Nyheder

Sidste del af Dronningens sarkofag i Danmark - prins Henriks silhuet stadig med

Hele det gravmæle, der skal pryde dronning Margrethes grav i Roskilde Domkirke, står næsten færdigt, men kun meget få har set det.

Det er nok de færreste af os, der bryder sig om at tænke alt for meget på vores egen død, og planlægningen af begravelsen og den efterfølgende placering af de jordiske rester er som regel op til den efterladte familie.

Sådan er det dog ikke for dronning Margrethe.

Det er 15 år siden, at hun begyndte at tale med den danske billedhugger Bjørn Nørgaard om skabelsen af det, der i fremtiden vil blive hendes gravmæle, og nu er Roskilde Domkirke snart klar til at tage imod Dronningens jordiske rester i Sankt Birgittes Kapel. Det skriver BT.

Glassarkofag fra Tjekkiet

Dronning Margrethe skal efter planen begraves i en krypt under kapellet. I stedet for en gravsten vil en glassarkofag over krypten vise, hvor Dronningen ligger.

Glassarkofagen er skabt af Bjørn Nørgaard og er blevet til på et glasstøberi i Tjekkiet, og det er blandt andet den, der nu er ankommet til Danmark, skriver BT.

Lars Bang Petersen, der er administrationsleder i Roskilde Domsogn, fortæller til Ritzau, at ankomsten er gået helt efter planen.

- Det hele er gået smertefrit. Der er ikke sket nogen ulykker eller skader, så det er gået fint.

Henriks ansigt er i sarkofagen

Den første model af gravmonumentet til mere end 29 millioner kroner blev offentliggjort i 2010.

Dengang troede kongehuset stadig, at regentparret skulle begraves ved siden af hinanden, og monumentet var derfor ikke kun tiltænkt Dronningen, men også prins Henrik.

De har derfor begge lagt ansigt til skabelsen af såkaldte dødsmasker, som har fungeret som skabeloner for figurerne inde i glassarkofagen.

Det betyder, at sarkofagens kerne både indeholder en silhuet af dronning Margrethe og den nu afdøde prins Henrik – på trods af at Prinsen aldrig kommer til at ligge under den.

I stedet vil prins Henriks jordiske rester dels blive spredt over de danske farvande og dels blive nedgravet i den private del af Fredensborg Slotshave.

Men sarkofagen vil ikke blive lavet om af den grund, og selv om Dronningen kommer til at ligge alene under kapellet i Roskilde Domkirke, vil hun altså på sin vis stadig have Prinsen i nærheden.

Adskilt fra sine forældre

Med den planlagte begravelse i Roskilde Domkirke kommer dronning Margrethe til at følge en gammel tradition for de danske konger og dronninger.

Siden Christian den 3. blev begravet i kirken i 1559, er samtlige danske konger blevet lagt til hvile her.

Dronningens forældre ligger dog som de eneste ikke inde i selve kirken, men på en kongelig begravelsesplads uden for kirken.

Her er der plads til i alt 10 grave, men dronning Margrethe har for år tilbage selv besluttet, at hun vil ligge inde i kirken, når den tid kommer.

- Imponerende værk

Sankt Birgittes Kapel, hvorunder Dronningens kiste kommer til at ligge, er lukket for offentligheden, og det er kun meget få mennesker, der har set den del af gravmælet, der endnu er opført.

En af dem er administrationsleder Lars Bang Petersen.

- Jeg skal ikke vurdere kunstværket, men det, jeg har set, virker meget imponerende, siger han til Ritzau.

Der er spærret af ind til Sankt Birgittes Kapel i Roskilde Domkirke. Der er derfor ikke mange personer, der får lov at se Dronningens kommende gravmæle.