Nyheder

Hjemløse i Grønland skriver sang til "skandalepolitikerne"

Hjemløshed er et stigende problem i Grønland. Særligt i Nuuk, hvor der er mange års ventetid på en lejebolig.

På Kofoeds Skole i Nuuk bliver der sunget fødselsdagssang, når nogen fylder år. Det er vigtigt at fejre det, man kan, for der kan være langt mellem smilene som hjemløs i Grønland. Derfor starter dagens frokost i dag med sang og hurraråb på værestedet, der har åbent i dagtimerne, og hvor udsatte og hjemløse kan få mad og arbejde i værkstederne.

Hjemløshed er et stort og voksende problem i Grønland. Lige nu er der knap 900, hvilket svarer til 1,6 procent af befolkningen. Til sammenligning udgør hjemløse i Danmark 0,1 procent. Og så er der selvfølgelig den enorme temperaturforskel på Danmark og Grønland.

- Det er hårdt. Rigtig hårdt, fortæller Jensine Sigurdsen, der har været hjemløs i over et år. 

Hun er glad for at kunne tilbringe dagstimerne her. Alternativet er at gå rundt i gaderne.

- Det er meget dejligt. Vi kan jo ikke gå andre steder hen.

Sov i fiskekutter

De seneste år har politikere og kommuner haft fokus på at løse de udfordringer, Grønland har med udsatte børn og omsorgssvigt, og dermed er hjemløshed ikke det, der har stået øverst på listen, har eksperter forklaret. 

Som mange andre lande foregår der en urbanisering i Grønland, hvor folk flytter fra de mindre byer til Nuuk. De sidste par år er byen vokset med 200-300 personer om året, og i dag bor omkring 17.800 ud af de i alt 56.000 mennesker i Nuuk. Byen er samtidig udfordret, når det gælder boliger. Det er svært at få adgang til en lejebolig – ventetiden er op mod 20 år.

Det mærker Anders Maqe, der også bruger dagstimerne i Kofoeds Skole. I Grønland får mange et sted at bo gennem deres arbejde, som stiller en lejebolig til rådighed. Så da han mistede sit arbejde, mistede han også sin bolig. Og han kunne ikke skaffe en ny.

- Kommunen har taget min bolig fra mig, fordi jeg mistede jobbet. Det var en personalebolig. I starten sov jeg i en lille fiskekutter. Den var kold og fugtig og stank. Og det var meget, meget koldt.

I dag sover han på byens herberg, når der er plads.

- Det føles ikke særligt godt.

Synger om politikerne

Udover en masse værksteder, hvor man kan lave snedkerarbejde, sy tæpper og male, er der også et rum med instrumenter.

Karl Kristoffersen har udnyttet den mulighed og skrevet en sang om de grønlandske politikere:

- Hvem er det, der er værst? De, der er gode til at tale, bliver valgt. De, man regnede med, begyndte at svigte, synger Karl Kristoffersen, mens Anders Maqe spiller med på guitar.

- De er altså en skandale, siger han og griner.

Drømmer om Danmark

- Jeg har mange gange tænkt på at flytte til Danmark, siger karl Kristoffersen, der tror og håber, at det måske er lettere at få hjælp til at få et sted at bo i Danmark.

Samme tanker har Anders Maqe. For selvom han ikke har en bolig, har han masser af håb for fremtiden.

- Hvad drømmer du om?

- At bo i Danmark, siger han grinende. 

- Eller at få et job eller en lejlighed. Så jeg kan få mit eget liv igen.