Ekspert: Facebook er en bombe under demokratiet

Med data fra Facebook er det muligt at påvirke valg - og de danske politikere kan intet gøre. Det mener en ekspert i sociale medier.

Analysevirksomheden Cambridge Analytica er ansvarlig for, at Donald Trump i dag er præsident i USA. SĂĄdan lyder det i hvert fald fra virksomhedens datachef, Alex Taylor, pĂĄ en skjult optagelse engelske Channel 4 har lavet.  

- Hvis du tænker pĂĄ det faktum, at Donald Trump tabte med tre millioner stemmer, men alligevel vandt Electoral College (flest valgmænd red.), er det pĂĄ grund af data og research. Det er sĂĄdan, han vandt valget, forklarer Alex Taylor pĂĄ de skjulte optagelser.

I weekenden blev det afsløret, at 50 millioner amerikanere har fået misbrugt deres personlige oplysninger. Der er tale om oplysninger, Facebook har indsamlet, og som af omveje er havnet hos en britisk analysevirksomhed, Cambridge Analytica, der arbejdede for Trump under det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Og spørger man Benjamin Rud Elberth, der ejer Elberth Kommunikation, hvor han rĂĄdgiver om digitale og sociale medier, mener han, at det er muligt at fĂĄ folk til at skifte mening og vinde et valg i Danmark blandt andet ved at bruge annoncer og fake news pĂĄ Facebook.

- Nu er der sĂĄ stor mulighed for at lave et tryk uden om journalistiske medier og uden om de demokratiske vagthunde, som journalister skulle være, siger Benjamin Rud Elberth i talkshowet 'Lippert' pĂĄ TV 2 NEWS.

Han forklarer videre, at det i dag er muligt at mĂĄlrette kampagner direkte hjem til hr. og fru Danmark i sofaen og ramme dem pĂĄ Facebook, mens de har paraderne nede med indhold, som afsenderen pĂĄ forhĂĄnd ved interesserer dem.

En bombe under demokratiet

Det er muligt at ramme vælgere både i USA og Danmark helt specifikt med indhold, som Facebook-brugeren interesserer sig for, fordi Facebook noterer hver gang man liker, kommenterer eller bare standser kortvarigt op med musen hen over en video.

Facebook gemmer informationen, og den indsamlede data kan bruges til at lave en klar psykologisk profil af hver enkelt Facebook-bruger, forklarer Benjamin Rud Elberth. 

Ifølge Benjamin Rud Elberth kan det underminere demokratiet. 

- Et ureguleret Facebook er en kæmpe bombe under et demokrati (...) Vi tager nogle forkerte valg pĂĄ nogle forkerte præmisser, fordi vi primært fĂĄr vores nyheder fra Facebook, fortæller Benjamin Rud Elberth.

Politikerne kan intet gøre

Benjamin Rud Elberth fortæller, at Facebook-brugere dagligt bliver påvirket af politikere og virksomheder.

- Politiske partier, jeg og reklameindustrien er i høj grad med til at flytte folks præferencer, stemmer og holdninger hver eneste dag med Facebook som motor, siger han. 

Ifølge Benjamin Rud Elberth kan de danske politikere ikke forhindre Facebook i at indsamle oplysninger om brugerne, selvom det i princippet kan været et brud med den danske persondatalov.

- Det er ikke dem, der kalder Mark Zuckerberg ind for at stĂĄ skoleret, det fĂĄr de ham nok ikke til. Det er ikke fordi, han putter sin bagdel pĂĄ et fly, hvis Lars Løkke kalder, sĂĄ de er reelt magtesløse.