Nyheder

Rabies-epidemi dræber flere i Thailand

Rabiesepidemi hærger i Thailand. Feriedestinationer som Pattaya, Hua Hin og Bangkok ramt.

Fire personer er døde efter at være blevet smittet med rabies i Thailand. Det oplyser Thailands landbrugsministerium ifølge Bangkok Post.

I alt er 22 provinser i landet erklæret for 'røde zoner', fordi de vurderes at være ramt af deciderede rabiesepidemier. Den thailandske hovedstad Bangkok er også påvirket, her er seks personer inficeret med rabies på hospitalet. 

Også i andre kendte turistdestinationer som Pattaya, Hua Hin, Rayong og i provinsen Trang er der udbrudt rabies. 

Sygdommen, der også kaldes hundegalskab, er ikke et nyt fænomen i Thailand. I 1980 døde 370 personer af virusset, mens tallet i 2016 var faldet til 14.

Kan ramme både mennesker og dyr

Ifølge flere thailandske medier ser man den øgede forekomst af rabiestilfælde nu, fordi antallet af vaccinerede hunde og katte er svundet med over 80 procent de seneste tre år. Det skyldes ifølge Bangkok Post, at der har eksisteret en tvist i myndighederne om, hvem der skulle stå for at vaccinere dyrene. 

En talsmand, Apai Sutti, siger, at myndighederne nu har besluttet at vaccinere op mod ti millioner hunde og katte i landet i de næste fem måneder.

Rabies kan ramme både mennesker og dyr. Mennesker smittes oftest ved bid fra hunde, flagermus og aber.

I 1900-tallet vidste man i Thailand så lidt om sygdommen, at rabies hvert år var skyld i omkring 300 dødsfald. I 2017 døde 11 mennesker af sygdommen, efter at de var blevet bidt af rabiesinficerede hunde og ikke havde søgt lægehjælp efterfølgende. 

- Det er på høje tid, at man indser, at rabiesinfektioner er farlige, siger lægen Wasin Matsee, der er ekspert i tropiske sygdomme, til Bangkok Post.

Rejsende skal være varsomme

Ifølge Statens Serum Institut kan en infektion med et rabiesvirus føre til dødelig hjernebetændelse. 

- Rabies er en meget smitsom sygdom, der inficerer nerveceller, og det kan i sidste ende være dødeligt, siger Søren Riis Paludan, professor ved Aarhus Universitet og forsker i virusser, til Ritzau. 

Han opfordrer danskere, der rejser i Asien og i Afrika, til at være varsomme i nærheden af herreløse hunde. Også selvom man allerede er vaccineret mod rabies. 

- Vaccinen er ikke 100 procent dækkende, og derfor skal man stadig være opmærksom på eksempelvis ikke at klappe omstrejfende hunde, siger Søren Riis Paludan. 

I Danmark er sygdommen de seneste år kun fundet hos flagermus.