Presselogen

Derfor bringer dansk avis ikke Peter Madsens navn og billede

Som den eneste af de store danske medier bringer Politiken ikke navn og billede af den drabstiltalte Peter Madsen. Konkurrenterne forstår det ikke.

Med ord som ’ubådskaptajnen’ og ’den drabstiltalte’ har Politiken valgt at gå enegang i dækningen af drabssagen mod Peter Madsen.

Som den eneste af de større danske medier har Politiken nemlig besluttet ikke at skrive Peter Madsens navn eller bringe et billede af ham, når der rapporteres fra sagen, der begyndte i retten den 8. marts.

- Jeg synes, at der er alle praktiske grunde til, at vi hører ubådsejerens identitet, men der findes bare ikke nogen principielle. Han bærer ingen gyldne kæder overhovedet, han er tiltalt men ikke dømt, og derfor bringer vi ikke navnet på ham, sagde Politikens chefredaktør, Christian Jensen, i Presselogen på TV 2 NEWS.

- Det kan godt komme til at se lidt virkelighedsfjernt ud, det medgiver jeg, men det er det, der er tanken bag, tilføjede Christian Jensen.

En besynderlig sondring

Den forklaring blev mødt med kraftig undren fra de øvrige chefredaktører i Presselogen. Ikke mindst fordi Politiken i denne uge har bragt store artikler om filminstruktøren Lasse Nielsen, der i 1970’erne instruerede kendte ungdomsfilm som ’La’ os være’, ’Måske ku’ vi’ og ’Du er ikke alene’. I artiklerne står flere af de medvirkende og nu voksne skuespillere frem og fortæller, at Lasse Nielsen udsatte dem for seksuelle overgreb før, under og efter optagelserne af de tre film.

I artiklerne har Politiken valgt at bringe navn og billede på Lasse Nielsen, selv om han altså aldrig blev tiltalt for overgrebene, der ligger omkring 40 år tilbage i tiden og dermed også er forældede.

- Det er kun på Politiken, man kan se tingene på den måde. Det er en mærkelig sondring. At en mand som Peter Madsen, der har indrømmet at have parteret lig, skal have den helt store beskyttelse, mens en mand, som ikke er dømt og ikke kan blive dømt, ikke får nogen beskyttelse. Det er en besynderlig sondring, som kun kan foregå inde hos jer, sagde Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, til Christian Jensen.

- Sæt dig ind i reglerne

Ifølge de vejledende regler for god presseskik skal "meddelelser, der kan krænke privatlivets fred undgås, medmindre klar almen interesse kræver offentlig omtale. Det enkelte menneske har krav på beskyttelse af sin personlige anseelse", lyder det i reglerne.

Ifølge Christian Jensen er det netop det faktum, at Lasse Nielsen har fået offentlig støtte til sine film, der gør, at der er almen interesse, og han opfordrede Poul Madsen til at nærlæse de presseetiske regler.

- Du bliver nødt til at sætte dig ind i de presseetiske regler. Du bøjer dem efter praktiske hensyn, og dermed bliver du principløs. Det bliver jeg nødt til at sige til dig direkte, lød det fra Christian Jensen.

Også Mette Østergaard, chefredaktør på Berlingske, undrede sig over Politikens skillelinje i forhold til ubådssagen og sagen om Lasse Nielsen. 

- Jeg er helt enig i, at det virker virkelighedsfjernt, at man laver den skelnen, sagde hun i Presselogen på TV 2 NEWS.

- At man ikke vælger en ens praksis, synes jeg, er en smule besynderligt.

Afstemning

Forstår du, at Politiken ikke bringer navn og billede af Peter Madsen?

Se hele udsendelsen, hvor panelet også diskuterer de kommende DR-besparelser: