Nyheder

Tidligere FBI-direktør sammenligner Trump med en skovbrand i ny bog

James Comey var tættere end tæt på USA's præsident og kommer med meget hård kritik i ny bog.

Han omgås sandheden med løs hånd. Han har muligvis plejet omgang med prostituerede i Rusland. Hans forbindelser til Putin er mistænkelige. Han er moralsk fordærvet. Og så er han præsident i USA.

Skal man tro den tidligere FBI-direktør James Comey, er Donald Trump en slags omvandrende naturkatastrofe.

Det var kernen i budskabet, da Comey søndag aften gav et fem timer langt interview til tv-stationen ABC med afsæt i sin nye bog, der bærer titlen 'A Higher Loyalty: Truth, Lies and Leadership' (En højere loyalitet: Sandhed, løgne og lederskab, red.).

- I bogen sammenligner jeg præsident Trump med en skovbrand. Den gør enorm skade. Gør skade på de vigtige normer. Men en skovbrand gør det også muligt for sunde ting at gro – ting, der ikke havde en chance før branden. Det er folk selv, der skal rejse sig og gå til stemmeurnerne og vælge deres værdier, siger Comey.

Donald Trumps reaktion var en retorisk kanonade på Twitter, hvor han kaldte Comey "en slimklat", der er "utroværdig".

Den usædvanligt hårde tone kommer bag på TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz.

- Donald Trump er så vred, fordi James Comey som tidligere FBI-direktør bruger det, han måtte have tilbage af troværdighed på at tilsværte USA's præsident, og det er ikke noget kønt syn. Det er heller ikke nogen rar læsning, siger Steinmetz.

"Moralsk uegnet"

Som chef for FBI var James Comey blandt de første store træer i den amerikanske centraladministration, som blev fældet efter Donalds Trumps indtræden i præsidentembedet, da han blev fyret i maj sidste år. 

En del af forklaringen var ifølge Comey, fordi Donald Trump ikke brød sig om FBI-chefens stigende interesse for at undersøge de vedvarende rygter om, at der havde været russisk indflydelse i den amerikanske valgkamp.

Ifølge Comey er det værste ved Donald Trump, at han har devalueret præsidentrollen og tabt respekt både indadtil og udadtil.

- Der er noget vigtigere end det, som skulle kunne samle os alle, og det er, at vores præsident skal udstråle respekt og stå for de værdier, der er kernen i det her land. Det vigtigste er sandheden. Denne præsident kan ikke leve op til det. Derfor er han moralsk uegnet til at være præsident, mener James Comey.

Middag under fire øjne og bizar samtale

Det var fra begyndelsen tydeligt, at Donald Trump ikke brød sig om at blive set i kortene af en uafhængig størrelse som FBI. Det kom frem under en middag under fire øjne i Det Hvide Hus, hvor Comey - ifølge ham selv - blev afkrævet fuld loyalitet, selv om en FBI-direktør per definition skal forholde sig objektiv.

- Titlen (på bogen, red.) stammer fra en bizar samtale, som jeg havde med præsidenten under en middag i Det Hvide Hus i januar sidste år, hvor han bad om min personlige loyalitet som direktør for FBI. 

- Han sagde: "Jeg forventer loyalitet, jeg behøver loyalitet," og jeg svarede ikke. Jeg kiggede bare på ham og havde den stemme indeni mig, der sagde: "Lad være at bevæge dig, du skal ikke engang blinke med øjnene". Jeg var så ramt af det, men jeg vidste samtidig, at jeg ikke kunne sige ja. Så jeg stivnede bare og stirrede på ham, siger Comey. Trump afviser, at han skulle have bedt om Comeys loyalitet. 

James Comey beskriver i sin bog, hvordan Donald Trump i sin væremåde fik alarmklokker til at ringe allerede ved første møde. Comeys ærinde var at overbringe de håndfaste rygter om, at Donald Trump under et besøg i Rusland i 2013 havde haft omgang med prostituerede.

- Jeg skal til at mødes med en person, som ikke kender mig, og som netop er blevet valgt som præsident af USA. Efter alt at dømme – og efter at have set ham under valgkampen – kunne han være ustabil. Og jeg skal til at tale med ham om anklager om, at han var involveret med prostituerede i Moskva, at russerne har optaget det, og at de kan udnytte det.

