Nyheder

Her er von Triers tre største triumfer - og tre største skandaler

Den danske filminstruktørs karriere har både været præget af store anmelderroser og skandaler.

Torsdag var en god dag for filminstruktøren Lars von Trier.

Han blev hædret med Danmarks største kulturpris, Sonningprisen, og fik sin første invitation til Filmfestivalen i Cannes efter at have været udelukket i seks år.

Lars von Trier er ellers kendt for både godt og ondt.

Dels har han hevet et hav af anerkendte filmpriser hjem for film som ’Breaking the Waves’ og 'Antichrist' og en guldpalme på Cannes-festivalen for ’Dancer in the Dark’ i 2000.

Men hans karriere har også været præget af skandaler – størst af dem alle var Hitler-miseren ved Filmfestivalen i Cannes i 2011, hvor han gav udtryk for, at han sympatiserede med den nazistiske tankegang.

Spørger man Peter Schepelern, der er lektor emeritus ved Film- og Medievidenskab på Københavns Universitet og forfatter til flere bøger om von Trier, er sagerne om den skandaleramte instruktør ofte opstået som følge af et forsøg på at være morsom.

- Han kan være lidt indforstået i sine kommentarer, og derved laver han skandaler. Der er en masse støj på linjen med de her ting, men det handler ikke om hans film. Det er alt sammen noget, der har med udenomsting at gøre, siger lektoren.

Herunder kommer Peter Schepelern med sit bud på von Triers største triumfer og skandaler.

Lars von Triers største triumfer

 1. 'Forbrydelsens element': Debut og den første pris

  Lars von Triers første spillefilm trak færre end 40.000 danskere i biograferne. 

  'Forbrydelsens element' fra 1984 satte måske ikke store aftryk inden for landets grænser, men på filmfestivalen i Cannes gik filmen ikke ubemærket hen.

  Filmen blev udvalgt til hovedkonkurrencen. Da palmerne skulle uddeles, vandt filmen 'Juryens Tekniske Pris'. 

  - Det var en fantastisk ankomst for en ung instruktør. Det var en meget eftertrykkelig og betydningsfuld debut, især nu hvor han har lidt problemer med Cannes, siger Peter Schepelern med referance til, at Lars von Tiers seneste film, 'The House That Jack Built', netop er blevet forbigået ved offentliggørelsen af årets nominerede til den franske filmfestival. Dog bliver filmen vist uden for konkurrencen, når festivalen løber af stablen til maj.

 2. 'Riget': Kunstfilminstruktørens folkelige gennembrud

  Lars von Triers tre første film, ’Forbrydelsens element’, 'Epidemic' og ’Europa’, var kunstfilm, der kun ramte et forholdsvis smalt publikum i Danmark.

  Men med DR's ’Riget’ kom instruktøren også ud til den almindelige dansker. Omkring en million danskere så med, da de otte afsnit rullede over tv-skærmene i 1994 og 1997.

  - ’Riget’ var vanvittigt sjovt og talentfuldt, uhyggeligt og komisk. Det er sjældent, at man ser en kunstnerisk filminstruktør, der brager ud og bliver folkeligt tilgængelig, men med ’Riget’ fik Trier et rigtigt folkeligt gennembrud, der stadig holder i dag, hvor det opsættes som teater, siger Peter Schepelern og henviser til Det Kongelige Teaters nye opsætning af lige netop ’Riget’.

 3. 'Breaking the Waves': Succes i hele verden

  Med sin fjerde spillefilm, ’Breaking the Waves’ fra 1996, vandt Lars von Trier for alvor opmærksomheden blandt alverdens filmkritikere.

  Filmen vandt ikke hovedprisen ved Filmfestivalen i Cannes, men kom alligevel til at gå verden rundt. Blandt andet blev hovedrolleindehaveren Emily Watson nomineret til en Oscar.

  - Det unikke ved den er måske netop, at den i forhold til de tidligere meget intellektuelle film er meget stærk i følelserne. Det er også her, han forlader den mandlige hovedperson og fokuserer på den kvindelige, og så kommer verdensberømmelsen, siger lektor emeritus Peter Schepelern. 

Lars von Triers største skandaler

 1. 1991: Fornærmede juryformand

  Lars von Trier har gennem tiden været genstand for en hel del kritik, ikke for hans film, men for hans opførsel til blandt andet pressemøder og prisuddelinger.

  Det skete blandt andet, efter at han ved Filmfestivalen i Cannes i 1991 var blevet tildelt tre forskellige priser for filmen ’Europa’.

  Her omtalte han den daværende juryformand, Roman Polanski, der kun måler 165 centimeter, som "dværgen", og det vakte stor forargelse.

  - Det er nedsættende at sige sådan om en lille mand, så det var en skandale. Men verden overså, at det er noget, Polanski kalder sig selv. Trier kan godt være lidt indforstået i sine kommentarer, lyder det fra lektor emeritus Peter Schepelern. 

 2. 2017: Me Too-anklager fra Björk

  I kølvandet på #Metoo-kampagnen i 2017 tog sangerinden Björk bladet fra munden i et Facebook-opslag.

  Her skriver hun, at hun er blevet udsat for sexchikane fra en unavngiven dansk instruktør. Det er dog rimelig klart, at der er tale om Lars von Trier og hans film ’Dancer in the Dark’, der udkom i 2000, og som Björk spillede hovedrollen i. Han er nemlig den eneste danske instruktør, Björk har arbejdet sammen med.

  - Jeg blev klar over, at det er en universal ting, at en instruktør kan berøre og chikanere sin skuespillerinde forgodtbefindende, og at filmindustrien tillader det, skriver Björk blandt andet i sit opslag.

  Lars von Trier indrømmer, at han havde et problematisk samarbejde med sangerinden, men han afviser blankt hendes beskyldninger.

  - Der er intet i den her sag. Gå tilbage og se på oplysningerne, der kom ud dengang. Det var én stor konflikt. Jeg har ikke gjort det, har Lars von Trier tidligere sagt til Jyllands-Posten.

 3. 2011: Nazikommentar

  - Jeg forstår Hitler.

  Sådan sagde Lars von Trier under et pressemøde om filmen 'Melancholia' på Filmfestivalen i Cannes i 2011.

  Selv om han senere samme dag trak sine udtalelser tilbage, førte det til en stor skandale. En overgang var han ikke velkommen ved den sydfranske festival.

  - Trier har været vant til at være den frække slagfærdige person i en dansk kontekst, der kunne sige frække og vittige ting på sin egen måde, men det kan man ikke bare sådan sige internationalt. Den udtalelse er stadig et issue for ham. Det er en bagage, han har, siger Peter Schepelern.

  I 2018 er Lars von Trier dog igen inviteret til Filmfestivalen i Cannes med filmen ’The House That Jack Built’, som vises uden for hovedkonkurrencen.