Nyheder

Ostemand kæmper for sine gamle oste - myndigheder kalder dem sundhedsskadelige

Fødevarestyrelsen har beslaglagt 272 kasser med ost, de mener er farlige at spise. Nu går ostemanden i retten for at få dem tilbage.

Hvis de ældste af ostene kunne tale, ville de kunne huske, at internettet ifølge Computerworld ville begynde at slå igennem for alvor. Eller at rytterne strejkede i Tour de France det år. Eller at Danmark tabte til Brasilien ved VM i fodbold i Frankrig. Eller at Britney Spears brød igennem med hittet 'One More Time' i 1998.

Så gamle er de ældste af ostene hos ostehandler Jan Hansen fra Kirke Såby ved Lejre på Sjælland. Men selv om der findes en solid kreds af kunder, der gerne lægger gane til de stærkt skimlede, brunlige og nærmest uigenkendelige klumper, har Fødevarestyrelsen valgt at beslaglægge ostene, fordi de angiveligt er sundhedsskadelige.

Skimmelvækst er ude af kontrol

- Ost må gerne være både gamle, skimlede og ildelugtende. Men i tilfældet her er skimmelvæksten helt ude af kontrol og kan danne giftstoffer, som er sundhedsskadelige, siger Martin Birch Hansen, der er sektionsleder i Fødevarestyrelsen, til TV 2.

Fødevarestyrelsen har derfor beslaglagt samtlige 272 kasser med ost fra Jan Hansens lager i Dyvelslyst Specialiteter. Og det bliver ikke for at ende på et stykke rugbrød med en sjat mørk rom og en løgring som akkompagnement, men den direkte vej til destruktion.

Ostemider er ikke noget problem

Ifølge Jan Hansen er der ikke noget at være bekymret for. Ostene er ganske vist belagt med såkaldte ostemider, men det er ikke et problem, tværtimod.

- Jeg har mejeristers ord for, at så længe der er ostemider, er osten sund, lyder det fra den sjællandske ostehandler.

Ifølge Fødevarestyrelsens kontrolrapport beskrives ostene som "belægninger af skimmel - herunder hvide og grønne - nærmest med pels. Massivt angreb af ostemider herunder ved berøring støver det kraftigt".

- Jeg har haft de oste i 10 år med andre fødevarekontrollanter til at sige god for dem, så nu har jeg lagt sag an mod Fødevarestyrelsen. Taber jeg den sag, er der ikke noget gammel ost tilbage i Danmark, siger Jan Hansen, hvis ældste oste i sortimentet går under maleriske navne som "Grauballemanden".

Planen med ostene var, at de skulle sælges på sjællandske kræmmermarkeder, hvor Jan Hansen i sæsonen slår sin bod op.