Presselogen

DR-chef erkender politisk indblanding i nyhedsartikel: - Det skal ikke ske

DR lod Transportministeriets pressechef bestemme konkrete ord i en nyhedsartikel. En klar fejl, siger DR’s nyhedschef.

DR Nyheder kunne som det første medie den 21. marts afsløre, at et politisk flertal vil have pustet nyt liv i forslaget om en forbindelse over Kattegat.

Aftalen om, at DR skulle have eneret på historien var indgået med Transportministeriet, men tilsyneladende har ministeriet haft lidt for stor indflydelse på DR’s dækning af historien.

Radio24syv har fået aktindsigt i en mailudveksling mellem DR og ministeriet, og her fremgår det, at DR forud for offentliggørelsen af historien fremsendte et foreløbigt artikel-udkast til Transportministeriets pressechef. I sit svar til DR-journalisten fremhævede pressechefen, at hun gerne så ordet ’planerne’ ændret til ’drømmen’.

Tilsyneladende accepterede DR ændringen fra pressechefen, for da nyhedsartiklen nogle timer senere blev publiceret på dr.dk, blev den netop indledt med ordet ’drømmen’. Det er stærkt problematisk, mener Berlingskes chefredaktør Mette Østergaard, der søndag diskuterede sagen i programmet ’Presselogen’ på TV 2 NEWS.

- Det er jo ikke kun et spørgsmål om at rette faktuelle fejl. Her er det et spørgsmål om, at man er inde og rette ord og endda i en meget positiv ladet udgave. Det er stærkt problematisk, for det er med til at skade hele vores troværdighed om, hvad politikerne skal stå for, og hvad journalisterne skal stå for, sagde Mette Østergaard.

Politikere skal ikke redigere indhold

I DR’s etiske retningslinjer så det klart beskrevet, at ”DR har den fulde redigeringsret til sine programmer.” DR’s nyhedschef, Thomas Falbe, erkendte i Presselogen, at Transportministeriet har fået lov til at blande sig alt for meget i artiklens indhold.

- Det skal ikke ske, og det er ikke en del af vores praksis, at vi forelægger hele artikler for kilder, som så kan komme med ændringer til brødteksten. Det går simpelthen ikke. Det er vores redigeringsret, og der skal kilder holde sig på lang afstand, sagde Thomas Falbe.

Det er dog ikke usædvanligt, at journalister vender tilbage til deres kilder for at få tjekket for faktuelle fejl, sagde Thomas Falbe:

- Der kan være god grund til at få tjekket citater, faktuelle oplysninger eller komplicerede sammenhænge, så vi sikrer, at vores fremlæggelse er i overensstemmelse med enten kildens udsagn, eller hvad der er fakta, sagde Thomas Falbe.

Åbenhed om aftaler

Ifølge Mette Østergaard er det nødvendigt for medierne at være mere åbne om, når der er indgået aftaler med politikerne. Eksempelvis bragte Berlingske i februar et stort interview med statsminister Lars Løkke Rasmussen om regeringens ghettoudspil, som var lige på trapperne. I forbindelse med interviewet havde Berlingske accepteret, at Lars Løkke Rasmussen ikke ville udtale sig konkret om udspillets elementer, da det først skulle præsenteres senere på ugen.

Men ifølge BT’s chefredaktør, Michael Dyrby, så foregår der alt for meget handel mellem journalister og de såkaldte spindoktorer. En praksis som medierne bør stoppe.

- Det er jo en del af en arbejdsmetode, og der er sket det, at vi i medierne har givet for meget plads til samarbejde og forhandlinger med de særlige rådgivere i ministerierne. Det betyder, at man sender artikler og udkast frem og tilbage, og der er kun nogen til at stoppe det, og det er jo os selv, sagde Michael Dyrby i ’Presselogen’.

Afstemning

Bør medierne være mere åbne omkring eventuelle aftaler, der er indgået med politikere?

Se hele udgaven af 'Presselogen', hvor det også blev diskuteret, om de landsdækkende medier nu også er så landsdækkende: