Kronprins Frederik 50

Kronprinsens historiske karettur leder tankerne 14 år tilbage

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary kører lige nu gennem Københavns gader i karet inden fejringen af kronprinsens 50 års fødselsdag.

Amalienborg Slotsplads gav genlyd af de mange hestehove, der slog mod brostenene, da kronprinsparret kørte afsted i karet lørdag aften.

Fra det åbne køretøj, en såkaldt barouche, lyste deres ansigter op i et smil og de vinkede ivrigt til de mange fremmødte mennesker. Kronprinsen i sin gallauniform og kronprinsesse Mary i en sart rosa kjole og et diadem i håret.

Karetturen er ikke bare speciel, fordi parret er på vej til fejringen af den danske tronarvings 50 års fødselsdag - karetturen har også en helt særlig betydning for parret, som gennemførte en meget lignende tur for 14 år siden.  

Heppekor gennem København

Den kongelige karet blev ekskorteret af Gardehusarregimentets Hesteskadron - en flok på hele 48 heste. Oven i det kom også kongehusets egne seks heste, hvoraf fire hvide kladruber trak vognen med parret.

Det enorme optog gik fra kronprinsparrets hjem på Frederik VIII's palæ på Amalienborg, rundt om Marmorkirken hele vejen ned ad Store Kongensgade til Kongens Nytorv, hvorefter de fortsatte mod Storkespringvandet ved Strøget for at ende ved Christiansborg Slot. 

Det er her, at den gallataffel, som parret nu skal være centrum for, bliver afholdt og her, at flere hundrede gæster er ankommet de seneste timer. Dronning Margrethe ankom kort før kronsprinsparret i en dyb pink kjole med vidde ærmer og et gulddiadem. 

Langs hele ruten havde politiet afspærret vejene for trafik, men ligesom da Kronprinsen vinkede fra sin balkon lørdag morgen, så var tusindvis af danskere stimlet sammen langs ruten for at se optoget og hilse på den runde fødselar. Flere bar kongekroner og diademer af papir. 

Den særlige bryllupskaret

Sidste gang kronprinsparret sad i en sådan karet sammen - bare de to - var helt tilbage i 2004.

Her kunne danskerne også se deres smil, da de kørte gennem gaderne efter at havde givet hinanden sit ja i Vor Frue Kirke.   

Se billederne af parrets sidste karettur her:

Frederik og Mary kørte gennem Københavns gader i 2004 efter deres vielse. I 2018 gør de det i anledning af Kronprinsens 50-års fødselsdag. Video: Silvie Ulrikke Østebø

Det var faktisk den helt samme karet, der dengang blev benyttet, nemlig den åbne karet fra 1906.

Kareten har ligeledes en lang historie af store begivenheder bag sig: Kronprinsen kørte selv i den med sin mor, da han fyldte 18 år i 1986 og Dronningen selv kørte i den, da hun selv var tronfølger og blev gift med Henri de Monpezat i 1967.