Drabet uden lig

Politidirektør kalder TV 2-dokumentaren ’Drabet uden lig’ for en ”ikke-historie”

Dokumentarserien ’Drabet uden lig’ fremstiller politiet på en uretfærdig måde, mener politidirektør. TV 2-redaktør afviser kritikken.

I sidste uge kom det frem, at tv-holdet bag dokumentarserien 'Drabet uden lig' har fundet en varevogn med blod fra den forsvundne forretningsmand Henrik Haugberg Madsen. 

En varevogn, som det aldrig lykkedes politiet at finde, da sagen blev efterforsket tilbage i 2012.

Tirsdag kommenterer politidirektør Lene Frank fra Sydsjællands og Lolland-Falster Politi fundet og dokumentaren i et interview med Sjællandske Medier.

- Jeg anerkender, at der er tale om et fint stykke arbejde, at varevognen nu er fundet og overdraget til politiet, der undersøger den for tekniske spor. Men reelt er der jo tale om en ikke-historie, siger politidirektøren.

Afviser at kommentere på drabsefterforskning

I mere end to år har journalisterne fra TV 2 Dokumentar kulegravet den spektakulære drabssag, hvor politiet aldrig fandt et lig, et gerningssted eller andre håndgribelige beviser.

Undervejs har journalisterne flere gange henvendt sig for at få politiet til at medvirke i dokumentarserien.

Politiet har dog hver gang sagt nej. Ifølge politidirektøren fordi man antager sagen om drabet på Henrik Haugberg Madsen som et afsluttet kapitel.

Hun ønsker derfor fortsat ikke at kommentere den kritik af politiets drabsefterforskning, der bliver fremlagt i dokumentarserien. I stedet kritiserer hun dokumentaren for at være en ”ikke-historie”.

 - I seriens første afsnit bliver der sået tvivl om politiets efterforskning, og om hvorvidt de to dømte (Bo Madsen og Claus Stokholm Larsen red.) er uskyldigt dømt, og så leverer tv-stationen selv det afgørende bevis, der understøtter politiets og anklagemyndighedens bevisførelse i sagen. Det er presseetisk tvivlsomt, siger politidirektør Lene Frank.

TV 2-redaktør: Serien afspejler et forløb

Den kritik afviser Lasse Bjerre, der er dokumentarredaktør på TV 2. Han forklarer, at man har undersøgt sagen med udgangspunkt i de to dømtes påstand om, at der var tale om et justitsmord.

- Vi har brugt to år på at undersøge sagen til bunds – med aktindsigter og utallige kilder. Der er lagt et kæmpe journalistisk arbejde i denne sag. Og i virkeligheden afspejler serien meget fint det forløb, der er sket undervejs i researchen. Der er kommet flere og flere oplysninger frem, og det hele er kulmineret med, at vi finder den varevogn og det bevis, som politiet aldrig fandt, siger Lasse Bjerre.

I interviewet hos det lokale medie kritiserer politidirektøren også, at man "fremstiller det, som om det lokale politi ikke har kompetencerne til at efterforske en kompliceret sag". 

- Jeg synes ikke, det er retfærdigt eller rigtigt over for hverken betjentene eller borgerne. Jeg kunne forstå kritikken, hvis vi havde fiflet med beviserne eller lavet ulovlig efterforskning, siger Lene Frank.

Rejser en række spørgsmål

Lasse Bjerre afviser, at der skulle være tale om en "ikke-historie". Han peger på, at dokumentaren belyser et større perspektiv, da den rejser en række spørgsmål om eksempelvis retssikkerhed.

- Serien har belyst og dokumenteret, at politiet blandt andet har benyttet sig af nogle diskutable metoder, som bliver kritiseret af eksperter. Det bliver også påpeget, at afgørelsen på sagen ikke hvilede på et særligt sikkert grundlag, og at den lige så godt kunne have fået et andet udfald – altså en frifindelse, siger han og tilføjer:

- I lyset af det, der er kommet frem, kan man stille det spørgsmål, om de lokale politikredse kan magte sager af denne karakter, siger han med henvisning til Rejseholdets nedlæggelse i forbindelse med politireformen i 2006. Før politireformen var det netop Rejseholdet, der tog sig af drabssager af denne karakter.

TV 2 ville gerne stille politidirektøren en række spørgsmål til den kritik, der bliver fremlagt i dokumentarserien 'Drabet uden lig'. Men politidirektøren har ikke ønsket at stille op til et uddybende interview.