Lippert

Ekspert: Facebook er en bombe under demokratiet

Med data fra Facebook er det muligt at påvirke valg - og de danske politikere kan intet gøre. Det mener en ekspert i sociale medier.

Analysevirksomheden Cambridge Analytica er ansvarlig for, at Donald Trump i dag er præsident i USA. Sådan lyder det i hvert fald fra virksomhedens datachef, Alex Taylor, på en skjult optagelse engelske Channel 4 har lavet.  

- Hvis du tænker på det faktum, at Donald Trump tabte med tre millioner stemmer, men alligevel vandt Electoral College (flest valgmænd red.), er det på grund af data og research. Det er sådan, han vandt valget, forklarer Alex Taylor på de skjulte optagelser.

I weekenden blev det afsløret, at 50 millioner amerikanere har fået misbrugt deres personlige oplysninger. Der er tale om oplysninger, Facebook har indsamlet, og som af omveje er havnet hos en britisk analysevirksomhed, Cambridge Analytica, der arbejdede for Trump under det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Og spørger man Benjamin Rud Elberth, der ejer Elberth Kommunikation, hvor han rådgiver om digitale og sociale medier, mener han, at det er muligt at få folk til at skifte mening og vinde et valg i Danmark blandt andet ved at bruge annoncer og fake news på Facebook.

- Nu er der så stor mulighed for at lave et tryk uden om journalistiske medier og uden om de demokratiske vagthunde, som journalister skulle være, siger Benjamin Rud Elberth i talkshowet 'Lippert' på TV 2 NEWS.

Han forklarer videre, at det i dag er muligt at målrette kampagner direkte hjem til hr. og fru Danmark i sofaen og ramme dem på Facebook, mens de har paraderne nede med indhold, som afsenderen på forhånd ved interesserer dem.

En bombe under demokratiet

Det er muligt at ramme vælgere både i USA og Danmark helt specifikt med indhold, som Facebook-brugeren interesserer sig for, fordi Facebook noterer hver gang man liker, kommenterer eller bare standser kortvarigt op med musen hen over en video.

Facebook gemmer informationen, og den indsamlede data kan bruges til at lave en klar psykologisk profil af hver enkelt Facebook-bruger, forklarer Benjamin Rud Elberth. 

Ifølge Benjamin Rud Elberth kan det underminere demokratiet. 

- Et ureguleret Facebook er en kæmpe bombe under et demokrati (...) Vi tager nogle forkerte valg på nogle forkerte præmisser, fordi vi primært får vores nyheder fra Facebook, fortæller Benjamin Rud Elberth.

Politikerne kan intet gøre

Benjamin Rud Elberth fortæller, at Facebook-brugere dagligt bliver påvirket af politikere og virksomheder.

- Politiske partier, jeg og reklameindustrien er i høj grad med til at flytte folks præferencer, stemmer og holdninger hver eneste dag med Facebook som motor, siger han. 

Ifølge Benjamin Rud Elberth kan de danske politikere ikke forhindre Facebook i at indsamle oplysninger om brugerne, selvom det i princippet kan været et brud med den danske persondatalov.

- Det er ikke dem, der kalder Mark Zuckerberg ind for at stå skoleret, det får de ham nok ikke til. Det er ikke fordi, han putter sin bagdel på et fly, hvis Lars Løkke kalder, så de er reelt magtesløse.