Nyheder

Tv-journalisten Nick Horup mindes afdøde Morten Jensen: - Det er en ven, jeg har mistet i dag

Nick Horup mødte Morten Jensen i 1991 og har været nære venner med den nu afdøde tv-darling helt frem til i dag.

Tv-journalisten Nick Horup er dybt berørt, efter han i morges fik at vide, at Morten Jensen efter længere tids sygdom er død i en alder af 41 år.

De to lærte hinanden at kende i forbindelse med programmerne om Morten og Peter, og det er kun halvanden måned siden, Nick Horup sidst var ude at spise sammen med Morten Jensen.

- Det er en ven, jeg har mistet i dag. Vores forhold gik fra at være et journalistprojekt til et venskab. De er begge (Morten Jensen og Peter Palland, red.) i den grad blevet en del af mit liv, fortæller Nick Horup.

Gennem tv-programmerne på TV 2 charmerede de to drenge - og senere mænd - med Downs syndrom sig ind i danskernes hjerter, og efter nyheden om dødsfaldet, er reaktionerne strømmet ind fra nær og fjern.

- Det rører mig meget, når jeg ser de titusinder af kommentarer til artiklerne om hans død. Folk har en oprigtig kærlighed til ham, fortæller Nick Horup og tilføjer:

- Morten elskede opmærksomhed, og han ville have elsket at se alle de kommentarer, der er blevet skrevet om ham. Han ville have været rigtig glad og stolt over alle de tilkendegivelser.

Husker hans særlige smil

Danskerne stiftede første gang bekendtskab med Morten Jensen og Peter Palland i tv-programmet 'Er jeg da helt gak, mor?' i 1991. Dengang var de bare 14 år, og siden er det blevet til en stribe programmer, der har gjort dem til kendte ansigter i hele Danmark.

- Det kommer ikke bag på mig, at han gik i hjertet på danskerne. Det gjorde han også på mig. Han havde et helt specielt smil, som man ikke kunne andet end blive glad af. Jeg tror, alle ved, hvilket smil jeg taler om. For lige så sur, han kunne være, lige så vidunderligt var hans smil – et englesmil, siger Nick Horup.

Tiden med de to kammerater gjorde stort indtryk på tv-journalisten, og han fortæller, at han har lært meget fra Morten Jensens tilgang til livet.

- Han pakkede aldrig noget ind, og der lå aldrig noget skjult bag, hvad han sagde. Og der skulle heller ikke ligge noget skjult bag, det man sagde til ham. Han krævede ærlighed, og han har lært mig utroligt meget om venskab og loyalitet, fortæller Nick Horup.

Han havde et godt liv

Morten Jensen kunne have temperament, og som tv-seerne nok vil huske, kunne han skændes med Peter Palland, så det bragede. Men netop fordi de havde den tilgang til hinanden, endte det altid med, at de var gode venner, når de skiltes.

Nick Horup fortæller, at Morten Jensen også påvirkede ham med tanker om store etiske spørgsmål.

- Hvad er et godt liv, og kan man have et godt liv, selv om man har Downs syndrom? Det havde han. Jeg vil bestemt ikke gøre det rosenrødt og nemt. Han havde op- og nedture som alle andre, men jeg er overbevist om, at han havde et godt liv, fortæller Nick Horup.

Tilsvarende lyder det fra Thorkild Olesen, formand for Dansk Handicaporganisationer, som er blandt de mange, der har reageret på dødsfaldet.

- Morten har med sin livsglæde rykket ved synet på mennesker med handicap. Han har vist, at man kan leve et selvstændigt og udadvendt liv med et handicap. Tak for alt, udtaler han.

Ville lave flere programmer

Deres åbne sind og måde at møde folk var også noget, der imponerede den ellers erfarne tv-mand. Sammen besøgte de blandt andet fodboldspilleren Martin Jørgensen i Italien og fodboldlandsholdets træningslejr i Vedbæk. 

Men det er en oplevelse fra De Olympiske Lege for udviklingshæmmede i Dublin i 2003, som Nick Horup særligt husker. Her fik Morten Jensen og Peter Palland et interview med bokselegenden Muhammed Ali.

- Det var noget, jeg havde forsøgt på som sportsjournalist i årevis. Men for dem var det ikke besværligt. De gjorde det bare, husker han.

Morten Jensen elskede at lave tv, og stod det til ham, var det blevet til endnu flere programmer, end det gjorde. Det var altid Nick Horup, der måtte holde igen, og senere har Peter Palland ønsket at holde en pause.

På det seneste var Morten Jensen og Nick Horup begyndt at tale om at lave et program i forbindelse med 30-året for den første udsendelse.

- Morten var mere end klar. Han ringede til mig engang og sagde, at nu skulle vi altså i gang. ”Folk kræver det”, sagde han og bad mig om at overtale Peter til nye programmer.

- Han ringede også til mig en dag og proklamerede, at han nu havde besluttet sig for at gå solo - det kan man på sin vis sige, at han er nu, lyder det fra Nick Horup.

TV 2 genudsender programmet 'Morten og Peter – Stjernerne på vej' på søndag den 13. maj klokken 20.00. Du kan også se alle programmerne på TV 2 PLAY.