød ni gange hurra for Kronprinsen.

Blev kaldt ud flere gange

Kort tid forinden var der ellers frygt for, at Dronningen ikke ville nå med til seancen på balkonen. Der var meldinger om, at hun blev forsinket på vejen fra Fredensborg Slot, fordi hendes køretøj endte efter et mindre trafikuheld på motorvejen. Da hun i sin klare pink kjole viste sig bag kronprinsen, kunne de mange tilskuere dog ånde lettet op. 

Nogle havde allerede stået klar til øjeblikket tidligt lørdag morgen og politiet vurderer, at der endte med at stå mellem 8000 og 10.000 personer ved slottet.

Derfor fik kronprins Frederik heller ikke lov til at forsvinde fra sin plads på balkonen.

På trods af at familien trak sig tilbage efter et par minutter, fik folkemængdens hujen dem til at komme tilbage ud flere gange. Kronprinsen så da også tydeligt benovet og rørt ud, da han endnu engang løftede armen for at vinke.  

- Det er sådan nogle billeder, der vil gå igen i nyhedsudsendelserne og sikkert vil blive nævnt i Dronningens nytårstale, siger Ulla Terkelsen, der kommenterer begivenheden for TV 2.

Midt mellem den tætte folkemængde, som strakte sig helt ud på gaderne udenfor slotspladsen, stod Den Kongelige Livgarde og spillede.

Gardens karakteristiske røde festuniformer var taget i brug i dagens anledning, hvor de gik turen fra Rosenborg Slot til Amalienborg. Her spillede de flere musiknumre for kronprinsen - selvfølgelig også en fødselsdagssang.

- Hele København er dækket med flag, lød det fra Hans Engell, der ligeledes fulgte begivenhederne ved Amalienborg og resten af prinsens fødselsdagsfejring i dag.

En lang fest

Dagen er kulminationen på en hel uge i Kronprinsens tegn.

Det begyndte mandag med Royal Run, hvor flere end 70.000 danskere løb i Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Odense og København med kronprins Frederik.

Her cementerede han for alvor sin folkelighed, lød det fra Ulla Terkelsen.

- Hele den her uge har båret præg af et overdragelsesritual, siger hun.

- Ikke at Dronningen har tænkt sig at gå af, men Kronprinsen har vist mange sider af sig selv - sider, der fremhæver, at han er klar til at blive konge. Det er bygget op som en præsentation af Frederik, og det vil gå over i historien som den uge, hvor vi lærte ham at kende.

I løbet af ugen har den royale familie sejlet med Kongeskibet Dannebrog til Aarhus. Her blev Kronprinsens nye portræt afsløret i anledning af den forestående fødselsdag.  

Selve fødselsdagen lørdag bliver da også travl for fødselaren. Klokken 19.30 kører prinsen med karet fra Amalienborg og herefter står den på gallataffel på Christiansborg.