Dennis Kristensen: Akademikerne vil have for meget
En aftale for en del af de regionalt ansatte er landet, men ikke alle grupperne er med. Det skyldes ifølge Dennis Kristensen, at kravet er skærpet.
I TV 2s talkshow ’Lippert’ med Søren Lippert fortæller FOA-forhandler Dennis Kristensen, at den aftale, der natten til onsdag blev landet for dele af det regionale område, opfylder præcist de krav om spisepausen, som arbejdstagerne lagde ud med, helt tilbage da forhandlingerne startede.
Aftalen omfatter omkring 40.000 ud af de i alt 120.000 ansatte i regionerne.
Det drejer sig om medlemmer af forbundene FOA, HK Kommunal, 3F, Socialpædagogerne, Dansk Metal og de øvrige håndværkerorganisationer, Teknisk Landsforbund og Dansk Socialrådgiverforening. Sidstnævnte er medlem af FTF – men uden for aftalen står altså blandt andet læger og sygeplejersker.
- Akademikerne har skærpet kravet
Grunden, til at FTF-gruppen – med undtagelse af socialrådgiverne – og akademikerne ikke er en del af aftalen, er ifølge Dennis Kristensen, at de har skærpet kravene til spisepausen, siden forhandlingerne gik i gang.
Tog de til takke med de krav, de oprindeligt stillede, ville der i dag have ligget en samlet aftale for regionerne på bordet, mener han.
- Jeg synes, akademikerne har skærpet kravet, og det har jeg også sagt til dem.
Grunden, til at to af de i alt tre grupper på det regionale område ikke valgte at nikke ja til aftalen, er, at den betalte spisepause fortsat ikke er skrevet ind i overenskomstaftalen.
- Den første drøftelse, jeg deltog i, var en diskussion om, at de, der ikke havde frokostpausen i overenskomsten - men i praksis har holdt den, selvom det ikke har stået noget sted - skulle have det ind i overenskomsten. Vi er endt derude, hvor det er en juridisk diskussion om, hvorvidt man skal betale for den eller ej, siger Dennis Kristensen.
FOA-forhandleren oplyser desuden, at FTF og akademikerne kan slutte sig til aftalen i løbet af de kommende dage, hvis de skulle ombestemme sig.
Arbejdsgiverne: - Rammen er lukket og låst
Efter onsdagens aftale mellem LO og regionerne har innovationsminister Sophie Løhde (V) meldt ud, at rammerne for de videre forhandlinger ligger fast: Der gives ikke en krone mere fra arbejdsgivernes side.
- Rammen er lukket og låst nu. Det betyder også, at de løsninger, der skal findes herudover, skal findes inden for de 8,1 procent, siger hun.
De 8,1 procent, som Sophie Løhde taler om, er den lønstigning, som blandt andre de regionalt ansatte FOA-medlemmer nu kan se frem til at få over de kommende tre år.
Håbet for Sophie Løhde, som forhandler på det statslige område, er, at nattens aftale vil bane vejen for flere aftaler.
Et ekstra pres på arbejdsgiversiden
Netop arbejdsgivernes reaktion på aftalen valgte TV 2s Søren Lippert at spørge ind til, da han onsdag havde Dennis Kristensen i studiet.
Tror du ikke, arbejdsgiverne i virkeligheden sidder og godter sig nu og tænker: ”Det var rigtig fint. Nu er det endelig lykkedes at skabe noget splid på lønmodtagersiden?”
- Én af mulighederne er, at de tænker: ”Det var godt”. En anden er, at jo færre arbejdsgivere, der kommer i konflikt, jo større pres lægges der på dem. Nu kan kommunerne sætte sig ned og se, at der i hvert fald ikke bliver konflikt på LO’s område i regionerne. Jeg holder på, at det lægger et ekstra pres på arbejdsgiversiden, siger Dennis Kristensen.
Se hele interviewet på TV 2 Play.