Udland

106 piger løsladt af Boko Haram - men én pige holdes stadig fanget

En pige, der nægtede at konvertere til islam, er stadig i terroristernes hænder.

Det vakte stor glæde forleden, da 106 bortførte piger blev afleveret hjemme i deres landsby Dapchi i Nigeria. Det var deres bortførere fra terrorgruppen Boko Haram, der vendte tilbage med pigerne.

Men der manglede én. Bortset fra de fem, der døde under bortførelsen for en måned siden. Det viser sig, at pigen, der ikke kom hjem, havde nægtet at gå med på bortførernes krav om at omvende sig fra kristendom til islam. Det skriver BBC.

Pigen, hvis navn ikke er offentliggjort, er stadig i Boko Harams fangenskab. Nu har præsident Muhammadu Buhari lovet, at der vil blive gjort alt for at finde hende og få hende genforenet med forældrene.

I en meddelelse fra præsidenten står der, at man ikke giver op, før hun er fundet.

Far: Nu er de taget fra os igen

De 106, der i onsdags kom hjem til Dapchi, fik ikke lov til at være sammen med deres forældre i ret lang tid. Efter en lægeundersøgelse blev de alle sammen fløjet til hovedstaden Abuja, hvor de fredag mødte præsidenten.

Det er forældrene stærkt utilfredse med. En far til en af pigerne siger til BBC, at først blev de bortført af Boko Haram, og nu er de taget fra dem igen.

 - Vi fik kun nogle få minutter sammen. Min pige var så træt. Hun ønskede bare at få lov at være sammen med os igen, siger faderen.

Myndighederne har hele tiden sagt, at der ikke er blevet betalt løsepenge for pigernes frigivelse. Informationsminister Lai Mohammad siger til BBC, at der inden bortførelsen af pigerne fra Dapchi var indgået en aftale med den fraktion inden for Boko Haram, der så senere bortførte pigerne fra Dapchi.

Boko Haram truer med at bortføre pigerne igen

Aftalen gik efter regeringens udsagn ud på at tilbyde amnesti til terroristerne, hvis de overgav sig.

Det harmonerer dårligt med, at fraktionen så faktisk bortførte pigerne, efter at den påståede aftale var indgået, og mange mener da også, at der er lavet en anden handel med Boko Haram.

Terroristerne har i øvrigt truet med at bortføre pigerne en gang til, hvis de begynder at gå i skole igen. Og så vil de ikke blive genforenet med deres forældre, lyder truslen.

Boko Haram betyder ”vestlig uddannelse er forbudt” på hausa, som er et af sprogene i Nigeria. Flere forældre har allerede sagt, at de ikke tør sende deres piger tilbage i skole igen.

Amnesty: Regeringen var advaret

Amnesty International har langet ud efter Nigerias regering og siger, at den havde fået indtil flere advarsler om, at der var en større bortførelse på vej. Det afvises som en direkte løgn af regeringen, der også bliver kritiseret for ikke at sikre skoleelevernes sikkerhed godt nok.

Der er stadig masser af især piger, som ikke er frigivet af Boko Haram. For eksempel mangler der stadig livstegn fra op mod 100 af de 276 piger, der i 2014 blev bortført fra byen Chibok. En bortførelse, der gav genlyd verden over.

Og et eller andet sted i de store Sambisa-skove i det nordøstlige Nigeria, hvor terroristerne holder til, sidder der en lille pige og nægter at konvertere til islam for at få sin frihed.