Nyheder

Silo styrtede ned i bibliotek ved en fejl, men der er ingen garanti mod uheld, siger ekspert

Eksperter er på sporet efter mulige forklaringer på den væltede silo i Vordingborg.

Der kan ikke udstedes garantier mod lignende uheld i fremtiden. Og det er måske den ringeste trøst i efterdønningerne af den 53 meter høje silo, der fredag skulle sprænges til støv og murbrokker i Vordingborg for så at vælte den forkerte vej og brage ned i hjørnet af Kulturarkaden, der også huser byens bibliotek.

- Det er stadig for tidligt at fastslå en mulig forklaring, men det mest sandsynlige er, at der har været noget i selve bygningens konstruktion, siger Lars Damkilde, professor i bærende konstruktioner på Aalborg Universitet, til TV 2.

- Når man skal foretage en sådan sprængning, foregår det efter samme princip, som når man fælder træer, hvor man laver en slags forhug for at kunne definere retningen, det skal falde i. Og efterfølgende saver man så væk, indtil træet ved sin egen vægt, falder ned, forklarer Lars Damkilde.

Evakuering i forsvarlig radius

Ved sprængningsuheldet skete der kun materiel skade. Når en bygning skal fjernes med eksplosiver, sørger man forlods for at evakuere alle i en sikkerhedsmæssigt forsvarlig radius, hvor noget uforudset skulle ske.

For en måned siden oplevede man en tilsvarende ulykke i Vordingborg, da siloens søsterbygning - et trappetårn - skulle sprænges bort for på lignende vis at falde i den forkerte retning. Heller ikke her var der tilskadekomne.

Ifølge Dansk Sprængteknisk Forening ligger der dog ikke fagligt sjusk til grund for uheldene i Vordingborg, hvor det samme firma har været hyret til at forberede og ksekvere pulverisingen af de nedrivningsmodne bygninger.

- Når man ser på, hvad der er lavet i forberedelserne, så burde siloen falde den anden vej. Det er virkelig uheldigt, at den sætter sig forkert og vælter bagover, siger næstformand i foreningen Johan Finsteen Gjødvad til Ritzau.

Opklaringarbejde stadig i gang

Endnu er opklaringsarbejdet langt fra ført til ende. Men ifølge eksperterne kan der have været skjulte forhold i siloen, som har fået den til at opføre sig stik modsat beregningerne.

 - Man har set før, hvor det går galt, at der har været noget ekstra armering i bygningen, som gør den mindre homogen. Uden at kunne sige noget definitivt så må det være noget med konstruktionen nedenunder, som har været mere kompleks, end man troede. Det er meget svært at forudsige, siger Johan Finsteen Gjødvad.

Sprængningsleder Kenneth Wegge har været i sigtekornet som den ansvarlige både ved første sprængning af trappetårnet den 9. marts og i efterskælvet af fredagens opsigtsvækkende uheld. Og efter en nats urolig søvn er han ikke kommet nærmere en årsag.   

Kenneth Wegge, der stod bag sprængningen af siloen, som væltede den forkerte vej, er i dag selv ude og undersøge området.

- Siloen laver en uventet drejning, havde jeg nær sagt – den vælter bagover. Hvorfor, ved vi ikke endnu. Det har jeg eksperter til at vurdere. Og deres resultatet vil jeg holde mig til, når det kommer engang, siger Kenneth Wegge til TV 2.

Sydsjællands og Lolland Falsters Politi har gennemført afhøringer for at få opklaret, om alle relevante forholdsregler er overholdt.

- Nu kigger man på, om der kunne have været gjort noget anderledes. Og det er umiddelbart det. Og så vil der komme noget forsikringsmæssigt med betaling af de skader, der er sket på bygningen dernede, siger vagthavende Anders Mikkelsen.

Vordingborgs borgmester, Mikael Smed (S), bekræfter over for TV 2, at der efterfølgende vil være en forsikringssag for at få dækket omkostningerne ved oprydning og reparation af den tilskadekomne nabobygning, hvor især kontorerne på byens bibliotek fik en meget hård medfart.

Ikke desto mindre forventes det, at biblioteket i løbet af en uge er klar til at slå dørene op igen.