Udland

Han er våbenlobbyens bedste undskyldning for IKKE at stramme loven

Stephen Willeford var med til at stoppe et masseskyderi i Texas med sin egen riffel. I dag går folk på gaden verden rundt for at afvæbne folk som ham.

Da Stephen Willeford hørte skuddene fra kirken, vidste han med det samme, hvad der var ved at ske.

Som instruktør i The National Rifle Association og ejer af adskillige våben, kunne han genkende de hurtige skudsalver fra en semiautomatisk riffel i søvne.

- Nogen skyder inde i kirken, råbte hans datter, da hun kom ind ad døren, og bekræftede Stephen Willefords bange anelser.

Han brugte ikke lang tid på at tænke sig om, før han greb sin egen halvautomatiske AR-15 riffel og ladede den.

Så løb han fra sit hus i Sutherland Springs, Texas, over til kirken First Baptist Church, få hundrede meter derfra.

Skød med AR-15 riffel

Den lille, hvidmalede kirke i den texanske landsby var under angreb.

Midt under gudstjenesten var den 26-årige Devin Patrick Kelley, trådt ind ad døren til den gamle landsbykirke.

Det eneste, der kan stoppe en ond mand med et våben, er en god mand med et våben.

Stephen Willeford

Han var vred på sin tidligere svigermor, der var tilknyttet kirken, og det var formentlig årsagen til, at han valgte netop dette sted. Hun var dog ikke i kirke denne søndag, men det forhindrede ikke Devin Patrick Kelley i at skyde mod de uskyldige mennesker, der tilfældigvis befandt sig derinde.

Stephen Willeford løb over gaden mod kirken med sit våben, mens han råbte, så højt han kunne. Kelley hørte ham inde fra kirken og kom til syne i døråbningen – klædt i sort kampuniform med skudsikker hjelm og -vest og med en AR-556, et semiautomatisk våben, over armen. 

- Da han så mig, begyndte han at skyde mod mig. Jeg gemte mig bag en pickup truck og skød tilbage, fortæller Stephen Willeford, da TV 2 møder ham foran kirken i Sutherland Springs fire måneder efter, skyderiet fandt sted.

17 minutter for en strammere våbenlov

26 børn og voksne blev dræbt og 20 såret i kirken i Sutherland Springs – det yngste barn var kun 17 måneder gammelt. Den 5. november 2017 blev dermed dagen for det værste masseskyderi i staten Texas’ historie.

Nu – mere end fire måneder senere – er våbendebatten for alvor blusset op i USA efter det seneste skoleskyderi på Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida, hvor 17 elever og lærere mistede livet.

Tidligere på måneden forlod studerende over hele landet undervisningen i 17 minutter – ét minut for hver af de dræbte i Parkland, Florida – for at demonstrere for en strammere våbenlov.  

841 demonstrationer verden rundt

En bevægelse, som er anført at flere af de elever, der overlevede skyderiet i Parkland, har fået massiv folkelig opbakning, og har formået at presse den ellers magtfulde våbenorganisation NRA. Kritikken er haglet ned over våbenlobbyen, og flere amerikanske virksomheder har stoppet samarbejdet.

Og lørdag kommer den foreløbige kulmination, når der 841 steder i verden er arrangeret demonstrationer i sympati med de amerikanske unge. Alene i USA ventes hundredetusinder af unge at deltage, og i København var cirka 200 mødt frem foran det amerikanske ambassade. Demonstrationen kaldes 'March for Vores Liv', og i USA er den arrangeret af de skoleelever, der overlevede sidste måneds skoleskyderi i Florida, hvor 17 personer blev dræbt.

Men Stephen Willeford er for NRA og mange våbenejere det perfekte eksempel på, at det er vigtigt, at gode, lovlydige borgere kan forsvare sig selv.

- En god mand med et våben

TV 2 møder Stephen Willeford foran First Baptist Church i Sutherland Springs ved den pickup truck, han gemte sig bag, og som stadig står her fire måneder senere.

- Der var fyldt med skudhuller i den, da han var færdig med at skyde mod mig, forklarer Willeford og peger mod den sorte pickup truck, der nu er repareret.

Han har taget en af sine AR-15 rifler med, der minder om den, han brugte, da han skød mod gerningsmanden. Den rigtige er stadig i politiets varetægt.

- Når man bruger sådan et våben her, er træning vigtigt. Vi burde have flere gode, bevæbnede borgere, men de skal instrueres i sikkerhed og i at bruge et skydevåben rigtigt, siger han, mens han viser riflen frem.

Netop fordi Willeford var trænet i at bruge et våben, kunne han reagere, som han gjorde den dag i november, lyder hans argument.

- Det eneste, der kan stoppe en ond mand med et våben, er en god mand med et våben, siger han​.

Biljagt med dødelig udgang

Med pickup trucken som eneste dækning skød han mod Kelley, der med sit kampudstyr var langt bedre beskyttet. Ifølge politiet lykkedes det alligevel Willeford at ramme den 26-årige gerningsmand, der efterlod sit våben for at flygte fra stedet i en bil.

Men jagten var ikke slut endnu.

Stephen Willeford fik stoppet en tilfældig bilist, der kom forbi, og sammen satte de efter Kelley.

Det blev en biljagt, der endte flere kilometer nord for Sutherland Springs. Her blev den 26-årige Kelley fundet død i sin bil af politiet. Han havde formentlig skudt sig selv med et af sine andre våben. Men inden da, viste obduktionsrapporten, havde Stephen Willeford ramt ham i både ben og torso, da de skød mod hinanden foran kirken.

Der er ingen, der ved, hvor længe Kelley ville have fortsat sin hærgen – eller om han alligevel ville være stoppet – hvis ikke Stephen Willeford var kommet med sin riffel.

Men selv er han ikke i tvivl.  

- Jeg ved ikke, hvor mange liv jeg reddede. Men jeg ved, at han ikke havde tænkt sig at stoppe uden kamp. Hvis ikke jeg havde været der, var det sluttet med en skududveksling med politiet, hvor flere liv havde været i fare. Så jeg stoppede hans angreb med min riffel, siger han.

En perfekt bevæbnet borger

I det lille landsbysamfund i Sutherland Springs er Stephen Willeford en helt.

Masseskyderiet efterlod den lille by i chok, og med kun omkring 700 indbyggere kender de fleste nogen, der blev dræbt i skyderiet. Men det har ikke fået dem til at vakle i troen på det rigtige i at bære våben.

Det gælder også for Rod Green, der er bestyrelsesformand for First Baptist Church. TV 2 møder ham uden for kirken, hvor han slår græs med sin pistol i baglommen.

- Jeg har den altid på mig, siger han, da han viser den frem.

Som bestyrelsesformand i kirken kender Rod Green flere af de dræbte, og tiden efter skyderiet har været hård for den lille menighed, der mistede en stor del af dens medlemmer.

- Vi er stadig ikke kommet os over det, siger han stille.

Men sorgen får ham ikke til at vakle i sin tro på, at der er flere gode våbenejere end dårlige.

- Stephen Willeford er det perfekte eksempel på en bevæbnet borger, der havde den rigtige træning og viden om våben til at gøre det nødvendige, siger han.

Det samme mener Terri Smith, der ejer den lokale restaurant på tankstationen over for kirken, og som oplevede skyderiet på helt tæt hold.

- Det ene øjeblik var der salmesang. Det næste øjeblik hørte jeg skuddene, og vi kastede os alle ned på jorden, husker hun tilbage.

I dag bliver hun stadig påvirket, når hun taler om skyderiet. 26 hvide kors, et for hvert af ofrene for skyderiet, der nu er stillet op foran kirken, er en daglig påmindelse om de tab, hun og resten af lokalsamfundet har lidt.

Under korsene har pårørende sat lys, blomster, kort og bamser til de dræbte børn. Men Terri Smith vil ikke med derover. Hun mistede sin veninde Joann Ward, der blev dræbt, da hun forsøgte at beskytte sine fire børn under skyderiet. To af børnene overlevede, mens de to andre døde sammen med deres mor. Og det er stadig for hårdt at se deres navne på korsene.

- Hun var som en datter for mig. Hver morgen når jeg kører på arbejde her på tanken, bliver jeg mindet om mit tab. Det er stadig rigtig svært for mange af os her i byen, siger hun.

Men ligesom Rod Greene har skyderiet ikke ændret Terri Smiths holdning til våben.

- Nogle gange er det nødvendigt at bære våben for ens egen sikkerhed. Og hvis alle bliver uddannet i, hvordan man bruger det rigtigt, kan det være et privilegium, siger hun. 

- ’Bad guys’ kan altid finde våben

Stephen Willeford mistede flere gode venner i kirken.

- Det var ren ondskab. Gode mennesker mistede livet den dag, siger han sagte, da han lukker TV 2 ind i kirkerummet, hvor skyderiet fandt sted.

I dag er kirken lukket og tom bortset fra 26 hvidmalede stole, der står præcis der, hvor de dræbte sad, da de blev skudt. På hver stol ligger en rød rose, og navnene på ofrene står skrevet med guld henover stoleryggene.

Stephen Willeford får tårer i øjnene, da han viser rundt.

- Det er så tragisk. Vores lille samfund er fuldstændig ødelagt, siger han.

Men selvom han selv har oplevet et masseskyderi helt tæt på og har stor sympati for ofrene og de overlevende fra Parkland, ryster han på hovedet over deres kamp for mere våbenkontrol.

- Der er 500 millioner våben i USA. Hvordan vil du indsamle dem alle? Det er kun de gode, lovlydige borgere, der frivilligt vil aflevere deres våben. De kriminelle vil beholde dem. ’Bad guys’ vil altid finde en måde at få våben på, siger han.