Nyheder

Partier vil afskaffe au pair-ordning

Partier vil have au pair-ordningen afskaffet. Arkivfoto Christian Als / Scanpix Danmark

Ordningen gået fra at være et tilbud om kulturudveksling og flere af au pair-pigerne bliver i Danmark uden lovligt ophold, lyder kritikken.

Det var smukt og ædelt i udgangspunktet. Noget for noget. En på opleveren i et fremmed land og lidt penge for ulejligheden. Og på den anden side en hjælpende hånd i huset med et ungt menneske til at se efter børnene, mens mor og far er på arbejde.

Au pair-ordningen har igennem årtier været brugt af fortravlede familier. Men står det til SF og DF, skal det være slut med at hente arbejdskraft til Danmark fra lande udenfor Europa.

- Mange au pair-piger bliver her illegalt, når de er færdige med deres engagement i deres værtsfamilier. Det er slet ikke i overensstemmelse med det oprindelige formål, siger Martin Henriksen, udenrigspolitisk ordfører i Dansk Folkeparti til TV 2.

Langt fra den oprindelige tanke

I det lovforslag, DF og SF vil fremlægge, skal det være slut med au pair-ordningen som vi har kendt den. Argumentationen er, at ordningen ikke længere fungerer efter hensigten og er et påskud for at hente billig arbejdskraft til landet frem for den oprindelige tanke om en form for kulturel udveksling over en tidsbegrænset periode.

- Tiden er løbet fra den ordning. Det handler ikke længere om kulturel udveksling. Virkeligheden er en anden. I dag er det blevet en bekvem måde at hente billig hushjælp på, siger SF's politiske ordfører Karsten Hønge. 

- Man løber om hjørner med de oprindelige idealer og i dag er det reelt blevet et reservelager for billig arbejdskraft, mener Karsten Hønge.

Løndumping og sort arbejde

Både SF og DF mener, at au pair-ordningen bidrager til løndumping og sort arbejde. Der har været eksempler på, at au pair-personer arbejder mere end de tilladte 30 timer om ugen hos værtsfamilien eller får sort ekstraarbejde for at tjene flere penge, hvilket er imod lovgivningen. Samtidig har der også været tilfælde, hvor au pair-personer er udsat for chikane eller fysiske overgreb.

Folketinget har i flere omgange strammet reglerne for au pair-personer for at dæmme op for et misbrug af ordningen. Helt tilbage i 2006 var der første gang fokus på at stoppe au pair-ordningen som en form for billig arbejdskraft, ofte udført af piger fra Fjernøsten eller Østeuropa. Men ifølge SF og DF har det ikke haft den ønskede effekt og derfor skal det være slut.

- Man kan sagtens have en form for hushjælp tilknyttet, men så må man finde en dansker eller en fra et andet europæisk land, siger Martin Henriksen.

En au pair-person tjener i dag 4150 kroner om måneden og må maksimalt arbejde 30 timer om ugen med tre til fem timer ad gangen.