Nyheder

Unge med rod i økonomien dropper tandlæge og medicin

Vi står med et alvorligt samfundsproblem, lyder det fra Anja Philip, der er formand for Forbrugerrådet Tænk.

Alt for mange unge i Danmark har problemer med gæld og dårlig økonomi.

Mere end 11 procent af de 18-30-årige har svært ved at betale deres regninger. 

Det viser en ny, stor undersøgelse, som Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden står bag. Undersøgelsen fokuserer også på de konsekvenser, de økonomiske problemer medfører for de unge. Og konsekvenserne er blandt andet, at mange unge dropper tandlægebesøg, forsikringer og lægeordineret medicin.

- Vores undersøgelse viser, at to ud af tre unge med betalingsproblemer undlader at gå til tandlægen, og at en fjerdedel af de unge med betalingsproblemer undlader at købe lægeordineret medicin. Det viser desværre med al tydelighed, at vi står med et alvorligt samfundsproblem, siger Anja Philip, der er formand for Forbrugerrådet Tænk.

Enlige forsørgere hårdt ramt

Ifølge undersøgelsen har unge med kort eller ingen uddannelse forøget risiko for at komme i økonomiske problemer.

Vi lever i en tid, hvor man meget nemt kan få adgang til lån og forbrug her og nu

Gurli Martinussen, direktør i TrygFonden.

Unge enlige forsørgere er den hårdest ramte gruppe, når det handler om betalingsproblemer. Hele 4 ud af 10 unge enlige forsørgere har svært ved at få betalt regningerne til tiden. 

De, der er mindst berørt af betalingsproblemer, viser undersøgelsen, er unge med en videregående uddannelse. Her er det kun 4 ud af 100 unge, der er ramt.

Tallene fra Tænk og TrygFonden viser, at 23 procent af de unge med betalingsproblemer oplever at have dårligt eller meget dårligt helbred, mens 64 procent af de unge med betalingsproblemer har undladt at tage til tandlæge indenfor det seneste år, fordi de ikke havde råd.

- Vi lever i en tid, hvor man meget nemt kan få adgang til lån og forbrug her og nu. Samtidig kan vi se, at mange unge lader sig friste til forbrug – selvom de egentlig ikke har råd – for at være en del af fællesskabet med andre unge, siger Gurli Martinussen, direktør i TrygFonden.

- Det er en rigtig uheldig kombination, for rod i økonomien fører ofte til rod i tilværelsen, siger hun.

Kviklån er den store synder

Tidligere undersøgelser af unges forhold til økonomi har netop vist, at internettet og de mange tilbud om kviklån og afbetalingsordninger har ændret den måde, unge forholder sig til penge og gæld i det hele taget. 

- Normerne har ændret sig. Der er ikke længere en ide om, at du er nødt til at spare op for at få forbrugsgoder. Nu køber de unge på nettet. Det er en ny økonomi, hvor man konstant har valget mellem at betale for varen med det samme eller udskyde betalingen til senere, sagde Turf Böcker Jakobsen fra det TrygFonden-finansierede projekt 'På Rette Spor' til TV 2 sidste år.

- Det er en bred trend, at man hele tiden er gældsat. At ens økonomi hele tiden er i minus. Den trend slår mere igennem hos de unge, der er opvokset med internettet og færdes hjemmevant på nettet. Mange af dem tænker helt automatisk, at penge er noget man låner, sagde Turf Böcker Jakobsen.

I den nye undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden påvises det, at de økonomiske udfordringer har alvorlige konsekvenser for unges trivsel og sundhed. Konsekvenser, som vil kunne mærkes langt ud i fremtiden for de pågældende unge. 

- Generelt ved vi, at når først man som ung er kommet i økonomisk uføre, kan det være virkelig svært at få rettet skuden op som voksen og få råd til for eksempel bolig og andre af de ting, vi betragter som en del af voksenlivet, siger formand for Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip.