Kronprins Frederik 50

54 heste skal med på Kronprinsens karettur – nu får de ørepropper i

Klokken 19.30 skal Kronprinsen på karettur med sin hustru i København i anledning af sin 50-års fødselsdag.

48 heste får lige nu ordnet hove, bliver striglet og får ørepropper i i den kongelige stald på Christiansborg. Sammen med seks af hoffets egne heste, skal de nemlig med på Kronprinsens karettur gennem København klokken 19.30.

- For at skåne hesten putter vi ørepropper i ørerne på ham, siger rytteren Cecilie til TV 2, inden hun putter en stor sort prop på størrelse med en tennisbold ind i øret på hesten Omega, der skal være blandt de forreste heste på turen i barouche (åben karet, red.).

Cecilie er paukist (trommeslager, red.), og det er hende, der skal ride på Omega i aften, mens hun spiller tromme.

- Vi bruger ørepropperne, så hesten ikke bliver døv. Det kunne jeg også selv have brug for nogen gange, men jeg skal kunne høre kommandoerne, siger hun og slår fast, at det ikke gør ondt på hesten at have ørepropperne i.

- Du kan se, at han er helt rolig med det, siger hun.

Hest skal bære 20 kilo tung tromme

Udover ørepropperne skal hesten også bære den 20 kilo tunge tromme, Cecilie skal spille på under karetturen rundt i København.

- Men det er ikke hårdt for ham (hesten, red.), fordi han er trænet til det. Han tager ikke skade af det. De har nogle muskler som varmblodsheste ikke har, siger hun.

I den anden ende af den kongelige stald ved Christiansborg står en anden Cecilie med en anden hest. Sabelhusaren Cecilie skal ride bagerst i de royale geledder.

- Jeg skal bare ride nede bagved med min sabel, og så skal jeg holde styr på min hest, så det er rimelig simpelt. Og så skal jeg høre efter ordrerne, siger sabelhusaren og fortsætter:

- Jeg har glædet mig rigtig meget. I dagene op til karetturen har vi bare øvet som vi plejer, så det har været rimelig normalt. Men her på dagen begynder man at glæde sig rigtig meget, for der kommer jo mange mennesker, siger hun.

Kronprinsens tur går fra Amalienborg, omkring Marmorkirken, gennem Store Kongensgade og til Christiansborg, hvor flere hundrede gæster vil møde Kronprinsen og kronprinsesse Mary til hans gallataffel.