Nyheder

V-borgmestre vil have en ‘hovedstadsminister’

Borgmestrene vil med nyt forslag gøre op med den "hovedstadsbashing", som ifølge dem sætter dagsordenen i disse dage.

Regeringen bør udnævne en 'hovedstadsminister', der kan arbejde på lige fod med andre ministre for eksempelvis landbrug eller fiskeri. 

Det mener flere Venstre-borgmestre, som er af den holdning, at Folketinget på det seneste har haft for meget fokus på provinsen og udflytning af kommunale arbejdspladser. 

- Lige meget om man vil det eller ej, så flytter Danmarks befolkning mod de store byer. Vi skal fokusere på den vækstmotor, som hovedstaden er for vores land. Det gør vi ved at skabe en bedre infrastruktur og bedre vækstmuligheder for virksomhederne, så vi kan følge trit med de andre europæiske hovedstæder, siger Dragørs borgmester Eik Bidstrup.

Skarp retorik i det jyske

Han er en af fire Venstreborgmestre i København, som Berlingske har spurgt om, hvordan de vurderer regeringens og deres partis kurs i forhold til Øst-og Vestdanmark.

Eik Bidstrup mener, at der lige nu foregår en skæv økonomisk udligning mellem hovedstaden og resten af landet. Den holdning bakkes op af Glostrups borgmester John Engelhardt. 

- Man skal hele vejen rundt holde op med den dér 'hovedstadsbashing', som er i gang. Nogle steder i det jyske i mit eget parti bruger man en tone og en meget skarp retorik om, at vi puger til os. Det bryder jeg mig ikke om, og jeg prøver ihærdigt at lade være med at svare igen, siger Engelhardt, som mener, at kun hovedstaden kan påtage sig rollen som lokomotiv for hele landet.

Allerede fokus på hovedstaden

Spørger man Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, der er den overordnede landdistriktsorganisation i Danmark, så eksisterer der allerede et "enormt fokus på hovedstaden".

- Finansministeriet har årtier været en drivende kraft i den centraliserings-bølge, der har været. Det har skabt et helt naturligt, enormt fokus på hovedstaden. Men i stedet for at gøre det til en debat om den ene eller anden part, så handler det om at kigge på, hvor vi kan skabe muligheder for vækst, siger Steffen Damsgaard til TV 2.

- Land og by er hinandens forudsætninger. Jeg ønsker ikke grave dybe grøfter, men at vi i stedet holder fokus på det centrale, som er, at der ikke bliver taget noget fra hovedstaden. Langt størstedelen af de eksporterende erhverv, når det kommer til industri og produktion, ligger uden for hovedstaden. Vi er nødt til at kigge på, hvad vi lever af, siger Steffen Damsgaard. 

Flere V-borgmestre bakker op

Udoder Eik Bidstrup og John Engelhardt, så vil også Allerøds borgmester Karsten Längerich og Rudersdals borgmester Jens Ive med det nye 'hovedstadsminister'-forslag forsøge at råbe landspolitikerne op. 

- I bestræbelserne på at skabe vækst i Jylland kan det godt være, at hovedstaden er røget ned af dagsordenen i Venstre, og at det har kostet stemmer. Men så må vi bare lægge en strategi med fokus på begge dele, siger Karsten Längerich til Berlingske.

- Væksten skabes først og fremmest i byerne. På den internationale front skal vi kæmpe mod Stockholm, Oslo, Hamborg og Berlin. For mig er det vigtigt, at vi i Venstre gør alt, hvad vi kan, for at skabe rigdom i stedet for at bruge krudt på at fordele fattigdom. Det plejer vi at lade andre om, siger John Engelhardt til avisen.

Over for TV 2 slår Eik Bidstrup dog fast, at forslaget fra de fire V-borgmestre handler om at have fokus på både hovedstaden og på resten af landet.

- Der er behov for investeringer i hele landet, så selvfølgelig skal der være fokus på, at hele Danmark blive rigere. Men for os borgmestre i hovedstaden er det vigtigt, når vi nu ser hele denne decentralisering, at der også fortsat er fokus på hovedstaden, som jo er en vækstmotor for resten af landet, Eik Bidstrup.

Heunicke: - Et nødråb 

Dragørs borgmester mener blandt andet, man bør gøre mere for at styrke infrastrukturen og fokusere på højhastighedsforbindelser, så det bliver lettere at bo i udkantsdanmark og komme til sin arbejdsplads i København. 

Ideen om at indføre en 'hovedstadsminister' bliver dog ikke umiddelbart positivt modtaget blandt de andre partier i Folketinget. 

Socialdemokratiets Magnus Heunicke kalder over for Berlingske forslaget for "et nødråb fra de lokalpolitiske Venstre-folk i hovedstadsområdet".

Heller ikke Liberal Alliances Christina Egelund bakker umiddelbart op om forslaget. 

- Ærligt talt, så synes jeg, at den seneste tids debat om land versus hovedstad tegner et billede af nogle meget store modsætninger, som jeg ikke helt kan genkende. Så stort er Danmark heller ikke, skriver hun i et svar til avisen.