- Jeg startede med at fortælle ham om anklagerne om, at han havde været involveret med prostituerede på et hotel i Moskva i 2013 under et besøg for skønhedskonkurrencen Miss Universe, og at russerne havde filmet episoden. Han afbrød meget defensivt og begyndte at tale om, hvorvidt han lignede en mand, der havde brug for ludere, fortæller Comey i sin bog.

Mistanke om, at Putin har klemme på Trump

På det tidspunkt, hvor James Comey fik færten af historien om de prostituerede, havde den endnu ikke ramt nyhedsstrømmen. Men da det skete, tvang det Trump til at reagere.

- Jeg spurgte ikke til sagen med de prostituerede, men han startede med at forklare, at jeg skulle vide, at det ikke var sandt, og at han nu huskede – efter at have talt med venner, der havde været sammen med ham – at han aldrig overnattede på hotellet. Han skiftede kun tøj og tog til skønhedskonkurrencen. Jeg ved ikke, om noget af det er sandt, men det var dét, han sagde. Og så tog han direkte tilbage uden at overnatte.

 Comey siger, han ikke har fået afkræftet en mistanke om, at Rusland og Vladimir Putin længe har haft en klemme på USA's mest magtfulde mand.

- Det mystificerede mig, selv efter at præsident Trump blev præsident, for jeg fandt ud af, at han ikke vil kritisere Vladimir Putin. Jeg kan forstå, hvis en præsident foretager en geopolitisk beslutning om, at man ikke bør kritisere landes ledere offentligt. Men jeg fandt ud af, at præsident Trump ikke engang ville gøre det privat, og jeg ved ikke hvorfor, erkender James Comey.

Talskvinde i Det Hvide Hus Sarah Huckabee Sanders sendte Comey i miskredit i en officiel erklæring på et pressemøde mandag.

- Amerikanerne gennemsnuer nemt løgne fra en, som før har lækket oplysninger. Det er tydeligt, at Comey har et troværdighedsproblem. Dette er et mislykket PR-stunt, og det er en bog, der hører til i skraldespanden. Comey vil for evigt blive husket som manden, der bragte skam over sit parti.

James Comey blev i 2013 udpeget af Barack Obama som FBI's direktør. Undervejs er han blevet kritiseret af både republikanere og demokrater, blandt andet for sin håndtering af undersøgelsen af Hillary Clintons brug af private emails, da hun var udenrigsminister under Barack Obama.

Det er således første gang, at James Comey udtaler sig mere detaljeret om sin tid som FBI-chef, siden han i juni 2017 vidnede for en komité i det amerikanske senat om email-sagen. Og ifølge CNN giver udgivelsen og promoveringen af bogen nu Comey en unik mulighed for at forsvare sig selv over for blandt andre Hillary Clinton, der giver ham skylden for, at hun tabte til Donald Trump i præsidentvalget i 2016.

Trump: Comey er glat og det ender skidt

Donald Trumps reaktionen på James Comeys udsagn kom - vanen tro - via Twitter.

- Glatte James Comey – en mand, som det altid ender skidt for, og som ender på afveje (han er ikke klog!) – vil blive husket som historiens værste FBI-chef, lød en af flere tweets fra Trump, efter at Comey søndag begyndte at sætte en dagsorden med New York Times og Washington Post som de tungeste budbringere.

James Comeys bog har været på trapperne i ugevis. Forhåndsbestillingerne har allerede sikret "A Higher Loyalty" en plads på bestsellerlisterne. Og hos Republikanerne har Trumps støtter kørt returskytset i stilling.

- Man har i et stykke tid haft travlt med at iværksætte en smædekampagne mod Comey, og der er blevet oprettet en hjemmeside, hvor man opridser Comeys løgne. Mange mente for eksempel, at det var helt utilstedeligt, da Comey under præsidentvalgkampen gik ud og sagde, at nu havde man genåbnet sagen om Hlillary Clintons emails, siger Jesper Steinmetz.

James Comeys bog 'A Higher Loyalty' udkommer officielt den 17. april.