Samfund

Danske Jakob Urth når toppen af Everest - Rasmus Kragh måtte opgive

Bjergbestiger Jakob Urth har som den 18. dansker nået tinden af verdens højeste bjerg.

Klokken 8.32 lokal tid har den danske bjergbestiger Jakob Urth nået toppen af Mount Everest. Han er i øjeblikket på vej ned.

Topforsøget, som blev indledt på bjergets nepalesiske sydside den 15. maj, var oprindeligt planlagt til at foregå uden medbragt ilt.

Danskere på toppen af Mount Everest

59 gange har danskere gjort forsøget (anno 2017)

18 har nået toppen. En enkelt af dem to gange

Ingen er endnu lykkedes uden ilt på flaske

 • Jakob Urth, 2018
 • Arne Vatnhamar, 2014
 • Rikke Højland, 2013
 • Ole Mose Nielsen, 2013
 • Martin Cederkrantz, 2013
 • Stina Glavind Dalgaard Pedersen, 2010
 • Jens Christian Trolle Nielsen, 2010
 • Carsten Bennike, 2009
 • Søren Smidt, 2008
 • Henrik Kristensen, 2008
 • Mogens Jensen, 2007
 • Henrik Andre Olsen, 2006
 • Søren Gudmann, 2005
 • Nick Nielsen, 2005
 • Asmus Nørreslet, 2001 og 2000
 • Mads Granlien, 2000
 • Lene Gammelgaard, 1996
 • Michael Knakkergaard Jørgensen, 1995

Kilde: Mountains.dk

Men undervejs måtte danskeren alligevel benytte sig af ilt på flaske. Præcis hvorfor og hvornår, vides endnu ikke.

- Så han klarede det, og samtidig klarede han det ikke. Så det er afsindigt spændende at høre, hvordan han reagerer på det, siger TV 2-journalist Morten Spiegelhauer, der befinder sig i sydsidens basecamp i forbindelse med en tv-dokumentar og med mellemrum er i kontakt med Jakob Urth.

Samme toner lyder fra Jakob Urths kæreste, Katrin Olsen, som også befinder sig i basecamp:

- Det var det, han kom her for (at nå hele vejen uden medbragt ilt, red.). Men han var på toppen af Mount Everest, og det er helt vanvittig fantastisk.

Og selvom det oprindelige mål ikke blev nået, skriver 41-årige Jakob Urth sig ind i en snæver gruppe på blot 18 danskere, der har stået på den sagnomspundne bjergtop.

Derudover har Jakob Urth igennem 25 år stået på utallige bjergtoppe. Heraf tre tinder på over 8000 meter uden brug af medbragt ilt.

Skuffelse på nordsiden

På bjergets tibetanske nordside forsøgte en anden dansk bjergbestiger, Rasmus Kragh, også at nå toppen af Mount Everest uden brug af medbragt ilt.

Dårlige vejrforhold tvang ham imidlertid til at vende om ved cirka 8600 meters højde, blot få hundrede højdemeter fra tinden.

Det samme skete i 2017, hvor Rasmus Kragh ligeledes forsøgte at bestige bjerget uden ilt på flaske.

Og det er en tydeligt skuffet Rasmus Kragh, der lørdag formiddag dansk tid har sendt en besked fra bjerget, hvor han kalder episoden "deja vu" og "frustrerende":

Også Rasmus Kragh er nu på vej ned ad bjerget. Han befinder sig søndag morgen i nordsidens 'advanced basecamp' i cirka 6400 meters højde.

Tidligere har den 29-årige bjergbestiger uden medbragt ilt stået på toppen af tre andre bjerge: Et på over 7000 meter og to på over 8000 meter.

Mount Everest

Verdens højeste bjerg på 8848 m

Ligger i Himalaya, mellem Nepal og Tibet

Hedder også Sagarmatha og Chomolungma

Måske først besteget i 1924 af briterne George Mallory og Andrew Irvine. De overlevede dog ikke nedturen

I 1953 blev tinden med sikkerhed nået af newzealænder Edmund Hillary og sherpa Tenzing Norgay

4833 forskellige klatrere havde i 2017 nået toppen. Flest siden år 2000

Ca. 200 har nået toppen uden medbragt ilt. Den første i 1978. Ca. 30 af dem også alene. Den første i 1980

18 danskere har været på toppen. Ingen uden ilt på flaske

Op mod 300 er omkommet på bjerget

Kilde: The Himalayan Database

På trods af, at planen ikke er forløbet helt som ønsket for nogen af de to bjergbestigere, er der stadig tale om en bedrift, der kræver en helt særlig støbning, fortæller Poul Kattler, som står bag en udstilling om bjerge på Expermentarium:

- At gøre det, de har gjort – uanset om den ene måtte vende om lige før målet – har været helt utroligt. Det er jo noget, hvor man udsætter sig selv for nogle belastninger, som du og jeg ikke er i stand til at klare, siger han og får opbakning af overlæge på Rigshospitalet Mads Klokker:

- Fire til fem procent risikerer at dø ved sådan en færd, lyder det fra overlægen.

Vejen ned

For begge bjergbestigere gælder det nu om at komme hurtigst muligt ned fra bjerget. I første omgang ud af den såkaldte dødszone over 8000 meter, hvor ingen kan overleve mere end få døgn.

- De taber muskelmasse i kilovis. Så Jakob og Rasmus vil være så udmattede og udmagrede, at det vil tage lang tid at restituere. Derfor er der heller ikke tale om at gøre et nyt forsøg om en uge. Der er det her ene vejrhul, den her ene mulighed, siger Morten Spiegelhauer.

Han oplyser samtidig, at turen ned efter manges mening er mindst lige så farlig som bestigningen.

Med toppen indenfor rækkevidde glemmer mange nemlig at spare på deres kræfter, så der også er overskud til at komme ned igen.

Eftersom Jakob Urth nu benytter sig af kunstig ilt, er hans tempo imidlertid formentlig også øget, oplyser Morten Spiegelhauer.

Han forventer, at Jakob Urth vil være være tilbage i basecamp søndag efter en enkelt overnatning i sydsidens anden lejr i 6500 meters højde.

Ligeledes oplyser Rasmus Kraghs talsmand, Benjamin Rud Elberth, at den 29-klatrer søndag har nået 'advanced basecamp' i 6400 meters højde og fortsat er sikkert på vej ned.

Gå selv på opdagelse på Mount Everests nordlige og sydlige ruter i grafikken her.