Hjertegalla

Hurtigt tjek endte med operation - nyfødt havde alvorlig hjertefejl

- Først tjekkede de ham, og så samlede der sig flere og flere læger og eksperter omkring os, fortæller faren, Tor Friis Hansen.

Tor Friis Hansens søn var knap tre uger gammel, da han blev taget med ind til et hjertetjek på Rigshospitalet.

Scanningstilbuddet er en del af screeningsprojektet Copenhagen Baby Heart, hvor alle forældre, der føder i København, tilbydes en ultralydskanning af deres nyfødte barns hjerte. 

Fakta om Copenhagen Baby Heart

Cirka 30.000 nyfødte forventes at blive skannet i løbet af projektets to-årige periode fra april 2016 til oktober 2018. Mere end 40 lønnede og ulønnede deltagere er beskæftiget med det daglige arbejde med projektet.

Copenhagen Baby Heart skal give større viden om, hvor mange børn, der fødes med hjertesygdom samt afklare barnets gevinst ved at få foretaget en grundig hjerteskanning lige efter fødslen.

Hjerteforeningen støtter projektet med 3.750.000 kroner. Børnehjertefonden støtter projektet med én million i år.

Projektets samlede budget er på 24 millioner kroner.

Men hvad der skulle have været et hurtigt tjek, udviklede sig til flere uger med bekymring - og kulminerede i en altafgørende telefonopringning.

Junior, som Tor Friis Hansen og kæresten Camilla kalder deres søn, der endnu ikke har et navn, havde det egentlig fint i de to første uger af sit liv. Men da de nybagte forældre tog ham med til hjertescanningen lige inden påske, fandt lægerne noget, som ikke så helt rigtigt ud.

- Først tjekkede de ham, og så samlede der sig flere og flere læger og eksperter omkring os, fortæller Tor Friis Hansen.

Lægerne fortalte parret, at deres søn havde en hjertefejl. Det kunne opereres, og det skulle opereres.

- Han ville ikke have levet længe med sådan en hjertefejl, siger Tor Friis Hansen.

Det varierer, hvor længe et spædbarn som Junior ville have overlevet, men ikke mere end et par år.

En af forskerne bag Copenhagen Baby Heart er Kasper Iversen, og han fortæller, at lægerne faktisk er overraskede over de midlertidige tal, som projektet foreløbig har vist. Det viser sig nemlig, at der er langt flere hjertefejl og små huller i hjertet - de såkaldte VSD (Ventrikel Septum Defekt) - end mange forskere havde troet. 

Faktisk bliver tre procent af nyfødte babyer, der har deltaget i undersøgelsen, født med et hul i hjertet. Heldigvis er de fleste af disse huller ikke alvorlige og lukker af sig selv med tiden.

For Tor Friis Hansens søn var det dog en anden alvorlig hjertefejl, projektet afslørede. Han led af abnormt indmundede lungevener, og dermed var operationen nødvendig.

I dagene op til operationen fik den lille dreng det værre. Når han blev sur, besvimede han ofte. Hans hjerte kunne simpelthen ikke producere nok ilt til blodet.

- Iltmætningen i blodet skal normalt ligge på 100 procent, men for vores søn lå den kun på cirka 80 procent, fortæller Tor Friis Hansen.

Dagen for operationen oprandt. Den ville tage fem timer.  

- Det var de værste timer at skulle vente, da man havde afleveret ham, siger Tor Friis Hansen.

Telefonen ringer

Efter de lange timer ringede telefonen endelig, og de nybagte forældre kunne lykkelige tage hen for at se til deres søn.

Operationen var gået som planlagt, og Junior havde det godt.

Mens den lille dreng i dagene efter kom til hægterne på Rigshospitalets intensiv afdeling, sov hans forældre på patienthospitalet lige i nærheden. Langsomt kunne de følge med i, at sygeplejerskerne fjernede flere og flere slanger fra deres søn. 

Til sidst måtte de tage deres søn med hjem.

Sådan ser du 'Hjertegalla' gratis på TV 2 PLAY

Hvis man sidder på en computer, kan man gå ind på play.tv2.dk eller følge dette link, der leder direkte ind til showet. Det kræver hverken login eller abonnement at følge med.

Fra mobile enheder skal man hente vores app til iPhone og iPad i Apple’s App Store, mens Android-enheder kan downloade TV 2 PLAY-app'en fra Android Play.

Junior blev scannet for sidste gang mandag den 16. april. Her så alt så ud til at fungere, præcis som det skulle.

Projekt 'Copenhagen Baby Heart' er støttet af blandt andet Hjerteforeningen og ser nærmere på 25.000 - 30.000 bittesmå hjerter. Projektet løber indtil oktober 2018.

Søndag den 22. april kan du se 'Hjertegalla', der blandt andet indsamler penge til forskning i hjertefejl, på TV 2 CHARLIE. Du kan se med gratis på TV 2 PLAY - følg anvisningen i faktaboksen for mere info.