Ingen danske kongelige til britisk prinsebryllup

Båndet til det britiske kongehus er svagt, men den yngre generation arbejder på det, vurderer ekspert.

Om blot halvanden uge, når klokken slår 12 i London den 19. maj, vil en kommende prinsesse træde ud foran St. George’s Chapel ved Windsor Castle.

Klædt i - må man formode - en lang, hvid kjole vil hun med bankende hjerte og sikkert også lidt nerver uden på tøjet bevæge sig op ad kirkegulvet mod sin udkårne prins.

Millioner af seere verden over forventes at følge med, og 600 personlige gæster kan se eventyret folde sig ud for øjnene af dem fra kirkebænkene.

Men her er de danske kongelige ikke iblandt. Det oplyser kongehusets presseafdeling til TV 2.

De ønsker ikke at kommentere, hvorfor de ikke ikke skal med. 

Kalenderen var tømt

Kirkeklokkerne ringer ind lørdag den 19. maj, og skeler man til kongehusets offentlige kalender, så er det faktisk den eneste weekend i maj, der ikke er noteret noget.

Derfor kunne man foranledes til at tro, at der var gjort plads til et bryllup.

- Gæstelisterne til den slags kongelige begivenheder har generelt tradition for at komme meget sent ud til offentligheden. Så man kan ikke lægge noget i, at kalenderen er tom, siger historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

Skuespiller Meghan Markle viser sin forlovelsesring frem kort efter sin forlovelse med prins Harry i november 2017.
Skuespiller Meghan Markle viser sin forlovelsesring frem kort efter sin forlovelse med prins Harry i november 2017. Foto: Daniel Leal-olivas / Ritzau Scanpix

Dronningen deltog sidst

Sidste gang, en britisk prins sagde ja, var i 2011.

Her fik tronfølgeren William sin Kate, og den danske dronning Margrethe tog turen over Nordsøen for at lykønske det nygifte par og deltage i festlighederne.

Det er dog naturligt, at hun ikke deltager i prins Harrys bryllup, fortæller Lars Hovbakke Sørensen. 

Prins Harry er nemlig ikke tronfølger. Han har en lavere rang end sin bror, og derfor var det også forventeligt, at eventuelle repræsentanter fra det danske kongehus ville have en lavere rang, hvis de skulle med.

Sandsynligvis ville det have været prins Joachim eller kronprins Frederik og eventuelt kronprinsesse Mary.

Hertuginde Kate og prins William blev gift 29. april 2011. De har netop fået deres tredje barn sammen.
Hertuginde Kate og prins William blev gift 29. april 2011. De har netop fået deres tredje barn sammen. Foto: John Stillwell / Ritzau Scanpix

Ingen tætte bånd mellem de to familier

Når danskerne bliver væk, så kan det skyldes forholdet mellem de to kongelige familier. 

De er nemlig ikke så tætte, fortæller Lars Hovbakke Sørensen.

Det danske kongehus er i familie noget længere ude med briterne i vest end med for eksempel svenskerne i øst.

Britiske dronning Elizabeth og danske dronning Margrethe deler tipoldemor, mens dronning Margrethe og kong Carl Gustav af Sverige er fætter og kusine.

Selv når der er lejlighed til at ses til begivenheder, der bringer familierne sammen, så bliver briterne ofte væk, fortæller Lars Hovbakke Sørensen.

- De indgår ikke i det royale fællesskab i Norden. De har en selvopfattelse af, at de er noget ganske særligt, fordi de havde kolonier i verden. Derfor føler de sig lidt hævet over danskerne og andre kongehuse i Europa og deltager kun sjældent i festlighederne, siger han.

Den yngre generation gror tættere sammen

Han påpeger dog, at den unge generation har et bedre forhold til hinanden end den ældre.

Især er der gode relationer mellem kronprinsparret herhjemme og britiske prins William og hertuginde Kate.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary var værter for det nygifte par, da de besøgte Danmark for første gang sammen kort efter deres bryllup i 2011.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary fik besøg af det engelske kronprinsepar William og Kate i 2011. Her viste de blandt andet det danske nødhjælpsarbejde gennem Unicef frem.
Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary fik besøg af det engelske kronprinsepar William og Kate i 2011. Her viste de blandt andet det danske nødhjælpsarbejde gennem Unicef frem. Foto: Jeppe Michael Jensen / Scanpix Denmark

I oktober, kort før prins Harry faldt på knæ for Meghan Markle, var han også på besøg i Danmark.

Her var det i høj grad prins Joachim, der viste ham rundt og introducerede ham til det danske kongerige.

- Der er gode relationer mellem alle de unge i det danske og det britiske kongehus. Kronprinsparret og prins William og hertuginde Kate har et godt forhold, og prins Joachim og prins Harry har det også godt sammen. Derfor vil det også være naturligt, hvis de skal med til bryllup. Det er jo en stor familiebegivenhed, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Men der bliver som bekendt ingen tur til London.

Til gengæld venter der flere andre store begivenheder for den danske kongefamilie i denne måned.

Den 26. maj fylder kronprins Frederik nemlig 50 år. Det fejres blandt andet med Royal Run og et stort fødselsdagsshow.