Kronprins Frederik 50

Ukendt dansker har lejet helikopter for at løbe i Kronprinsens fodspor

53-årige Henrik Dalby Damm vil løbe i alle fem byer ligesom Kronprinsen til Royal Run. Et projekt, der er fyldt med udfordringer.

Klokken 7.15 mandag morgen henter Henrik Dalby Damm sit løbsnummer.

Ligesom tusindvis af andre danskere skal han løbe kronprins Frederiks fødselsdagsløb Royal Run. Alligevel kommer han til at skille sig ud.

Henrik Dalby Damm skal nemlig ikke bare løbe i én by. Han vil - ligesom Kronprinsen - løbe i både Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Odense og København. 

En plan, der ikke kun kræver en stram tidsplan, men også en helikopter og orientering til myndighederne.

- Når jeg har sagt: "Nu gør jeg det", så skal det også lykkes. Det bliver jo en løbeoplevelse for livet og en ren folkefest. Derfor skal jeg gennemføre uanset hvad, siger Henrik Dalby Damm, der til daglig arbejder som divisionsdirektør.

Men hvorfor egentlig?, vil nogen måske spørge.

Henrik Dalby Damms tidsplan til Royal Run

9.34: Løbsstart i Aalborg (One mile-løb - 1,609 km).

Afgang mod Aarhus med helikopter – cirka 40 minutters flyvetid.

11.22: Løbsstart i Aarhus (One mile-løb - 1,609 km).

Afgang mod Esbjerg med helikopter – cirka 50 minutters flyvetid.

13.00: Løbsstart i Esbjerg (One mile-løb - 1,609 km).

Afgang mod Odense med helikopter – cirka 45 minutters flyvetid.

14.15: Løbsstart i Odense (One mile-løb - 1,609 km).

Afgang mod København med helikopter – cirka 50 minutters flyvetid.

18.50: Løbsstart i København (10 kilometer-løb).

Udgifter for over 25.000

Beslutningen om at løbe i alle fem byer tog Henrik Dalby Damm tilbage i efteråret, da Royal Run blev offentliggjort.

Han var begejstret over Kronprinsens initiativ og regnede med, at transporten rundt til byerne kunne klares i bil og på cykel.

Siden har han konstateret, at det er umuligt at nå tidsmæssigt. Det har dog ikke fået Henrik Dalby Damm til at opgive projektet. Tværtimod er planen kun vokset.

Mandag flyver han derfor i en lejet helikopter med tilhørende pilot rundt i landet for at nå alle fem løb.

- Jeg er løber, og det her er et "once in a life time"-løb. Det kommer ikke igen ligesom et maraton. Alt i alt kommer det nok til at koste 25.000-30.000, men det her er én gang, og så gør jeg det altså ligesom Kronprinsen, siger Henrik Dalby Damm. 

Kontakt til PET

Den 53-årige danskers løbehistorie tæller adskillige ironman, maraton og halvmaraton. Derfor er det ikke løbedistancerne, der bekymrer ham forud for mandagen.

I Aalborg, Aarhus, Esbjerg og Odense skal han løbe de såkaldte "One-mile"-løb (1,609 kilometer red), og til sidst venter 10 kilometer-løbet i København.

- Udfordringen på dagen bliver selve logistikken. Bare det at få lov til at lande med helikopter i de forskellige byer har jo været en stor udfordring, siger Henrik Dalby Damm.

Han har derfor på forhånd også informeret Politiets Efterretningstjeneste, PET, om planen, så de ikke pludselig slår alarm af den årsag.

- Jeg har orienteret PET om, hvor og hvordan jeg bevæger mig for at afmystificere en dum situation, siger han. 

Royal Run

Hvem: I anledning af sin 50-årsfødselsdag inviterer kronprins Frederik alle danskere med til 'Royal Run' sammen med Dansk Atletik Forbund, DGI, DIF og 'Bevæg dig for livet'.

Hvad: Løbet er for alle danskere uanset løbeerfaring. Man kan vælge at gå eller løbe med på en af de to distancer: 'One Mile' (1,609 km) eller 10 km.

Hvor: Løbet foregår i Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Odense og København. Der er forskellige starttidspunkter for hver by, og Kronprinsen løber med i alle byer. 

Hvornår: 'Royal Run' foregår den 21. maj 2018. Du kan følge løbet live på TV 2 og TV 2 PLAY.

Hvad er målet?

Når Henrik Dalby Damm krydser de fem målstreger, er det ikke for opnå en særlig tid.

Hans eget umiddelbare bud er, at han løber hvert "One mile"-løb på cirka 5.30 minutter. 10 kilometer-løbet regner han med at gennemføre på mellem 38 og 41 minutter.

Målet er dog primært at nyde folkefesten og stemningen. Samtidig tror og håber han på, at et løb som Royal Run kan være med til at få endnu flere ud af stuerne og dyrke motion.

- Jeg synes, det er en utrolig støtte, som kronprins Frederik giver sporten og den danske befolkning, siger han og tilføjer:

- Hans oldefar kong Christian red jo rundt i de københavnske gader. Nu har vi Frederik, der løber rundt. Det er fantastisk.

Følg Henrik Dalby Damm​s tur rundt til Danmarks fem største byer, når TV 2 sender live fra Royal Run mandag den 21. maj.

TV 2 er mediepartner på Royal Run.