Nyheder

Mislykket dansk silosprængning finder vej til store internationale medier

En 53 meter høj silo væltede fredag ned i et bibliotek i Vordingborg. Historien har nu spredt sig til hele verden og er blevet genstand for jokes.

TV 2 har været inde i biblioteket for at besigtige skaderne efter fredagens sprængning, der gik gal. Video: Marie Jensen

Fredag eftermiddag skete det, der ikke måtte ske.

En stor silo på havnen i Vordingborg skulle sprænges, så der i stedet kan blive plads til boliger.

Og sprængt det blev den, men selvom sprængningen havde været planlagt i et halvt år, gik den ikke som forventet.

I stedet for at falde den vej, det var planlagt, væltede den 53 meter høje silo i stik modsat retning og ramte kulturhuset Kulturarkaden, hvor både byens bibliotek og en musikskole har hjemme.

Kenneth Wegge, der stod bag sprængningen af siloen, som væltede den forkerte vej, er i dag selv ude og undersøge området.

De vilde billeder af den tonstunge silo, der rammer kulturbygningen med et brag, gik fredag Danmark rundt. Siden da har de spredt sig til de meste af verden.

Fra USA til Kina

Historien om den fejlslagne sprængning er således nået til både amerikanske og engelske medier som Time Magazine, BBC og The Guardian.

Men her stopper det ikke.

Også medier helt i Australien og Kina har fået fingre i optagelser fra de fremmødte vordingborgensere, der havde forventet at se en imponerende, kontrolleret sprængning, men i stedet blev vidne til et uheld af dimensioner.

Ingen personer kom til skade

Der kom ingen mennesker til skade under sprængningen, men især bibliotekets lokaler har lidt store materielle skader.

Lørdag formiddag viste Vordingborg Bibliotekernes souschef, Jane Grønbech Poulsen, TV 2 rundt i bygningen, og her stod det klart, at der venter et stort oprydningsarbejde forude – primært på en række kontorer.

TV 2 har været inde i biblioteket for at besigtige skaderne efter fredagens sprængning, der gik gal. Video: Marie Jensen

Selve udlåningslokalerne er dog stort set gået uskadte forbi, og biblioteket åbnede igen for besøgende tirsdag eftermiddag.

Genstand for jokes

Selv om det er en ærgerlig situation, kunne bibliotekets souschef dog også få et smil frem lørdag formiddag.

- I frokoststuen har vi jo joket med, at tænk nu hvis siloen falder ned i hovedet på os. Men at det skulle ske havde ingen af os i vores vildeste fantasi troet, sagde Jane Grønbech Poulsen.

TV 2 besøgte biblioteket i Vordingborg, der blev ramt, da sprængningen af en silo gik gal.

Også hos det britiske medie The Independent kan brugerne se humoren i uheldet.

Også de har skrevet om sprængningen og delt en video på deres Facebook-side, og det har fået brugerne til at kommentere med et glimt i øjet.

- Endelig noget, der er galt i Danmark, skriver Facebook-brugeren Lino Tinoco for eksempel.

En række brugere tager joken et skridt videre og henviser til teorierne om, at angrebene på World Trade Center i New York den 11. september 2001 var bestilt arbejde, som daværende præsident Bush stod bag.

- De skulle have fået 11. september-nedrivningsholdet til at gøre det, skriver brugeren Kevin Elliot, som bakkes op af Amir Khan.

- Selv 11. september var bedre planlagt, skriver han.